F1: az FIA felülvizsgálja Hamilton katari büntetését

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.10.15. 13:16
null
Hamilton engedély nélkül sétált át a pályán az első körös baleset után (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) újranyitja Lewis Hamilton múlt hétvégi Katari Nagydíjon történt ügyét.

 

 

2. KATARI NAGYDÍJ
OKTÓBER 6., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Verstappen 1:27.428
Időmérő: 1. Verstappen 1:23.778
OKTÓBER 7., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Piastri 1:24.454
Sprint: 1. Piastri, 2. Verstappen, 3. Norris
OKTÓBER 8., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Piastri, 3. Norris
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 22., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo

Mint ismert, a Mercedes párosa, George Russell és Lewis Hamilton a múlt hétvégi Katari Nagydíj versenyének első körében ütközött össze egymással. Míg előbbi autója nem szenvedett komoly sérülést, és végül a negyedik pozícióban szelte át a célvonalat, utóbbi a kavicságyban kötött ki, és kénytelen volt feladni a küzdelmet. Noha a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) versenybalesetnek minősítette az esetet, a hétszeres világbajnokot elmarasztalta az incidens után tanúsított viselkedése miatt.

A sportfelügyelők a meghallgatás után 50 ezer eurós (ebből 25 ezer felfüggesztett az idény végéig) pénzbüntetésben, valamint megrovásban részesítették Hamiltont, miután engedély nélkül keresztülsétált a pályán a bokszba visszavezető útján, ráadásul éppen akkor ért át, amikor a csapattársa a bokszutcából kihajtva nagy sebességgel érkezett meg. A szövetség egy héttel később viszont jelezte, felülvizsgálja az ügyet, mert lehet, sokkal súlyosabb szabálysértés történt, mint azt először gondolta.

„Az FIA felülvizsgálja az esetet, melyben Hamilton keresztezte a versenypályát a Katari Nagydíjon, miközben tartott a verseny. A szövetség tudomásul veszi, hogy a versenyző megbánást tanúsított a sportfelügyelői meghallgatáson, és elismerte, hogy súlyos biztonsági kihágást követett el, azonban a figyelembe véve a példakép-státuszát, az FIA-t aggodalommal tölti el, hogy a tettei milyen hatással lehetnek a fiatal pilótákra" – olvasható a hivatalos közleményben.

Értesülések szerint a Nemzetközi Automobil szövetség azért nyitotta újra az ügyet, mert szeretné elérni, hogy súlyosabb szankciót vonjon maga után a hasonló szabálysértés. Bár Hamiltonra vélhetően nem ró ki nagyobb büntetést, az FIA a vizsgálat eredményeként tisztázhatja, milyen következményei lehetnek annak, ha egy pilóta hasonló kihágást követ el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik