Csupasport: fokozzuk a testünket térhálóként befonó kötőszövetek rugalmasságát!

Vágólapra másolva!
2023.07.17. 21:51
null
Fotó: Csupasport
Címkék
A mozgásszegény életmód és a szénhidrát túlzott fogyasztása is befolyásolja kötőszöveteink állapotát. Horváth Menyhért, a Life1 Fitness edzője adott tanácsokat ezzel kapcsolatban.

Az egészséges életmódról, a mozgás fontosságáról több ezernyi cikket, információhalmazt találni, ám ennek kapcsán szinte alig emelik ki a fasciák – azaz a kötőszövetek – fontosságát. Pedig ezek a szövetek nagymértékben határozzák meg mozgásunk minőségét, és nagyon is érdemes az állapotukkal foglalkozni.

Komoly sérülést okozhat a fascia rugalmatlansága

De mi is az a fascia? Nos, a flancos név mögött az a fehér hártya bújik meg, amely minden izmunkat (húsunkat) beborít. Ezek a kötőszövetek rendkívül fontosak a hétköznapi életben és a sportoláskor is, edzések előtt feltétlenül szükséges lenne a bemelegítés kereteink belül velük is foglalkozni, hiszen ennek számtalan hasznos élettani hatása van. Kötőszöveteink anatómiájával és funkciójával kapcsolatban tizenkét vonalat határozunk meg, melyek mentén izmaink láncokba csoportosíthatóak, és melyek mentén a mozdulataink létrejönnek.

„Ezeknek az izomláncoknak a közös tulajdonsága, hogy egy nagy kötőszöveti rendszer hálózza keresztül őket
– mondta Horváth Menyhért, a Life1 Fitness edzője. – Az izmokon, húson lévő fehér szövetet úgy kell elképzelni, akár egy térhálót, ami nem csak beborítja, de át is szövi az izomszöveteket. Sokáig egyáltalán nem foglalkoztunk ezek jelentőségével, ám az utóbbi években a sporttudományi szakemberek figyelmének középpontjába kerültek ezek a kötőszövetek, miután kiderült, ezeknek az állapota nagyban befolyásolja a testtartásunkat, az izommunkát, és a sérülések kialakulásában is jelentős szerepük van.”

A cikk folytatása a csupasport.hu oldalán olvasható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik