F1: stratégiai hibái után alapos vizsgálatot indít a Ferrari

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2022.05.31. 11:38
null
Binotto (jobbra) beismerte: valamit elrontottak Leclerc stratégiájával (Fotó: AFP)
A Ferrari vasárnap úgy bukta el a győzelmet a Monacói Nagydíjon, hogy versenyzői a futam első etapjában még az első két helyen haladtak – a csapat világos magyarázatot keres a kudarcra.

Amikor elkezdett esni a Monacói Nagydíj tervezett rajtidőpontjában, már sejtettük, hogy hosszú, kaotikus délután vár ránk, és pontosan ilyen forgatókönyv szerint zajlott a hercegségbeli futam. Az indulás több mint egy órát csúszott az egyre erősödő eső, valamint egy helyi áramkimaradás miatt, így igazi megváltást hozott, amikor a biztonsági autó végre elhagyta a pályát, és elindult az érdemi akció.

68. MONACÓI NAGYDÍJ
MÁJUS 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Leclerc 1:14.531
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:12.656
MÁJUS 28., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Pérez 1:12.476
Időmérő 1. Leclerc 1:11.376
MÁJUS 29., VASÁRNAP
A verseny: 1. Pérez, 2. Sainz, 3. Verstappen
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 12. 13.00Azeri Nagydíj, Baki
Június 19., 20.00Kanadai Nagydíj, Montreal
Július 3., 16.00Brit Nagydíj, Silverstone

Hosszú várakozás ide, nedves pálya oda, eleinte úgy tűnt, az élen száguldó Ferrari érvényesítheti a papírformát, ám amikor az aszfaltcsík kezdett felszáradni, egyre kényelmetlenebb kérdésekkel és dilemmákkal szembesült a csapat. Mivel Monacóban gyakorlatilag lehetetlen előzni, a stratégia minden másnál fontosabb, a verseny ezen szakaszában viszont legfeljebb csak találgatni lehetett, mi lenne a leghatékonyabb döntés.

A Red Bull annyiból könnyebb helyzetben volt, hogy a harmadik és negyedik helyen haladva tulajdonképpen nem volt vesztenivalója, így bátrabban vállalhatott kockázatot. A Milton Keynes-i istálló agresszív stratégiáját Sergio Pérezre szabta, aki az élmezőnyből elsőként állt ki intermediate gumikért, és ezzel nem csupán megalapozta a győzelmét, de némi fejetlenséget is okozott a Ferrarinál. A maranellóiak nyilván ódzkodtak feladni Charles Leclerc vezető pozícióját, de abban sem voltak biztosak, hogy megéri kivárni, amíg esőgumikról közvetlenül slickekre lehet váltani.

A hezitálás végül a legrosszabb döntéshez vezetett: a monacóit is kihívták intermediate gumikért, de a tétovázás miatt csak két körrel Pérez után, így az első helynek máris lőttek. Mivel eközben Carlos Sainz kötötte az ebet a karóhoz, és megvárta, amíg felszárad a pálya, ő is Leclerc elé került, akinek a versenyét az tette végleg tönkre, hogy másodszor is rossz ütemben hívták ki kereket cserélni. A helyi kedvenc másodperceket veszített csapattársa mögött a boxutcában, így Max Verstappennel szemben még a harmadik helyet is elbukta, vagyis elsőből negyedik lett.

Ezek után a Ferrarit irányító Mattia Binotto sem keresett kibúvót.

„Be kell ismernünk, hogy ha egy versenyzőnk az élen áll, aztán a negyedik helyen találja magát, akkor valamit elrontottunk. Nyilvánvalóan hibásan mértük fel a helyzetünket, és hibás döntéseket hoztunk. A kérdés, milyen folyamatok vezettek el eddig. Az első hiba az volt, hogy alábecsültük a tempót az intermediate gumikon és a különbséget a pályán elfoglalt pozíciók között. Charles-t vagy egy körrel hamarabb kellett volna behívni a boxba, vagy kint hagyni a pályán és megvárni, amíg közvetlenül slick gumikra cserélhet. Az elkövetett hibák után egyértelmű a feladatunk: felfejteni azt a folyamatot, ami elvezetett idáig. Kicsit több időre lesz szükségünk, hogy megvizsgáljuk, és világos magyarázatot találjunk” – mondta Binotto.

A Ferrari egyébként Sainzcal még megmenthette volna a vasárnap délutánját, mert a spanyol stratégiája hasonlóan hatékony volt, mint Pérezé, ehhez viszont elengedhetetlen lett volna a nagyon gyors boxból kivezető kör. Egy előtte tétovázó lekörözött azonban keresztülhúzta Sainz számításait, ezért amikor mexikói ellenfele is slickekre váltott, a második helyen maradt mögötte. Ez tehát nüanszokon múlt, amit aligha lehet felróni a Ferrarinak, a Le­clerc-re szabott stratégia azonban védhetetlen, és az emiatt elbukott pontok még sokat számíthatnak a végelszámolásban.

A maranellóiak legutóbb négy évvel ezelőtt vettek részt szoros bajnoki harcban – akkor is teljesen más csapatstruktúrában –, így mintha még nem lennének annyira élesek és hatékonyak, mint a Red Bull. Az évad egyharmadán túl viszont most már mindenképpen fel kellene pörögniük, mert látszik, a nagy ellenfél minden hibájukat könyörtelenül kihasználja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik