BÖRZÖLI BERNADETT 2020.03.05 14:26 Frissítve: 2020.03.05 15:14

F1: az FIA közleményt adott ki a Ferrari-üggyel kapcsolatban

Szerdán hét Formula–1-es istálló kérte nyílt levélben a Nemzetközi Automobil-szövetséget (FIA), hogy hozza nyilvánosságra a részleteit a Ferrarival kötött bizalmas megállapodásának az istálló 2019-es erőforrásával kapcsolatban. Az eset nagy port kavart, amiről egy nappal később hivatalos közleményt adott ki a szövetség.

Az FIA továbbra sem szeretné nyilvánosságra hozni a Ferrarival kötött megállodása részleteit (Fotó: AFP)

 

Az FIA múlt pénteken jelentette be, hogy lezárta a vizsgálatot a Ferrari 2019-es erőforrásának szabályosságával kapcsolatban. Az olasz istállót az előző idényben gyanúsították meg a riválisok azzal, hogy nem feltétlenül a szabályok betartásával sikerült akkorát előrelépniük a motorteljesítményt illetően. Az FIA végül az utolsó tesztnapon adott ki egy kisebb közleményt, amiben leírta: megállapodást kötöttek az ügyben a Ferrarival, azonban annak részletei a két fél között maradnak.

Természetesen ezzel sikerült kissé magukra haragítaniuk a többi csapatot, és szerdán a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, az Alpha Tauri, illetve a Williams is nyílt levélben szólította fel a szövetséget, hogy tisztázza a megállapodás részleteit. Erre az FIA egy nappal később reagált.

„Az átfogó és alapos vizsgálat a 2019-es idény során felvetette annak a gyanúját, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása nem feltétlenül felel meg az FIA előírásainak – olvasható a közleményben. A Scuderia Ferrari határozottan cáfolta a gyanút, és ismét kijelentette, hogy az erőforrása a szabályoknak megfelelően készült. Az FIA nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy ez így van, de úgy döntött, hogy a további lépések nem feltétlenül vezetnének eredményre, és az ügy összetettsége miatt sem szolgálna egyértelmű bizonyítékkal a szabályszegésre.”

„A hosszas pereskedés elkerülése érdekében, tekintettel annak valószínű kimenetelére, az FIA a szabálykönyv négyes cikkelye szerint eljárva visszatartó erejű megállapodást kötött a Ferrarival az eljárás lezárásáról. Az ilyen típusú megállapodás egy olyan jogi eszköz, amely nélkülözhetetlen minden fegyelmi szervezetben, és sok állami szerv és sportszövetség használja a viták elrendezéséhez. A vitás esetek rendezésének bizalmas kezelése a szabálykönyv negyedik cikkelyének hatodik pontjában szerepel.”

„Az FIA mindent megtesz, ami szükséges ahhoz, hogy megvédje a sportágat és annak szabályrendszerét, illetve a Formula–1-es világbajnokság szabályalkotójaként betöltött szerepét és saját megítélését.”

 

2021.01.18 07:05:48

F1 ZSOLDOS BARNA

Bár nyernie nem sikerült, talán emlékezetesebb marad a története, mint sok futamgyőztesé.

2021.01.11 19:50:58

F1 ZSOLDOS BARNA

Michael Schumacher utódját látták benne, ám Vettel és a Ferrari kapcsolata katasztrofális véget ért.

2020.12.27 09:28:00

F1 ZSOLDOS BARNA

Rekordok, furcsaságok, megvalósult álmok, nagy győzelmek és főleg egy csodás megmenekülés története.

2020.12.24 22:53:38

F1 TÓTH ANITA

Hazánk egyetlen Formula–1-es pilótája háromgyerekes apaként már óvatosabban nyomja a gázpedált.

2020.12.22 22:26:36

F1 MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Formula–1 jövője és a következő generáció miatt fontos, hogy legyenek olyan nevek, amelyek felkeltik a nézők érdeklődését. Márpedig a Schumacher név ilyen, függetlenül attól, hogy érdekli őket az F1 vagy sem.