EJ, vívás: aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat!

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.30. 19:24
null
Aranyérmesek! (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Aranyérmet nyert pénteken a magyar férfi párbajtőrcsapat a krakkói központú Európai Játékokon, amelyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek egyben.

 

Ahogy számítani lehetett rá, rendkívül szorosan alakult férfi párbajtőrcsapatunk Európa-bajnoki döntője Svájc ellen. Két asszó után egálra álltak a felek, a harmadikban Nagy Dávid többször is lábra talált Hadrien Favre ellen, majd jött Koch Máté, és tökéletesen kivitelezett parádriposztokat adott Alexis Bayardnak. A Vasas vívójától elvettek egy tust, mert a mérkőzésvezető szerint már a páston kívülről talált, de szerzett helyette másikat, kitörésből. A negyedik asszót követően három tus volt az előnyünk, ám Favre az ötödikben visszahozta a svájciakat – mindkét csapat taktikusan, megfontoltan vívott, ekkor 13:11 volt az állás.

Aztán ismét Nagy Dávid következett, akinek a szokatlan stílusban vívó Max Heinzer ellen sem tört meg a mozgása, hiába próbálkozott a svájci, nem tudta kiugrasztani ellenfelét. Amikor lábra támadott Heinzer, felülről szúrta meg Nagy, aki megduplázta a magyar csapat előnyét, és Favre sem tudott számottevően faragni a különbségen Koch ellen.

Mindössze 16 másodperc telt el a nyolcadik asszóból, amikor félbeszakadt a mérkőzés, mint később kiderült, a franciák óvása miatt. A vívók mit sem sejtettek az egészből, a pást két végében ülve várták a fejleményeket, eközben a szervezők sci-fi filmekbe illő zenékkel igyekeztek fokozni az amúgy is drámai hangulatot… A negyedórán át tartó káoszhelyzet végén folytatták a mérkőzést, Siklósi Gergely 23:21-es magyar vezetésnél kötött be az utolsó asszóra.

A magyar vívó kivárásra játszott, Heinzer ment előre, és 24:22 után két tust adva egyenlített. Izgalmas végjáték kezdődött, Siklósi az utolsó percben már kezdeményezőbben lépett fel, és kétszer is megszúrta a svájcit. Ahogy peregtek a másodpercek, úgy vált biztossá a fiatal magyar csapat Európa-bajnoki címe, amelyet 28:26-os sikerével nyert meg a Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor négyes.

Pontosabban, ahogy Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző kiemelte, nem a döntőben, de nem is a pénteki versenynapon nyerte meg – a siker receptjét a szürke hétköznapokban kell keresni.

EURÓPAI JÁTÉKOK
VÍVÁS, FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT
A 16 között

Magyarország–Dánia 45:32
Negyeddöntő
Franciaország–Csehország 45:26
Svájc–Lengyelország 28:23
Magyarország–Spanyolország 37:32
Olaszország–Ukrajna 43:28
Elődöntő
Magyarország–Olaszország 45:35
Svájc–Franciaország 45:43
A 3. helyért
Olaszország–Franciaország 39:37
Döntő
Magyarország–Svájc 28:26
A végeredmény: 1. Magyarország (Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor), 2. Svájc (Alexis Bayard, Theo Brochard, Hadrien Favre, Max Heinzer), 3. Olaszország (Gabriele Cimini, Davide Di Veroli, Andrea Santarelli, Federico Vismara)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik