FTC: Nem kilátástalan a helyzetünk a Leverkusen ellen – Frederiksen

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 09:45
null
Nikolai Baden Frederiksen (jobbra) egy életre megtanulta, tisztelni kell a sztárokat (Fotó: Török Attila)
Nikolai Baden Frederiksen, a Ferencváros télen igazolt dán légiósa 18 évesen a Juventushoz szerződött, a magyar bajnokcsapatnál pedig alig várja, hogy megszerezze első gólját.

– Igaz, hogy a Juventus edzésein annak idején Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci is jól helyre tette?
– Hú, kőkemény védők – válaszolta lapunknak nevetve Nikolai Baden Frederiksen, a zöld-fehérek télen igazolt, 22 esztendős dán támadója. – Az első edzésemen öt az öt elleni játék volt, emlékszem, kicseleztem Bonuccit, majd bevágtam a labdát Gianluigi Buffon kapujába. Fülig ért a szám, boldog voltam, hát nem kellett volna vigyorognom... Tíz másodperccel később ismét hozzám került a labda, Bonucci akkorát vágott alám, hogy csak na. Majd felülről rám nézett, éreztette, máskor ne csináljak ilyet.

– Hogyan került tizennyolc évesen a Juventushoz?
– Huszonnégy óra leforgása alatt lettem a torinóiak labdarúgója. Tizenegy felnőttmérkőzéssel, három góllal a lábamban egyik nap megcsörrent a telefonom, az ügynököm remegő hangon közölte, pakoljak, mert másnap a Juventusnál kell edzésre jelentkeznem. Másnap délután már a torinói sztárklub edzőközpontjában voltam.

– Korábban egy interjúban azt mondta, a tusolóban rendre megvárta, hogy mindenki végezzen, csak utána mert bemenni.
– Fiatal voltam, az első edzésen tapasztaltak alapján jobbnak láttam, ha meghúzom magam. Olyan játékosok lettek a csapattársaim, akiket korábban csak a televízióban láttam, mintha álomvilágba csöppentem volna. A Juventus egy héttel korábban vette meg Cristiano Ronaldót, majd Adrien Rabiot is betoppant az öltözőbe. Eleinte hozzászólni sem mertem senkihez. Mivel Rabiot is új volt, vele jártam el kávézni, barátok lettünk.

– A Ferencvárosban hogy érzi magát?
– Nagyon jók az első benyomásaim. A klub nagy célokért küzd, a város gyönyörű, a társak kedvesen fogadtak. Két mérkőzésen vagyok túl, a Kecskemét ellen csereként, a hétvégén Debrecenben kezdőként játszottam, megvan az első gólpasszom, remélem, a gól is minél hamarabb jön. Mégiscsak csatár vagyok, a gólok éltetnek.

– Mindössze huszonkét éves. Egyedül költözött Budapestre?
– A barátnőmmel. Hollandiában ismerkedtünk meg, ő egyébként angol.

– Legjobb tanácsadója édesapja, Torben Frederiksen, aki a nyolcvanas években az Odense csatára volt. Sokat beszélnek a futballról?
– Igazi sportcsalád a miénk, apu és a 26 éves bátyám is futballozott. A testvérem sajnos megsérült, ezért abba kellett hagynia a játékot, de odahaza mindig a futball a téma, édesanyámnak megállás nélkül a három fiút kell hallgatnia. Édesapám is csatár volt, rengeteg jó tanáccsal lát el, pontosan tudja, mikor mi zajlik bennem.

– Az Európa-ligában a német Bayer Leverkusent kapták ellenfélnek a nyolcaddöntőben, jövő héten csütörtökön következik a párharc első, németországi felvonása. Mit szól a sorsoláshoz?
– Jó a Leverkusen, a Bundesliga élcsapatai közé tartozik, noha jelenleg nem a dobogóért harcol. De nem mondanám kilátástalannak a helyzetünket. Nekünk is jó játékosaink vannak, idegenben megfelelő eredményt kell elérni, hogy a visszavágón bármi megtörténhessen. Az elmúlt évben a holland Vitesse labdarúgójaként hasonló élményben volt részem, az Európa-konferencialigában a tizenhat között az AS Romával játszottunk, és csupán kettő egyes összesítéssel estünk ki. Nagy lehetőség ez nekünk, álom lenne a legjobb nyolc együttes közé jutni.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
Március 9., csütörtök,
1. mérkőzés

18.45: Leverkusen (német)–Ferencváros
Március 16., csütörtök, visszavágó
21.00: Ferencváros–Leverkusen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik