Drámai meccsen nyert, a továbbjutás küszöbén a Ferencváros!

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 20:45
null
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A Ferencváros 2–1-re nyert a Csukaricski vendégeként az Európa-konferencialiga F-csoportjának 5. fordulójában, a csoport másik mérkőzésén a Fiorentina szintén nagy csatában 2–1-re legyűrte odahaza a Genket, így az FTC-nek elég egy pontot szereznie a következő fordulóban a továbbjutáshoz.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT

Csukaricski (szerb)–Ferencváros 1–2 (1–0)
Leszkovac,
Dubocsica Stadion, 1200 néző. Vezette: Al-Emara (finn)
CSUKARICSKI: N. Filipovics – N. Sztankovics, Szubotics, B. Kovacsevics – Tosics, S. Sissoko, Kovac (V. Jovanovics, 85.), Ivanovics, Miladinovics (Singh, 81.) – Adzsics (Nikcsevics, 71.), M. Cvetkovics (Adetunji, 85.). Vezetőedző: Igor Matics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Makreckis (Botka, a szünetben), Abena (Besic, 69.), I. Cissé, C. Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Lisztes, a szünetben), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré (Katona B., 49.) – Pesics. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző:
Adzsics (11.), ill. Zachariassen (83.), Pesics (90+8.)
Kiállítva:
V. Jovanovics (a lefújás után)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A környék lehangoló... Olyan, mintha az ember ötven évet visszarepült volna az időben. Jobbról omladozó, üresen álló, ablakok nélküli családi házak, balról szürke gyártelepek. A Dubocsica Stadionhoz vezető út egészen különleges látványt nyújt, égig érő gyárkémények, véget nem érő téglalerakatok, sóder- és homokkupacok a mellettük várakozó ősrégi, rozsdásodó betonkeverőkkel.

A lepusztult környék szélén meghúzódó modern stadion finoman fogalmazva is szürreális látvány, na de a belgrádi Csukaricski vezetői nem véletlenül hozták ide a mérkőzést. A nyolcezer férőhelyes aréna az ország legújabb stadionja, kulturált körülmények között lehet nemzetközi mérkőzéseket játszani, pedig két és fél évvel ezelőttig – a régi létesítményben – gyakoriak voltak az áramkimaradások, máskor vandálok rongáltak, miután beugrottak a csak mutatóban lévő kerítésen.

Katona Bálint a második félidőben állt be (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Katona Bálint a második félidőben állt be (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Most legfeljebb abban lehetett bízni, hogy a Fradi töri fel viszonylag sűrűn a Csukaricski védelmét.

Már csak azért is, mert egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a továbbjutás a gólkülönbségen múlhat. A Ferencváros és a Genk két mérkőzése döntetlennel zárult (0–0, 1–1), az egymás elleni eredmények után pedig a gólkülönbség, majd a több szerzett gól dönt.

Ehhez képest tíz perc után jött a hideg zuhany.

Noha a Fradi kezdett aktívabban, rögtön az elején Adama Traoré ziccert rontott, a Csukaricski első kapura lövéséből gólt szerzett. Luka Adzsics látványos mozdulattal tekerte a labdát a bal felsőbe, Dibusz Dénesnek esélye sem volt, így nemhogy jobb, máris rosszabb lett a Ferencváros gólkülönbsége... A góltól görcsössé, idegessé vált a Fradi játéka, sok volt a rossz labdaátvétel, a pontatlan passz, a szerbek viszont vérszemet kaptak, és nem játszottak annyira alárendelt szerepet, mint amennyire számítani lehetett rá. Pedig Igor Matics vezetőedző néhány fiatalnak is lehetőséget adott, elöl a 16 esztendős Mihajlo Cvetkovics próbálta zavarba hozni a ferencvárosi védőket, és bizony Ibrahim Cissének és Myenty Abenának is akadtak bizonytalan megmozdulásai. Dibusz Dénesnek a szünetig többször is nagyot kellett védenie, a magyar bajnokcsapat viszont hiába erőlködött, a támadások rendre erejüket vesztették, a csatár Alekszandar Pesicsig legtöbbször el sem jutott a labda. Noha a pálya talajáról előzetesen rossz hírek érkeztek, mondván, az úgynevezett hibrid – természetes és mesterséges – fű egyvelege kifogásolható állapotban van, a talajra nem lehetett panasz. Nem úgy a Ferencváros játékára.

A nagyobb baj az első negyvenöt perc után nem is az eredmény, az egygólos hátrány, sokkal inkább a játék volt. A lendület és az ötletesség is hiányzott, még csak azt sem lehetett mondani, hogy a Fradi kihagyott volna hat-nyolc nagy helyzetet, a Csukaricski pedig kósza ellentámadásból véletlenül szerzett gólt... Nagy kérdés volt, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző és stábja mit tud kieszelni a második félidőre, nehezítette a dolgukat, hogy a kispadon a sok sérült miatt Lisztes Krisztián volt az egyetlen olyan támadó, akinek bevetése változtathatott volna a játék képén, a többiek védők, jobb esetben védekező középpályások voltak. Egyértelmű csalódás volt az első félidő, pedig a Leszkovacba érkező 370 ferencvárosi drukker próbálta űzni, hajtani a csapatot, a vendégszektorból folyamatosan érkezett a biztatás, de a játékosoknak csak nem sikerült felpörögniük.

A szurkolók elkísérték a csapatot, végül győzelmi mámorban utazhatnak haza (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A szurkolók elkísérték a csapatot, végül győzelmi mámorban utazhatnak haza (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Muszáj volt valamit kitalálni, a védelem szélére érkezett Botka Endre és Eldar Civic, előre pedig Lisztes Krisztián. Ám hogy Sztankovics ráncai tovább mélyüljenek, a leginkább veszélyes Adama Traoré lent maradt a földön, és hiába jegelték a lábát, a mali válogatott szélsőt le kellett cserélni – nyomban jött a negyedik változtatás is, Katona Bálint szállt be. A Ferencváros szépen lassan elkezdte jobbról és balról is beívelgetni a labdát a tizenhatoson belülre, Lisztes pedig lendületes elfutás után lőtt szépen kapura, de a Ferencvárosnak vért kellett izzadnia az egyenlítésért.

Ahogy fogytak a percek, úgy volt egyre sürgősebb a Fradinak, csakhogy a Csukaricski a vezetés tudatában nem adta fel a biztos védekezését, az ilyen oldalról érkező labdáknál gyakran heten-nyolcan is a tizenhatoson belül várták a labdát, hogy kifejelhessék a ferencvárosiak elől. Ami legalább ilyen aggasztó volt, hogy a szerb csapat nemcsak a védekezésre összpontosított, többször is eljutott a magyar kapuig, nemegyszer az utolsó pillanatban kellett nagyot menteni, nehogy még nagyobb legyen a baj. A 69. percben jött a kispadról a még legkevésbé védekező típusú futballista, Muhamed Besic – Dejan Sztankovics végképp kockázatot vállalt, lehívta a pályáról a belső védő Myenty Abenát, és három hátvéddel futott neki a hajrának a Fradi. A kezdő hátsó négyesből ekkor már csupán Ibrahim Cissé volt pályán, a Csukaricski ellentámadásainál sprintelni kellett hátra, hogy besegítsenek a védőknek. A hazai futballisták az idővel is elkezdtek játszani, egyre gyakrabban maradtak lent a füvön, lopva a perceket, másodperceket, és a feszültség is egyre nagyobb lett. Az egymásnak ugró futballistákat egyszer-kétszer úgy kellett szétválasztania a játékvezetőnek.

Sztankovics ekkor már leült a kispadra, és szokásával ellentétben onnan nézte a mérkőzést, cserélni, több támadót beküldeni már nem tudott – a nagy ferencvárosi rohamok pedig elmaradni látszottak. Lisztes ugyan próbált legalább kapura lőni, újabb lehetőség adódott a fiatal támadó előtt, de a Csukaricski kapusának nagy bravúrt jó ideig nem igazán kellett bemutatnia. A vége előtt aztán jött Kristoffer Zachariassen, aki bepréselt egy labdát a hazaiak kapujába, így az utolsó néhány percre felcsillant a remény.

Keservesen nehéz meccset játszott tehát a Csukaricski ideiglenes otthonában a Ferencváros, de ami a lényeg, hogy nagyszerűen küzdött és hála Zachariassennek és Alekszandar Pesicsnek két gólt szerzett, utóbbi a meccs legkritikusabb időszakában, a lefújás előtt, a 98. percben.

A Ferencváros a csoportkör utolsó fordulójában – december 14-én 18.45 órától – az olasz Fiorentinát fogadja, és ha egy pontot szerez az olasz csapat ellen, újabb nemzetközi kupatavaszt él meg. 1–2

Pesics győztes gólt szerzett, a továbbjutás küszöbén a Fradi (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Pesics győztes gólt szerzett, a továbbjutás küszöbén a Fradi (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz)–Genk (belga) 2–1
(Martínez Quarta 45+4., Nicolás González 82. – 11-esből, ill. Kayember 45.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 5 3 2 13–5 +8 11
2. FERENCVÁROS 5 2 3 8–5 +3 9
3. Genk 5 1 3 1 6–5 +1 6
4. Csukaricski 5 5 2–14 –12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik