Vobeczky Zoltán: Ez a rádió a magyar sporté

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 08:27
null
Vobeczky Zoltán: Mindenhol ott leszünk, igyekszünk teljes körű kiszolgálást nyújtani arról, hogy a sportvilágban éppen mi történik (Fotó: Tumbász Hédi)
Hat és fél éve alapító főszerkesztője volt az M4 Sportnak, a közmédia tematikus csatornájának, január 17-től pedig a 105.9 Mhz-es frekvencián és a Nemzeti Sport Online felületén sugárzó Sport­rádió kapitányi hídján áll Vobeczky Zoltán. Akinek hitvallása, hogy mindenben ott van a sport.

 

– Hétfőn eldördül a rajtpisztoly, sporttal telik meg az FM 105.9, és ahogyan az induló M4 Sportot 2015 nyarán, nyilván ezt is sokan várják. De pontosan ki is hallgat ma rádiót Magyarországon?
– Válasszuk szét a reggeli és a délelőtti időszakot a délutánitól és az estitől – mondja Vobeczky Zoltán, a hétfőtől sugárzó Sportrádió főszerkesztője, aki maga is éveket dolgozott rádiósként a megboldogult Danubiusban. – A munkába járás időszakában, amikor a szülők iskolába viszik a gyerekeket, az autókban szólnak a rádiók, ez olyan szokás, ami egyhamar nem fog megváltozni. A nap közbeni rádiózás viszont nagymértékben átalakult, hiszen a munkahelyeken az internet van a fókuszban, kevésbé a frekvencia, mint mondjuk tíz-tizenöt éve. Ám az úgynevezett drive-time alatt, amikor az emberek mennek haza a munkából, ismét jellemzően rádiót hallgatnak. Tudom, hogy sokan vannak, akik a különböző zenei megosztó oldalakra figyelnek, ám ők is szeretnének tájékozódni, és az információkhoz a rádióból tudnak hozzájutni.

– Aki reggel a Sportrádióra kapcsol, milyen műsorokkal találkozik?
– Kezdjük a reggeli idősávval, amellyel nem konkurenciát szeretnénk teremteni a közismert, sok hallgatót vonzó műsoroknak, inkább alternatívát. Nap közben a zenéké a főszerep, de ott is erős lesz a sportos-aktuális vonal, inkább a sport hátterével, táplálkozással, életmóddal, egészségüggyel, sportdiplomáciával fogunk foglalkozni. Úgy gondolom, a Sportrádió megítélését a délután négytől este tízig tartó időszak befolyásolja majd leginkább, ez a legkiemeltebb időszak, hiszen rengeteg esemény van ebben az idősávban. Amúgy is sokan hallgatnak rádiót délután négytől este hét-nyolcig, de abban bízunk, hogy a sporttal kicsit ezt is ki lehet tolni.

– A tervezett huszonkét órai zárás kőbe van vésve?
– Dehogy, sőt, tisztáztuk is, hogy válogatott meccsek, a Bajnokok Ligája, a késői bajnokik, azaz amikor indokolt, hogy tovább menjünk, egyértelműen ki fogjuk tolni az időtartamot. Ekkor kezdődik egyébként a napi összefoglalónk, de ha valamilyen fontos esemény akkor még tart, azon is rajta tartjuk a szemünket.

– Hiába írunk januárt, a Sportrádió sem eseménytelen időszakban indul, tart a férfi kézilabda Európa-bajnokság, hétfőn kezdődik a tenisz Australian Open is, majd jön a pekingi téli olimpia...
– Mindegyikre készülünk, a rádió koncepciójának része, hogy nagyon szoros szakmai együttműködésre törekszünk a Nemzeti Sporttal, mert hiszünk abban, hogy a sportnapilap szerkesztősége, az újságírók, akik régóta, akár néhány évtizede dolgoznak a sportnapilapnak, hasznos tagjai lehetnek a rádiós életnek is. Hiszen ott vannak az eseményeken, a műsorvezetőnk rá tud tőlük kérdezni a hangulatra, a körülményekre, a helyszíni ízekre, éppen ez az, amiről például az autóban ülő ember szívesen hall.

– Mekkorát akar markolni a Sportrádió?
– Abból indulunk ki, hogy mindenben ott van a sport. Tudjuk, sokan vártak arra, hogy legyen egy ilyen rádió, amelyben mindenki megtalálja a maga helyét. Természetesen kiemelten foglalkozunk majd a csapatsportok hazai bajnokságaival, az összes olimpiai és nem olimpiai sportággal, a Nemzeti Sport tudósítói vidéki, külhoni és külföldi eseményekről is bejelentkeznek, s lesznek olyan sávok, amelyek kimondottan portrébeszélgetésekre adnak lehetőséget, jellemzően huszonkét óra után. De elemezzük majd a hétvége eseményeit, újításként a már megjelent hazai sportkönyvek amolyan hangoskönyvszerű bemutatását is tervezzük, és a már majdhogynem elfeledett egykori nagy sztárokkal is szeretnénk foglalkozni. Ha minden jól megy, szombaton és vasárnap este Szepesi György Sport TV-s interjúinak hanganyaga kerül adásba. Mindezek mellett a sportfogadásnak, a fogadóknak is fontos fóruma lesz a Sportrádió.

Természetesen a következő hetek fontos sporteseményeivel, így a labdarúgó NB I-gyel, a teniszezők Australian Openjével, a férfi kézilabda Európa-bajnoksággal és a téli olimpiával is kiemelten foglalkozik majd a hétfőn induló Sportrádió
Természetesen a következő hetek fontos sporteseményeivel, így a labdarúgó NB I-gyel, a teniszezők Australian Openjével, a férfi kézilabda Európa-bajnoksággal és a téli olimpiával is kiemelten foglalkozik majd a hétfőn induló Sportrádió

 

– A hétvége miben különbözik a hétköznapoktól?
– Főleg abban, hogy amíg a hétköznapok délután négytől este tízig tartó időszakát próbáltuk tematizálni, a hétvégéken már a délutáni időszakban is az aktuálisan zajló eseményekre fókuszálunk. Fontos, hogy nem közvetíteni szeretnénk, a hallgatói szokások ennek ma már nem kedveznek. Ellenben mindenhol ott leszünk, igyekszünk teljes körű kiszolgálást nyújtani arról, hogy a sportvilágban éppen mi történik.

– Akkor mondjunk neveket: kik lesznek a műsorvezetők?
– A reggeli műsorunkat hét közben hattól tízig Harsányi Levente és Risztov Éva vezeti majd. Harsányi Levente elképesztő rádiós rutinnal és tapasztalattal rendelkezik, nem utolsósorban a reggeli műsorok terén, fel tud kelni hajnalban hétfőtől péntekig, januártól decemberig, és remek reggeli műsort tud prezentálni. Szerintem a piacon nem sok ilyen ember van, főként aki ennyire kötődik a sporthoz, mint ő. Risztov Éva mellett pedig az szól, hogy mindenképpen szerettünk volna sportolót a műsorba, őt nem kell bemutatni, olimpiai bajnok úszó, nagyon jó fej, szeretjük a stílusát, biztos vagyok benne, hogy kiváló választás.

Napközben?
– Szani Roland és Gazdag Krisztina lesz a reggeli és az esti műsor közti időszak műsorvezetője, ők a sport kulisszái mögé viszik be a hallgatót. Délután négytől este tízig pedig jön a fő idősávunk, amelynek házigazdái ismert nevek lesznek, Szujó Zoltán, Csisztu Zsuzsa, Szegő Tibor vagy Lantos Gábor ül majd a mikrofon mögé. A hétvégén pedig olyan klasszikus sportrádiós műsorvezetőket hallhatnak, mint Virányi Zsolt, Németh Kornél, Perjési Tamás, Horváth Gergő, Balogh Balázs és mások. Ugyanakkor a lényeg, hogy itt kicsit más jellegű lesz a műsor, mint hétköznap, olyanokra építünk, akik vettek már részt körkapcsolásszerű műsorokban. De számítunk a szakma nagy öregjeinek észrevételeire, a riporterlegenda Török László például időről időre jegyzetekkel jelentkezik majd.

– A vidéken vagy a határokon túl élők számára fontos hír, hogy a Sportrádió online is sugároz.
– Mivel a rádió lefedettsége nem teszi lehetővé, hogy az egész országban hallhatóak legyünk, ezért találtuk ki, hogy a nagyon széles bázissal rendelkező, velünk amúgy is szoros szakmai kapcsolatban álló, a sportban piacvezető Nemzeti Sport online felületén nem csupán határainkon belül, de a világ bármelyik részén követhető lesz a Sportrádió. Itt élőben folyamatosan elérhető lesz az adás, és az nso.hu oldaláról el is lehet jutni a rádió online felületére, ahol a leendő műsorok és a vendégek is előre lekövethetők.

– Mik az első visszhangok, mit szól a Sportrádió beindulásához a magyar sportélet?
– Azt szeretnénk, ha a magyar sport szereplői éreznék, hogy ez a rádió az övék. Igenis lássa azt a Magyar Paralimpiai Bizottság, a tekeszövetség, de a tollaslabda-szövetség is, hogy nemcsak a kiemelt sportágakkal, hanem a magyar sport teljes spektrumával is szeretnénk foglalkozni, mindenki megkapja a Sportrádióban a felületet.

– Kicsit déja vu érzésem van, mindez kísértetiesen emlékeztet az alapító főszerkesztőként ugyancsak általad jegyzett M4 Sport 2015 júliusi indulására.
– Hasonló gondolatokkal és elképzelésekkel vágtam bele abba is. Látszik, hogy amit akkor és ott elindítottunk, az nagyon sokban azóta sem változott, vagyis nem volt az olyan rossz gondolat. Ott is az volt a cél, hogy a magyar sport érezze: a közmédia sportcsatornája a rendelkezésére áll. Szeretnénk, ha a Sportrádiónál is azt érezné. Úgy látom, a magyar sportmédia örül annak, hogy a rádió elindul.

– Milyen zenékre számíthat a hallgató?
– Egyértelműen a kilencvenes évektől napjainkig terjedő mainstream a cél, olyan számokat szeretnénk a tracklistára, azaz az adásba szerkeszteni, amelyeket ismernek és szeretnek az emberek. Benne sok hazai zenével, amivel kapcsolatban tettünk is egy vállalást, de amúgy is hiszünk abban, hogy a magyar előadóknak helyük van egy magyar sportrádióban. A csatorna, vagy ha a szlogenünkhöz ragaszkodom, a győztesek hangja pedig Epres Attila Jászai Mari-díjas színész, aki nem csupán Jason Statham magyar szinkronja, hanem akárcsak a kollégák nagy része, ő is hihetetlenül kötődik a sporthoz. Mert nálunk már most is ez az alap, ezt hétfőtől mindenki meglátja. Pontosabban meghallja.

Balról jobbra: Csisztu Zsuzsa, Harsányi Levente, Lantos Gábor, Risztov Éva
Balról jobbra: Csisztu Zsuzsa, Harsányi Levente, Lantos Gábor, Risztov Éva
ARCOK, HANGOK
CSISZTU Zsuzsa. Az egykori olimpiai induló tornász és tévés ma már megbecsült sportjogász és -diplomata, a Sportrádióban délutáni-esti műsorvezető lesz.
HARSÁNYI Levente. Több rádióban dolgozott, mint ahányban nem, a reggeli adást neki találták ki – ebben a sávban dolgozik a Sportrádióban is.
LANTOS Gábor. A Magyar Rádió egykori kiválósága az origo.hu sportrovatvezetőjeként segíti a Sportrádió munkáját.
RISZTOV Éva. Az olimpiai bajnok nyílt vízi úszó rádiósként a reggeli adás társműsorvezetőjeként mutatkozik be.
SZEGŐ Tibor. Számos rádióban vált a hallgatók kedvencévé, az MTK kötelékében dolgozik, a Sportrádióban délutáni-esti műsorvezető lesz.
SZUJÓ Zoltán. A közmédia korábbi sportfőszerkesztője, hosszú éveken át a Formula–1 „magyar hangja” délutáni-esti műsorvezető lesz.
TÖRÖK László. A rádiós riporterlegenda reszortja a múltidézés, a hallgatók rendszeresen találkozhatnak majd a jegyzeteivel.
Balról jobbra: Szegő Tibor, Szujó Zoltán, Török László
Balról jobbra: Szegő Tibor, Szujó Zoltán, Török László

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik