Vívás: Kun Anna ezüstérmes a budapesti GP-viadalon

Vágólapra másolva!
2023.03.12. 20:11
Tavaly ezüstérmet szerzett Kun Anna a párbajtőrözők budapesti Grand Prix-viadalán – és vasárnap is a második helyen végzett a BOK-csarnokban: az OMS-Tata vívója aranytussal veszítette el a finálét.
Kun Anna aranytussal kapott ki a döntőben (A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)
Kun Anna aranytussal kapott ki a döntőben (A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK)

 

Bár az elmúlt két verseny nem úgy sikerült neki, ahogyan azt szerette volna, mégis kijelenthető, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az elmúlt másfél évben Kun Anna, nem véletlenül vágott neki a budapesti Grand Prix-viadalnak a világranglista hatodik helyéről.

Aztán a BOK-csarnokban vasárnap kicsit úgy érezhette magát, mint egy hazai válogatón, hiszen a 64 között Kardos Edina ellen kötött be, s ha Nagy Kinga megverte volna Lin Senget, a következő körben is magyarral találkozott volna – nem így történt, de a kínai párbajtőröző sem okozott gondot neki.

És sikerrel vívta meg a nyolcad-, majd a negyeddöntőt is, még az sem zavarta meg, hogy közben észlelte, kedvese, Nagy Dávid elvérzett a négy közé jutásért.

„Nem örültem annak, hogy Dávid elveszítette a negyeddöntős asszóját, de vagyunk már annyira profik, hogy néhány szomorú pillanat után ilyenkor mindannyian csak magunkra fókuszáljunk – nyilatkozta Kun már biztos érmesként, ám még az elődöntő előtt. – A négyes tábla előtt általában hosszabb szünetet iktatnak a programban, ez Budapesten sincs másként. Nehéz megállni olyankor, ha az ember lendületben van, de nincs mit tenni: a pihenés után újra be kell melegíteni, és persze mentálisan is újra hangolódni kell a versenyre. Hogy elégedett vagyok-e, arról még nem beszélnék, hiszen még van feladatom.”

Volt bizony, amit pedig az elődöntőben művelt ez a lány, az valami egészen elképesztő: 14:9-re vezetett ellenfele, a francia Marie-Florence Candassamy, s innen fordított Kun – hihetetlenül koncentráltan, tusról tusra haladva, és rendkívül higgadtan versenyezve vívta ki a döntőbe jutást.

Párbajtőrvívásban csak elvétve látunk olyat, hogy valaki sorozatban hat egylámpás tust ad, az meg aztán végképp ritkaságszámba megy, hogy valaki az asszó legvégén tegye ezt, s így fordítson 9:14-ről 15:14-re.

Nem véletlenül villant az a mosoly a páston: Kun Anna fülig érő szájjal vonult újabb pihenőre – ám ezután már a döntő várt a magyar lányra.

Aki amúgy nem mellékesen a tavalyi budapesti Grand Prix-viadalon is bejutott a fináléba, egy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett a BOK-csarnokban.

Akárcsak vasárnap: a döntő elképesztően szoros küzdelmet hozott, 5:5-ig együtt haladt Kun Anna és a lengyel Renata Knapik-Miazga, s bár utána volt némi „szórás”, 10:10-nél jártunk, amikor letelt a vívóidő. A kedvezményezett ugyan Kun Anna lett a sorsolásnál, ám három együttes találat után az aranytust Knapik-Miazga szúrta.

Nem sokkal az eredményhirdetés után viszont már mégis mosolygósan értékelt az ezüstérmes: „Elégedett vagyok. Persze, most még van bennem rossz érzés az elveszített döntő miatt, pláne, hogy egy tussal kaptam ki, de hamarosan megszépül ez az ezüst, azt pedig már most is tudom, hogy értékes ez a második hely.”

GRAND PRIX-VERSENY, BOK-CSARNOK
Párbajtőr. Nők. Egyéni. A 32 közé jutásért:
Kun–Kardos 15:4, Wimmer–Staehli (svájci) 15:10, Lin Seng (kínai)–Nagy K. 15:13, Csu Ming-je (kínai)–Tóth 12:11, Isola (olasz)–Gnám 15:9. A 16 közé jutásért: Kun–Li Seng 15:10, Differt (észt)–Wimmer 15:12. Nyolcaddöntő: Kun–Kirpu (észt) 15:11. Negyeddöntő: Kun–Kung Man-vaj (hongkongi) 13.12. Elődöntő: Kun–Candassamy (francia) 15:14. Döntő: Knapik-Miazga (lengyel)–Kun 11:10.
Végeredmény: 1. Renata Knapik-Miazga, 2. Kun Anna, 3. Candassamy és Differt, ...24. Wimmer Dorina, ...45. Nagy Kinga, ...51. Gnám Tamara, ...53. Tóth Jázmin, ...60. Kardos Edina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik