F1: A gyengeségem? A palacsinta, mint mindenkinek – Hamilton

SZŰCS ANDRÁS (MELBOURNE)SZŰCS ANDRÁS (MELBOURNE)
Vágólapra másolva!
2018.03.22. 07:11
null
A pilóták ezúttal is megvillantották a humorosabb oldalukat (Fotó: AFP)
A világbajnokság legnagyobb esélyesei, a címvédő Lewis Hamilton, illetve Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo hármas sajtótájékoztatójával hivatalosan is megkezdődött a 2018-as idény első versenyhétvégéje, az Ausztrál Nagydíj. A konferencia érdekes témákat is érintett, és az sem volt mellékes, hogy a pilóták miként felelgettek a kérdésekre...

 

Furcsa hangulatban zajlott a Formula–1-es világbajnokság első hivatalos sajtótájékoztatója, pedig nagyobb neveket nem is ültethetett volna az asztalhoz az FIA, hiszen a címvédő Lewis Hamilton, valamint az ugyancsak négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, illetve a hazai futamára készülő Daniel Ricciardo válaszolt a kérdésekre.

A bő félórás kérdezz-feleleken a Hamilton látványosan kedvetlenül ücsörgött, a lehető legrövidebb válaszokat adta, ha adta egyáltalán, mert sokszor csak annyit mormogott, hogy egyetért az előtte szóló Vettellel és/vagy Ricciardóval. Kétszer mosolyodott el: amikor a palacsintáról, illetve egy kamu Instagram-profilról volt szó.

A brittel szemben a német és az ausztrál viszont folyton mosolygott, és főleg Vettel viccesen válaszolgatott.

Íme a sajtótájékoztató főbb pontjai.

– Mennyire foglalkoztatják a statisztikák, például, hogy utolérheti az ötszörös világbajnok Fangiót?
Hamilton: „Hosszú szezon lesz, ezért nincs értelme azon gondolkodni, hogy mi történhet, főleg nem a statisztikákkal... Szeretném kihozni magamból a maximumot, ami nem tudom, mire lesz elég, de szeretném kideríteni.”
Vettel: „Nem azon gondolkodom, hogy ekkor vagy akkor mi történhet. Ha esetleg világbajnok lennék, és utolérném Fangiót, az természetesen fantasztikus teljesítmény volna, de inkább azzal foglalkozom, ami most, ezen a hétvégén a dolgom, nem azzal, ami talán hónapok múlva bekövetkezik... Nagyon sok mindennek össze kell jönnie a vb-címhez, ráadásul más időket élünk, minden érának megvannak a maga kihívásai.”

– Az új motorszabály, aminek értelmében idén eggyel kevesebb, három erőforrás jut minden versenyzőnek.
Ricciardo: „Nekem már tavaly is volt néhány büntetésem motorcsere miatt, idén pedig még kevesebbet lehet használni, és habár nem akarnám azt állítani, hogy elkerülhetetlen a büntetés, de gyakorlatilag mégis. Igyekszem optimista maradni.”
Vettel:
„Ezen a hétvégén azért csak nem használunk el négyet, úgyhogy egyelőre nyugodt vagyok.”

– Mit szólnak ahhoz, hogy három DRS-zóna lesz a hétvégén?
Ricciardo: „Ártani biztos nem árt. Azt persze nem garantálja, hogy konkrétan abban a kanyarban több lesz az előzés, de talán az utána következő szakaszon segíthet.”

– Gondolva az életkorukra, elérték-e, esetleg túlhaladtak-e már a pályájuk csúcsán?
Hamilton (januárban töltötte be a 33-at): „Idővel talán nehezebb fenntartani ugyanazt a fittséget, ám nem érzem, hogy már itt tartanék, sőt.”
Vettel (júliusban lesz 31): „Lewis idősebb, mint én, ha ő nincs még túl a csúcson, akkor én sem.”
Ricciardo (júliusban lesz 29): „Ó, én még fiatal vagyok!”

