Milánó 2026: felújítás helyett lebontás vár a San Siróra

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 12:35
null
Lebontják a legendás milánói stadiont? (Fotó: AFP)
Minden jel szerint teljesen lebontják Milánó világhírű futballstadionját, a San Sirót, amelynek a helyén felépülő új létesítményben tartják majd meg a 2026-os téli olimpia nyitóünnepségét – hívta fel a figyelmet az MTI.

 

Építészek egy csoportja próbálta megóvni legalább részben a csaknem 83 ezer ember befogadására alkalmas stadiont, ám az olasz kormány sem műemlékvédelmi, sem építészeti szempontból nem találta megmentésre érdemesnek, és elutasította a szakemberek beadványát – írta a Corriere della Sera.

A lap szerint a hivatalosan 1926-ban megnyitott San Sirót lebontják, s a régit ugyanazon a helyen váltja fel az új, amelynek megépítése várhatóan 1.2 milliárd euróba kerül. A San Sirót – amelynek hivatalos neve a 30-as évek kétszeres világbajnoka után Stadio Giuseppe Meazza – jelenleg a milánóiak két élvonalbeli csapata, az Internazionale és az AC Milan felváltva használja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2019 nyarán ítélte oda Milánónak és társszínhelyként Cortina d'Ampezzónak a téli játékokat, amelyekre 2026. február 6. és 22. között kerül sor.

Az olaszok korábban két alkalommal rendezhettek már ötkarikás havas-jeges játékokat: 1956-ban Cortina d'Ampezzo, 2006-ban pedig Torino volt a vendéglátó. A 2022-es téli olimpiának a 2008-as nyári olimpia házigazdája, Peking adhat otthont február 4-től 20-ig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik