Csupasport: 14 nyolcezres kevesebb mint 190 nap alatt?

Vágólapra másolva!
2022.05.24. 19:28
Címkék
A norvég Kristin Harila célja, hogy megdöntse Nirmal Purja gyorsasági rekordját – április vége óta öt sikeres csúcsmászásnál tart.

Honlapunkon is beszámoltunk 2019 őszén, hogy Nirmal Purja áprilistól októberig mindössze 190 nap alatt megmászta földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegyét. Bár akkor is azt írtuk, küldetése eleinte lehetetlennek tűnt, régóta tudjuk, gyakorlatilag minden rekord megdönthető. Persze nem biztos, hogy Kristin Harila sikerrel jár, mindenesetre a norvég hegymászónő megpróbálja rövidebb idő alatt teljesíteni a kihívást. Egyelőre jó úton halad, a tizennégyből ötöt már megmászott, és ha minden a terv szerint halad, az első hat heggyel rövidebb idő alatt végez, mint három évvel ezelőtt Nirmal Purja.

A sort április 28-án az Annapurnával (8091 méter) kezdte, majd május 8-án a Dhaulagiri (8167), hat nappal később a Kancsendzönga (8586), május 22-én a Mount Everest (8848), kilenc órával később a Lhoce (8516) következett. Utóbbival megdöntötte saját rekordját, így továbbra is a leggyorsabb női rekorder, aki felért erre a két csúcsra.

„Szenvedős volt, mert egyre rosszabb lett az időjárás, de nem volt visszaút. Fáradt vagyok és boldog” – írta az Instagram oldalán.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik