Évforduló: ma 131 évvel ezelőtt alapították meg az MTK-t

Vágólapra másolva!
2019.11.16. 11:01
null
Deutsch Tamás klubelnök is büszke az MTK eddigi 131 évére (Fotó: Földi Imre)
November 16-án, azaz ma ünnepli megalapításának 131. évfordulóját az MTK Budapest.

A klub honlapjának ünnepi cikke szerint az MTK „alakulása pillanatától sajátságos társadalmi képlet, és politikai szerepvállalás. Ez uralta a hangulatot az 1888. november 16-ra összehívott alakuló közgyűlésen, amikor az alapítók a Magyar Testgyakorlók Köre elnevezés mellett döntöttek. A »testgyakorló« kifejezés a résztvevők kifejezetten fejlett diplomáciai érzékére vallott, hiszen olyan tág fogalmat jelöl, amely gyakorlatilag minden sportágat magában foglal.”

A cikk idézi Deutsch Tamás jelenlegi elnök ünnepi beszédét is, amelyben visszatekintett az elmúlt 131 évre és az elődökre, akik „megalapították az MTK-t, hazánk egyik első olyan sportegyesületét, mely a nevében viselte a magyar szót. Az első olyat, amelyik egyszerre volt zsidó és magyar gyökerű, az elsőt, mely a sportágak sokasága felé nyitotta meg a kapukat, a fiatal és idősebb sportolóknak.

Az MTK sportolói az olimpiákon 35 arany-, 32 ezüst- és 21 bronzérmet nyertek, a világbajnokságokon 189 arany-, 155 ezüst- és 126 bronzérmet, Európa-bajnokságokon 97 arany-, 100 ezüst- és 72 bronzérmet szereztek – emlékeztet rá a klub honlapja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik