Tokió 2020: nemzeti színek az orosz olimpikonok ruházatán

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.04.15. 12:45
Jóllehet az orosz sportolók a tokiói nyári olimpián sem az ország zászlaját, sem a himnuszát nem használhatják, az orosz nemzeti lobogó színeit megjeleníthetik a ruházatukon – számolt be róla az MTI.

A fehér-kék-piros csíkok meghatározó módon szerepelnek az olimpiai egyenruhákon, amelyeket szerdán tártak a világ elé Moszkvában, nagyszabású divatbemutató keretében.

„A legfontosabb szimbólumot, a zászlót nem használhatjuk, de a zászló színeit igen” – nyilatkozta az eseményen jelenlevő Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke.

Az országra a rengeteg pozitív doppingeset és különböző doppingmanipulációk miatt kirótt, s a múlt év végén életbe lépett szankciók értelmében az orosz sportolók 2022. december 16-ig az ország zászlaja és himnusza nélkül versenyezhetnek a világbajnokságokon, s az ötkarikás játékokon, így az idei tokiói olimpián is. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által jóváhagyott – tilalmai magukba foglalják azt is, hogy az olimpián az orosz sportolók nem Oroszország (RUS), hanem az Orosz Olimpiai Bizottság csapataként vehetnek részt.

A NOB február 19-én jelentette be, hogy a tokiói – és a 2022-es pekingi téli – olimpiai játékok orosz sportolói számára csak a ROC, a rövidített angol változat engedélyezett. Küldöttségük zászlajának tartalmaznia kell a ROC logóját, miként a sportolók egyenruháján is a RUS helyett a ROC feliratot kell feltüntetni.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik