MTI
R. P.
2023.03.28 13:07 Frissítve: 2023.03.28 16:03

Sakk: egyforma pénzdíjért játszanak a női és férfi világbajnokjelöltek

Egyformán 750 ezer eurós tornán, ugyanúgy a kanadai Torontóban és egyazon időpontban, április 3. és 25. között ülnek asztalhoz 2024-ben a női és férfi sakkvilágbajnok-jelöltek.

 

Fotó: Getty Images

 

A sportág nemzetközi szövetségének (FIDE) döntéséről annak orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics nyilatkozott a TASZSZ-nak, kiemelve, hogy a sakk népszerűsítését is szolgáló, jó ideje dédelgetett tervet sikerül a jövő évtől megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy az egyenlő nyereményalappal a legjobb női sakkozók számára is biztosítani tudják a megfelelő anyagi feltételeket.

A tornákon, amelyek győztese jogosulttá válik az aktuális világbajnok kihívására mindkét nemnél, egyformán nyolc-nyolc versenyző vesz részt.

Idén – miután a férfiaknál a világbajnok norvég Magnus Carlsen visszalépett a címvédő páros mérkőzéstől – a megüresedett trónért a világbajnok-jelöltek viadalának első két helyezettje, az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen csap össze. Párharcukat április 7. és május 1. között rendezik meg a kazahsztáni Asztanában.

A július 3. és 25. közti női vb-döntőt – a mérkőzéseket fele-fele arányban megosztva a két kínai város között – Csungkingban és Sanghajban bonyolítják le, ahol is a regnáló Csü Ven-csün ellenfele két kínai honfitársa, Lej Ting-csie és Tan Csung-ji párviadalának győztese lesz.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.