A ferrarisok már ünnepeltek, a végén mégis Hamilton lett a bajnok!

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.11.02. 17:54
A brit Lewis Hamilton vezette 94 pontjával a Formula–1-es világbajnoki pontversenyt az utolsó idei GP előtt. Üldözője, a 87 ponttal a második helyen álló Felipe Massa azonban még beérhette őt, ráadásul a brazil megszerezte a pole pozíciót, így az élről vághatott neki a 36. Brazil Nagydíjnak... A brazil meg is nyerte a futamot, és leintésekor a nagy rivális Hamilton csak a hatodik helyen állt, a Ferrari vezetői így már ölelgették egymást a boxban. Azonban Timo Glock autója nem bírta az utolsó kört, Hamilton pedig a cél előtt megelőzte a németet, és ötödik helyével ő lett minden idők legfiatalabb világbajnoka – minden idők legizgalmasabb világbajnoki futama után!
Lewis Hamilton, minden idők legfiatalabb világbajnoka
Fotó: Reuters
Lewis Hamilton, minden idők legfiatalabb világbajnoka
Lewis Hamilton, minden idők legfiatalabb világbajnoka
Fotó: Reuters
Lewis Hamilton, minden idők legfiatalabb világbajnoka

A FIA időjósai a futam előtt 50 százalékra vették, hogy eső lesz a futamon. Nos, éppen 50 százalékot tévedtek: már a start előtt zuhogott az eső! A csapadékot szinte dézsából öntötték, így a rajt 10 percet csúszott. Az idő egyébként remek volt Interlagosban: 30 fok, az aszfalt hőmérséklete pedig 32 fok.

FUTAMRÓL FUTAMRA, 2008

A ferrarisok esőgumit tettek fel (egyébként ha minden autón száraz gumi van, nem lehet biztonsági autó mögött rajtolni), és készülhettek a hagyományos rajtra! A pálya egyes részeit közben teljesen víz borította.

Elindult a felvezető kör. A rajtsorrend: Massa, Trulli, Räikkönen, Hamilton, Kovalainen, Alonso, Vettel, Heidfeld. A két finn, Räikkönen tehát a harmadik, Kovalainen az ötödik helyről segíthette vb-címért küzdő csapattársát.

A rajt sima volt, Massa jól jött el, Kovalainen védte Hamiltont, azonban a finn "hátvédet" Vettel és Alonso is megelőzte. Kubica már a rajt előtt kiment a boxba. Coulthard két kanyar megtételével búcsúzott a Formula–1-től; rossz helyen leálló autója miatt pedig bejött a biztonsági autó!

Három kör elteltével kiment a safety car, és a sorrend nem változott, Räikkönen támadta Trullit, Kovalainen Alonsóval küzdött, de nem jutott előrébb. Vettel megközelítette Hamiltont. Ne feledjük, az ifjú német a futam előtt azt ígérte, ha kell, Hamiltonnal is harcba száll a jobb helyért.

Massa előnye már majdnem két másodpercre nőtt, körönként körülbelül fél másodpercet adott Hamiltonnak. Räikkönen alaposan rámászott Trullira, miközben Vettel és Alonso is kiment kereket cserélni, és a spanyolnak jött ki jobban a lépés a különharcból.

A FORMULA–1 EDDIGI VILÁGBAJNOKAI

Massa és Kovalainen is gumikat cserélt, így Trulli állt az élre, a brazil meg a negyedik helyre jött vissza. Hamilton csak egy kört várt, közben Räikkönen megelőzte Trullit a boxban. Hamilton csak a hetedik volt, miután visszajött.

Hamilton és Massa is szenvedett az új gumikkal, mindkettejüknek korrigálniuk kellett az egyik kanyarban. Trulli csodával határos módon tartotta pályán az autóját.

Hamilton Fisichellát támadta az ötödik helyért, míg tizennégy kör elteltével Massa mögött Vettel, Alonso, Räikkönen volt a sorrend.

A brit világbajnok-aspiráns nagy nehézségek árán megelőzte Fisichellát: az olasz egy pillanatra nagyon megközelítette Hamiltont – azt utóbbiért szorítók végül fellélegezhettek. Vettel rádióján közben azt közölték szerelői, hogy nem várnak több esőt.

Trulli és Bourdais párbaja szolgáltatott látványosságot, a francia ki is sodródott. 21 kör eltelte után Vettelé volt a leggyorsabb kör. A német ezt követően kiment a boxba, és Massa több mint négy másodperccel vezetett ekkor a második Alonso előtt. Hamilton a brazil idejéhez hasonló köröket futott, és 20 másodperccel haladt mögötte.

Amikor a verseny túljutott a felén, Felipe Massa biztosan vezetett, lerázva magáról Alonsót, majd megkezdte az újabb boxkiállások sorát, és a negyedik helyre érkezett vissza. Alonso, majd Hamilton is kereket cserélt, a brit a hatodik helyre jött vissza, Räikkönen és Kovalainen azonban még nem volt kint másodszor.

Räikkönen kerékcseréjét mindössze hét másodperc alatt hajtották végre, miközben újra Massa állt az élre. A finn Hamilton elé érkezett vissza, aki az ötödik volt.

GALÉRIA

AZ UTOLSÓ FUTAM KÉPEKBEN – KATTINTSON A KÉPRE!
Fotó: Reuters
AZ UTOLSÓ FUTAM KÉPEKBEN – KATTINTSON A KÉPRE!
Vettel a gyors körök után kiment a boxba, és csak Hamilton mögé ért vissza, aki így negyedikként autózott. Tizennyolc körrel a vége előtt Massa, Alonso, Räikkönen, Hamilton, Vettel és Kovalainen volt a sorrend.

Kubica és Alonso rádióján is 10 percen belüli esőt jósoltak a szerelők, a brazil közönség "esőtáncot járva" várta az égi segítséget. Heidfeld ekkor kiment a boxba, és intermediate gumit kapott hat körrel a vége előtt – eleredt az eső! Hamilton előbb jött ki, mint Massa: eldőlt a világbajnoki cím?

A brit az ötödik helyre jött vissza, őt Vettel támadta, Massa pedig vezetett! És Vettel kettő körrel a vége előtt elment Hamilton mellett, aki így kicsúszott az első öt közül!!!

Ismét az utolsó futamon bukik el a brit pilóta? Hihetetlen?! Az utolsó kör következett!

Massa nem hibázott, nyert! A brazil győzelmet ünnepelhetett, míg Hamilton ekkor csak a hatodik helyen állt. A Ferrari vezetői már ölelgették egymást a boxban, azonban a körök óta lassan haladó Timo Glock autója nem bírta üldözői tempóját, így Hamilton alig valamivel a cél előtt megelőzte: LEWIS HAMILTON A VILÁGBAJNOK!!!

Ötödik helyével a brit lett minden idők legfiatalabb világbajnoka, minden idők legizgalmasabb világbajnoki futama után!

A FUTAM VÉGEREDMÉNYE

1. Massa Ferrari brazil 1:34:11.435
2. Alonso Renault spanyol + 13.298
3. Räikkönen Ferrari finn + 16.235
4. Vettel Toro Rosso-Ferrari német + 38.011
5. Hamilton McLaren-Mercedes brit + 38.907
6. Glock Toyota német + 44.368
7. Kovalainen McLaren-Mercedes finn + 55.074
8. Trulli Toyota olasz + 1:08.433
9. Webber Red Bull-Renault ausztrál + 1:19.666
10. Heidfeld BMW német + 1 kör
11. Kubica BMW lengyel + 1 kör
12. Rosberg Williams-Toyota német + 1 kör
13. Button Honda brit + 1 kör
14. Bourdais Toro Rosso-Ferrari francia + 1 kör
15. Barrichello Honda brazil + 1 kör
16. Sutil Force India-Ferrari német + 2 kör
17. Nakadzsima Williams-Toyota japán + 2 kör
18. Fisichella Force India-Ferrari olasz + 2 kör


A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE

PILÓTÁK
1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 98
2. Felipe Massa Ferrari 97
3. Kimi Räikkönen Ferrari 75
4. Robert Kubica BMW 75
5. Fernando Alonso Renault 61
6. Nick Heidfeld BMW 60
7. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 53
8. Sebastian Vettel Toro Rosso-Ferrari 35
9. Jarno Trulli Toyota 31
10. Timo Glock Toyota 25
11. Mark Webber Red Bull-Renault 21
12. Nelsinho Piquet Renault 19
13. Nico Rosberg Williams-Toyota 17
14. Rubens Barrichello Honda 11
15. Nakadzsima Kazuki Williams-Toyota 9
16. David Coulthard Red Bull-Renault 8
17. Sébastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari 4
18. Jenson Button Honda 3
19. Giancarlo Fisichella Force India 0
20. Adrian Sutil Force India 0
21. Szato Takuma Super Aguri 0
22. Anthony Davidson Super Aguri 0

KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 172
2. McLaren-Mercedes 151
3. BMW Sauber 135
4. Renault 80
5. Toyota 56
6. Toro Rosso-Ferrari 39
7. Red Bull-Renault 29
8. Williams-Toyota 26
9. Honda 14


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik