Tekvandó: a világszövetség fényes jövőt jósol a magyaroknak

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 09:49
null
Márton Luana otthonosan mozgott a világbajnokságon (Fotó: World Taekwondo)
A magyar tekvandó példátlan sikerek időszakát éli, fiatal harcosai új korszakot nyitnak a sportágban – írta a sportági világszövetség honlapja Márton Luana friss vb-sikere után.

 

A Madridban élő és készülő, de magyar nemzeti színekben versenyző 17 éves kiválóság hétfőn nyert újoncként aranyérmet a vb-n, amelyen szombaton ikertestvére, Viviana készül hasonló diadal elérésére.

A WT honlapjának Luanát hosszasan dicsérő cikke a magyar lányt izgalmas tehetségként jellemzi, „aki úgy tűnik, új fejezetet ír hazájának.”

A méltatásban kiemelik, hogy az azeri fővárosban zajló vb-n Luana lett az első magyar nő, aki felnőtt világbajnoki címet szerzett tekvandóban. Győzelmét alig egy évvel azután érte el, hogy egy másik magyar, Omar Salim aranyérmet nyert a guadalajarai világbajnokságon, szintén sportághistóriai súlyú vb-győzelmet aratva.

„Nagyon boldoggá tesz, hogy én vagyok az első lány, aki magyarként lett világbajnok” – idézte Luanát a honlap, megszólaltatva Vivianát is, aki a szombati versenyprogramban a 62 kilogrammos kategória küzdelmeiben indul, és reméli, hogy ő is világbajnoki aranyat szerez a Márton családnak.

Az írásban kitérnek rá, hogy az ikrek együtt edzenek madridi klubjukban, edzőjük a nemrég visszavonult finn olimpikon, országos bajnok Suvi Mikkonen. A cikk szerzője szerint Luana teljesen otthonosan mozgott a vb-n, nem látszott rajta, hogy élete első felnőtt-világbajnokságán szerepel.

„Kipihenten érkeztem ide, azzal az elszántsággal, hogy megteszek minden tőlem telhetőt. Ellazult az elmém, és nem helyeztem nyomást magamra. Természetesen az első hely volt a célom, de nem gondoltam folyton arra, hogy meg kell nyernem az aranyérmet. Arra koncentráltam, hogy nagyon keményen küzdjek, és lépésről lépésre haladjak” – nyilatkozta Márton Luana, aki legközelebb a Senegal Openen indul a lengyelországi Európai Játékok előtt, fő célja a kvalifikáció a 2024-es párizsi olimpiára.

„Abban reménykedik, hogy ő, nővére és Salim Omar Magyarország aranynemzedékének bizonyulhat” – írta záró gondolatként a világszövetség honlapja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik