K. E.
2023.09.25 18:44 Frissítve: 2023.09.25 18:46

Torna-vb: Mayer Gréta is négy szert vállal

Nem bővül női tornacsapatunk: Kovács Zsófia kiesése után nem hívott be új versenyzőt a gárdába Draskóczy Imre szövetségi kapitány.

Mayer Gréta Kovács Zsófia kiesése miatt négy szert is vállal a torna-világbajnokságon (Fotó: Árvai Károly)

 

Az első sokkon túl van női tornászválogatottunk: múlt szombaton a délelőtti edzésen megsérült a csapat alapembere, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia, s mivel a vizsgálatok elülső keresztszalag-szakadást állapítottak meg, így értelemszerűen a sportág jelenlegi legjobbja nem léphet pódiumra a szombaton kezdődő kvalifikációs világbajnokságon – Antwerpenbe egyébként hétfőn délután utaztak el a lányok, a Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Molnár Botond, Bátori Szabolcs összetételű férfigárdával.

„Szombat reggel fél kilenckor jelzett a telefonom: üzenet érkezett Trenka János kollégámtól, amelyben leírta a történteket. Aztán körülbelül egy perccel később jött az újabb tájékoztatás, e szerint egyelőre nem lát nagyobb bajt, de nem tudják, mi is a helyzet      – mesélte el lapunknak Draskóczy Imre, a női csapat kapitánya, hogyan értesült a dunaújvárosi esetről. –      Úgy döntöttünk, Budapestre hozzuk Zsófit, ahol aztán az MR-vizsgálat egyértelműen mutatta, súlyos a sérülése. Kicsit megzuhant mindenki, de talán a lányok mostanra túl vannak a sokkon. Kétségkívül a legjobb és legeredményesebb tornászunk esett ki a sorból, de ez nem szabad, hogy megtörje a többieket. Az elmúlt időszak nem volt könnyű, voltak benne hullámvölgyek, hiszen Zsófi korábban is küzdött sérüléssel, de nincs más választásunk, előre kell nézni. Azt vallom, mindenben meg kell találni a jót is: nem bővül a csapatunk, ennek az öt lánynak meg kell mutatnia a vébén, mi tud.”

Az eredeti tervek szerint Kovács Zsófia, Székely Zója és Czifra Bettina Lili vállalt volna négy szert a kvalifikációs vb-n, míg Bácskay Csenge ugrásban és korláton, Mayer Gréta pedig gerendán és talajon indult volna – Szilágyi Nikolett volt a tartalék.

Kovács sérülése miatt Székely és Czifra mellé lépett Mayer, Bácskay továbbra is két szeren indul, míg Szilágyié lesz a gerenda és talaj.

A szabályok értelmében egy válogatottat öt tornász alkot, szerenként négy tornász mutathatja be a gyakorlatát a vb-n és a három legjobb eredmény számít a végső pontszámba – a csapatkvótához a legjobb 12 között kell végeznie a mieinknek.

Tavaly a női válogatottunk a 14. lett, akkor – szintén sérülés miatt – Kovács egy leépített ugrás-, valamint egy szerenkénti finálét érő gerendagyakorlattal vette ki a részét a közösből.

A remény a sajnálatos eset ellenére is él, hiszen időközben beérett Czifra Bettina Lili, no meg tovább fejlődtek a társak is.

Minden más kiderül október 2-án, hétfőn, Antwerpenben.

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.