– Mi lehet Hamilton gyengesége?
Vettel: „Nincs túl sok... Lewis nagyon jó munkát végez hosszú ideje, ráadásul nehéz úgy beszélni valaki gyengeségeiről, hogy melletted ül... Nyilván tudnék keresni ezt-azt a karakterében vagy a vezetésében, ám sokkal inkább magammal foglalkozom, hogy a saját hibáimat kijavítsam, mert bőven van miben fejlődnöm.”
Hamilton: „Ugyanaz, mint mindenkinek a szobában: a palacsinta!”

– Mit gondolnak, a 2018-as világbajnok itt ül az asztalnál, vagy kint ácsorog és hollandul beszél? (Nyilván a Red Bull versenyzőjére, Max Verstappenre gondolva.)
Ricciardo: „Miért rám néz?”
Hamilton:
„Nincs válaszom.”
Vettel: „Remélem, a világbajnok itt ül. Egyébként úgy gondolja, hogy aki hollandul beszél, már készen áll rá?”
Hamilton: „Sok holland van itt...”
Vettel: „Főleg újságírók.”

– Ricciardónak nincs még szerződése 2019-re, el tudná képzelni akár maga mellett a saját csapatában?
Hamilton: „A múltban sokan elkövették azt a hibát, hogy egy nyilatkozattal felborították a jelenlegi csapatuk egyensúlyát. Sok ember dolgozik az istállónál, és fontos figyelni rá, hogy fenntartsuk mindenki lelkesedését, hogy elérjük a céljainkat.”
Vettel:Ó, biztosan talál magának ülést. Egy évet töltöttünk egy csapatnál, akkor is kijöttünk és azóta is, tehát ezzel nem lenne gond, de nem kell sietnie a döntéssel.”

– Miként értékelik a Liberty Media tevékenységét?
Hamilton: „Hmmm... Az új himnusz például a Gladiatorsra emlékeztet. (Ez egy sportos show-műsor volt a brit Sky-csatornán 1992-től 2000-ig, majd a kétezres évek végén – a szerk..) Sokat léptünk előre tavaly óta azzal, hogy nyitottunk a drukkerek felé, de igazából még csak tanulunk, senki sem tudja, mit hoz a jövő.”
Vettel: „Minket illetően nem sok változott, de az tényleg jó, hogy a drukkerek több mindent csinálhatnak a pálya körül. Általában hagyománytisztelő vagyok, ráadásul nem vagyok szakértője sok területnek, ezért például nem értem, miért kezdődnek később a versenyek, továbbá szomorúvá tesz, hogy nem lesznek lányok a rajtrácson.”
Ricciardo: „Van néhány jó kezdeményezés, ami főleg az európai versenyeken érződik. Jó, hogy van zene a pálya körül, kicsit barátibb és fesztiválosabb a hangulat, így a nézők jobban bevonódhatnak, ám a mi munkánk nem sokat változott. Melbourne-ben mindig jó a hangulat, de az nagyon jó, hogy már nem csak a vasárnapról szól az egész.”

– Eddig sem volt könnyű megkülönböztetni a versenyzőket, de a glória miatt immár szinte lehetetlen, volna javaslatuk, hogy miként lehetne javítani a helyzeten?
Hamilton: „Hát az biztos, hogy immár szinte értelmetlen kifesteni a sisakokat. De biztos kitalálnak valamit, én nem javasolnék semmit.”
Vettel: „Az egész a biztonságról szól, és nem tehetjük a kocsi végébe a glóriát...”
Ricciardo: „A sisakunk már tényleg alig látszik, ami nyilván nehezíti a felismerést. Talán a glóriára lehetne tenni valami színt, mint a kameránál, hogy az egyik citrom-, a másik narancssárga.”

– Olyan nyúzottnak tűnik, készen áll a harcra? (Hamiltonnak címezve.)
Hamilton: „Tizenkét éve vagyok az F1-ben, és nem a sajtótájékoztatóra járás a kedvenc részem...”

– Raikkönen csinált magának egy Instagram-profilt, tervezi, hogy követi a példát? (Vettelnek címezve.)
Vettel: „Nem – ez amolyan finnes válasz, rövid.”
Hamilton: „Pedig én mintha követnélek.”
Vettel: „Hát az nem én vagyok, talán valaki más!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik