Sakk: egyforma pénzdíjért játszanak a női és férfi világbajnokjelöltek

Vágólapra másolva!
2023.03.28. 13:07
null
Fotó: Getty Images
Egyformán 750 ezer eurós tornán, ugyanúgy a kanadai Torontóban és egyazon időpontban, április 3. és 25. között ülnek asztalhoz 2024-ben a női és férfi sakkvilágbajnok-jelöltek.

 

A sportág nemzetközi szövetségének (FIDE) döntéséről annak orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics nyilatkozott a TASZSZ-nak, kiemelve, hogy a sakk népszerűsítését is szolgáló, jó ideje dédelgetett tervet sikerül a jövő évtől megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy az egyenlő nyereményalappal a legjobb női sakkozók számára is biztosítani tudják a megfelelő anyagi feltételeket.

A tornákon, amelyek győztese jogosulttá válik az aktuális világbajnok kihívására mindkét nemnél, egyformán nyolc-nyolc versenyző vesz részt.

Idén – miután a férfiaknál a világbajnok norvég Magnus Carlsen visszalépett a címvédő páros mérkőzéstől – a megüresedett trónért a világbajnok-jelöltek viadalának első két helyezettje, az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen csap össze. Párharcukat április 7. és május 1. között rendezik meg a kazahsztáni Asztanában.

A július 3. és 25. közti női vb-döntőt – a mérkőzéseket fele-fele arányban megosztva a két kínai város között – Csungkingban és Sanghajban bonyolítják le, ahol is a regnáló Csü Ven-csün ellenfele két kínai honfitársa, Lej Ting-csie és Tan Csung-ji párviadalának győztese lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik