V. GY. 2020.10.01 08:15 Frissítve: 2020.10.01 09:15

El: Sok jóra nem számíthat a Fehérvár – Bölöni László

A Mol Fehérvár FC csütörtök este a Standard Liege vendégeként lép pályára az Európa-liga playoffkörében, a tét a főtáblára jutás. A találkozó előtt a belga csapat korábbi trénerét, Bölöni Lászlót kérdeztük az esélyekről.

 

Bölöni László, a Standard Liege egykori szakvezetője (Fotó: Szabó Miklós)

– Csaknem tizenegy esztendeje már, hogy két évig irányította a belga Standard Liege edzéseit. Azóta sok minden történt a világ futballjában, de vajon változott-e a liege-i együttes?
– Edzői pályafutásom egyik legsikeresebb korszakaként emlékezem a Liege-ben töltött évekre – mondta megkeresésünkre a marosvásárhelyi születésű, 67 esztendős Bölöni László, aki belga bajnoki címet (2009) és két belga Szuperkupa-győzelmet (2008, 2009) ünnepelt a Standard vezetőedzőjeként. – Akkoriban a csapat pariban volt a legjobb belga együttesekkel, az Anderlechttel, valamint az FC Bruges-zsel is, ma már azonban csak a nagyok után következik.

– Mi lehet ennek az oka?
– Úgy tudom, fogyogat a tulajdonos pénze, és hogy ne legyen nagyobb baj, maga mellé vett egy pénzestársat, aki hamarosan átveheti az irányítást. Ez a bizonytalanság érezhető a csapat játékán. Az együttes hét forduló után csupán a negyedik helyen áll a bajnokságban, de senki ne gondolja, hogy könnyű ellenfélnek számít. A Standard ugyanis a belga labdarúgásra jellemző erényekkel büszkélkedhet: erőszakos, gyors, technikás, a párharcokat kedvelő – és általában azokat meg is nyerő – játékosok alkotják a keretet. Így aztán sok jóra nem számíthatnak a fehérváriak.

– Milyen mérkőzést vár az El-csoportkörbe jutásért?
– Egészen biztos, hogy a hazai pályán futballozó belgák irányítják a játékot. Ám ahogy azt már a korábbi nyilatkozataimban is hangoztattam: a labdabirtoklási fölény annyit ér, mint amikor a bálban egy fiú egész este udvarol egy lánynak, aztán hajnalban mégis a haverja kíséri haza.

– Ezek szerint nem esélytelen a Mol Fehérvár?
– A hasonlattal csupán azt szeretném jelezni, hogy a futballban, főleg egy meccsen, minden megtörténhet. Még az is, hogy bár a hazai pálya miatt a Standard az esélyesebb, van egy kis remény.

– Van-e még olyan játékos a mostani keretben, akivel annak idején együtt dolgozott?
– Már csupán egy, mégpedig a marokkói válogatott középpályás Mehdi Carcela. Ám nem tudom miért, az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kapott. Pedig remek, megbízható labdarúgó, ott a helye a pályán.

BOGNÁR GYÖRGY: A STANDARD OLYAN, MINT ITTHON A FERENCVÁROS

 Bognár György, korábbi 50-szeres válogatott középpályás, aki az 1991–1992-es idényben futballozott a Standard Liege-ben: – Liege a vallon régióban van, a Standard a térség kirakatcsapata, olyan, mint itthon a Ferencváros. Komoly klub, jelentős tradícióval és masszív szurkolóbázissal, ezért talán szerencsés is, hogy zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzést. Amikor a klubnál futballoztam, egy időben csak három légiós játszhatott a bajnokságban, s voltunk tizenketten külföldiek. Az öltözői hangulat nekem szokatlan volt, mert a flamandok és a vallonok nem beszélték egymás nyelvét, így aztán rendszeres volt a klikkesedés, a légiósok pedig választhattak, hova csapódnak. Mi, akik beszéltünk franciául, maradtunk a vallonoknál. Klubszinten a belga futball nagyon sokat veszített az értékéből, ezért ötven-ötven százalék esélyre tippelnék a mérkőzés előtt, mert a Mol Fehérvár semmivel sem rosszabb csapat a Standardnál.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, PLAYOFFKÖR (4. FORDULÓ)

NEM BAJNOKI ÁG
20.00: Standard Liege (belga)–MOL FEHÉRVÁR FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2022.09.15 21:31:38

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek játékosai nem csak beszélnek a bátorságról.

2022.09.15 18:41:45

Európa-liga nemzetisport.hu

A törökök már kétgólos előnyben is voltak, az emberhátrányban játszó szerbek erejéből csak a szépítésre futotta.

2022.09.15 18:33:05

Európa-liga nemzetisport.hu

Vécsei Bálint szerencsés góljával győzött a magyar bajnok a Ligue 1 bronzérmesének otthonában.