Belső késztetéssel – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.10.26. 23:32
Egyetlen pontot kell szereznie a Ferencvárosnak a labdarúgó Európa-liga hátralévő két csoportmérkőzésén az AS Monaco és a Trabzonspor ellen, hogy nemzetközi kupasorozatban megérje a tavaszt (igaz, ez pont nélkül is elérhető a másik csoportmérkőzéstől függően). Ez legutóbb 2004-ben a Debrecennek sikerült az UEFA-kupában, más kérdés, hogy a tavasszal elbukott az FC Bruges-zsel szemben.Ám a két fordulóval kapcsolatban Ryan Mmaee, a Fradi marokkói válogatott csatára fogalmaz a legtalálóbban: még hat pontot lehet szerezni, ez legyen a viszonyítási alap. Igen, ma a Monaco – s ha az élet úgy hozza –, jövő héten csütörtökön a Trabzonspor ellen sem úgy kell kiállni, egy pont kell, az elég. Nem a telhetetlenség mondatja velem, hogy nem elég! Az FTC eddig kilenc pontot szerzett, a csoportkörben az eddigi legtöbbet a zöld-fehérek 2019-es teljesítménye hozta (7 pont az Espanyol, a CSZKA Moszkva és a Ludogorec társaságában), ugyancsak ennyit ért el a Mol Vidi FC 2018-ban (Chelsea, BATE Boriszov, PAOK). A mostani három győzelem önmagáért beszél, mi több, éppen a jelenlegi ellenfél idegenbeli 1–0-s legyőzése erősítette a hitet, hogy előtte a Trabzonspor 3–2-es legyőzése nem kicsúszott eredmény volt – akár többet is ki lehet hozni a csoportkörből, mint a becsületes helytállást. Már csak azért is, mert az életben maradásnak is vannak módozatai: ha a Fradi első, El-nyolcaddöntős, ha második, akkor valamelyik BL-csoportharmadikkal küzd a 16 közé jutásért. A harmadik az Európa-konferencialigába kerül, ott a 16 között egy Ekl-csoportmásodik jut.

„Becsapós” együttes a Monaco: költségvetését, játékosállományát tekintve többre van hivatva annál, hogy az El-ben vergődjön, s a kvázi nagycsapatoknál tapasztalható, hogy a tétre menő sorozatokat akkor veszik komolyan, amikor Damoklesz kardjaként lebeg a fejük felett a kudarc lehetősége. Szóval, veszélyes ellenfél.

A zöld-fehérek őszi nemzetközi szereplése során kiderült: a sikerek nagyban múlnak azon, mennyire van kihegyezve a csapat. Ezt nem mentalitásbeli kérdésnek nevezném, mert nem hinném, hogy ezen a szinten probléma lehet a hozzáállással. Ha viszont nem úgy mennek fel a pályára a futballisták, hogy a belső késztetés szétfeszíti őket, bizony lehetnek problémák – ebből a szempontból a Crvena zvezda elleni idegenbeli 4–1-es vereség tanulságul szolgálhat.

Ha megvan a belülről fakadó késztetés, meglesz a siker.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik