Vívás: csillagok háborúja, könnycseppek, légszomj – ez történt az ob-n!

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2020.12.20. 08:21
Ha nem is a megszokott környezetben és körítéssel, de legalább 2020-ban is megrendezik a karácsony előtti hétvégén immár hagyományos vívó országos bajnokságot. Szombaton az egyéni döntőkre került sor a BOK-csarnokban – szokatlanul nagy csendben, de a csillagok „háborúját” hozva a férfi kardozók döntőjében.

„Én is beleívódtam ebbe a csendbe, nem jött ki hang a torkomon a döntő alatt utalt arra a férfi kardozók viadalát megnyerő Szilágyi Áron, hogy bizony a Gerevich Aladár Sportcsarnokban a decemberi országos bajnokságon tapasztalható hangulatnak most se híre, se hamva nem volt a BOK-csarnokban. Ennek oka természetesen, hogy a 2020-as ob-t a koronavírus árnyékában rendezik ezen a hétvégén, de legalább megrendezik.

Kár, hogy legfeljebb streamen követhették otthonukból a vívás rajongói a viadalt, hiszen a férfi kardozók döntője egyenesen a csillagok„háborúját” hozta, azaz a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András küzdött meg a bajnoki aranyért. Mint arról videónkban is beszélnek, az asszó színvonala is egészen jó volt, szebbnél szebb akciókat láthatott volna a közönség, ha ott lehetett volna… Szilágyi győztes találata külön figyelmet érdemel, erre ki is tért interjúnkban a Vasas vívója.

Pusztai Lizának volt oka a mosolyra, hiszen megnyerte az ob-t. A döntő után azonban rosszul lett (Fotó: Tumbász Hédi)
Pusztai Lizának volt oka a mosolyra, hiszen megnyerte az ob-t. A döntő után azonban rosszul lett (Fotó: Tumbász Hédi)


A nap hőse Pusztai Liza,
aki hathetes kihagyás után, a női kard döntőjében végig nehézlégzéssel küzdve is megnyerte a bajnoki címet klubtársával, Szűcs Lucával szemben. A BVSC vívója annyira elkészült az erejével a nap végére, hogy nagyobb riadalmat is keltett a csarnokban rosszulléte. Az NSO Tv-nek mestere, Bódy Benjámin beszélt a tokiói olimpiára készülő tanítvány állapotáról, és az azt kiváltó okokról.

A nap meglepetésembere Bakos Bálint lett, aki finoman szólva sem kapott könnyű sorsolást, a nap végén mégis a Vasas párbajtőrözője emelhette magasba az országos bajnoki címért járó kupát. A döntőben klubtársát, Nagy Dávidot múlta felül hátrányból fordítva. Kameránk előtt felidézte az élete első országos bajnoki címéig – sőt, dobogós helyezéséig – vezető utat.

A nap örömét Kun Anna neve mellé írhatjuk fel, aki pályafutása során először győzte le az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét. Az időzítés tökéletes volt, hiszen mindez a döntőben sikerült az OMS-Tata párbajtőrözőjének. Nem csoda, hogy utána elpityeregte magát.

A rend kedvéért, a férfi tőrözők országos bajnoki címét zsinórban negyedszer Dósa Dániel hódította el, míg a női tőrözőknél Kondricz Kata bizonyult a 2020-as év legjobbjának. Az országos bajnokság vasárnap a csapatdöntőkkel folytatódik.

ORSZÁGOS VÍVÓBAJNOKSÁG, BUDAPEST

KARD

Férfiak
Elődöntő:
Szilágyi–Gémesi Cs. 15:9, Szatmári–Noseda 15:8.Döntő:Szilágyi–Szatmári 15:12
Országos bajnok: Szilágyi Áron (Vasas SC, edző: Decsi András),Szatmári András (MTK), 3. Gémesi Csanád (GEAC) és Noseda Szabolcs (DVSZ)

Nők
Elődöntő:
Szűcs–Keszei 15:13, Pusztai–Spiesz 15:8.Döntő:Pusztai–Szűcs 15:13
Országos bajnok: Pusztai Liza (BVSC-Zugló, edző: Bódy István, Bódy Benjámin),2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Keszei Kira (BHSE) és Spiesz Anna (Vasas SC)

TŐR

Férfiak
Elődöntő:
Dósa–Tóth G., Tóth visszalépett sérülés miatt, Szemes–Frűhauf, Frűhauf visszalépett sérülés miatt.Döntő:Dósa–Szemes 15: 6
Országos bajnok:Dósa Dániel (Törekvés SE, edző: Szirmai Benedek),2. Szemes Gergő (FTC), 3. Frűhauf Benjámin (Törekvés SE) és Tóth Gergely (Törekvés SE)

Nők
Elődöntő:
Pásztor–Hajas 15:6, Kondricz–Mohamed 15:5.Döntő:Kondricz–Pásztor 15:7
Országos bajnok:Kondricz Kata (BHSE, edző: Marco Goncalves),2. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 3. Hajas Nóra (Törekvés SE) és Mohamed Aida (Újpesti TE)

PÁRBAJTŐR

Férfiak
Elődöntő:
Nagy D.–Bányai Zs. 15:13, Bakos–Berta 15:3.Döntő:Bakos–Nagy D. 15:11
Országos bajnok: Bakos Bálint (Vasas SC, edző: Halla Péter),2. Nagy Dávid (Vasas SC), 3. Bányai Zsombor (Vasas SC) és Berta Dániel (BHSE)

Nők
Elődöntő:
Szász-Kovács–Tóth J. 15:7, Kun–Büki 15:10.Döntő:Kun–Szász-Kovács 15:10
Országos bajnok: Kun Anna (OMS-Tata, edző: Plásztán Attila),2. Szász-Kovács Emese (Vasas SC) 15:10, 3. Büki Lili (OMS-Tata) és Tóth Jázmin (BVSC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik