KAPOLCSI-SZABÓ BENCE
2023.03.06 10:15 Frissítve: 2023.03.06 11:34

Cselgáncs: Ungvári Attila nem számított a Grand Slam megnyerésére

Sérüléséből visszatérve, de még nem teljesen egészségesen nyerte meg a tavalyi világbajnokság helyszínén, Üzbegisztánban rendezett Grand Slam-versenyt Ungvári Attila, ráadásul a döntőben azt az osztrák ellenfelét győzte le, aki a vb-n megállította.

Ezer olimpiai kvalifikációs pontot ér a Taskentben szerzett aranyérem (Fotó: Nemzeti Sport)


– Érezte, hogy sérüléséből visszatérve rögtön aranyérmet nyerhet a taskenti Grand Slam-versenyen?

– Nem, egyáltalán nem. Azt sem tudom, hogyan csináltam meg – mondta lapunknak Ungvári Attila, a taskenti Grand Slam-verseny 81 kg-os súlycsoportjának aranyérmese, aki 1000 olimpiai kvalifikációs ponttal gazdagodott. – Természetesen nem arra gondolok, hogy magán a versenyen azt sem tudtam, mit csinálok, csak úgy indultam Üzbegisztánba, hogy talán egy-két kört megyek. Már egy győztes meccsel elégedett lettem volna, hiszen az év eleji edzőtáborban megsérült a vállam, ami még mostanra sem gyógyult meg teljesen. Azután pedig alighogy elkezdtem edzeni, elkaptam egy vírust, és mire kilábaltam belőle, ledobtam magamról öt kilót. Úgy éreztem, legyengültem, és ezek után kezdtem a felkészülést a versenyre. Az első két küzdelmemen látszott, hogy nincs még „szőnyegbiztonságom”, de a harmadik és a negyedik párharcban már magabiztosabb voltam, meccsről meccsre kerültem egyre jobb formába.

Mi az, aminek köszönhetően mégis elsőként végzett?
– Mentálisan jól felkészültem. Az egész nap folyamán arra tudtam összpontosítani, ami fontos volt. Aki látott, tudja, a szombatinál azért tudok jobban is dzsúdózni. Hiába éreztem, hogy a karjaim és a lábaim nehezek, nem úgy mozgok, ahogy szeretnék, a fejem tiszta maradt, és arra figyeltem, ne csináljak hülyeséget. Szerintem ez volt a kulcsa a győzelemnek. A harmadik meccsen jó taktikát választottam, tudtam, hogy az üzbég Muso Sobirov nekem ugrik, ellene igyekeztem kicsit húzni az időt és fárasztani, mert gondoltam, hogy a harc elején diktált iramot nem bírja végig. Így is lett, szinte magát dobta meg a végén, én csak egy kicsit rásegítettem.

Látszott is az üzbégen, hogy nagyon elfáradt a küzdelem végére, de nem nehéz úgy küzdeni, hogy a teljes csarnok a hazai versenyzőnek drukkol?
– Már a harcunk előtt megpróbáltam felkészíteni magamat arra, hogy a közönség mögötte áll, és nyomja előre. Talán ezért is húzta ki ilyen sokáig a tatamin. Én is éreztem rajta, hogy fárad, de újra és újra erőre kapott, felállt és nekem ugrott. Vitte előre a közönség, de tudtam, hogy hangzavar lesz, neki szurkolnak, ha pedig bármi hibát elkövetek, pfujolás, kifütyülés következik.

A döntőben az olimpiai bronzérmes osztrák Shamil Borchashvilit győzte le, ami nem kis fegyvertény.
– Kívülről-belülről ismerjük egymást az osztrák sráccal, sokszor harcoltunk már egymás ellen. Nagyon örültem, hogy revansot tudtam venni a tavalyi világbajnokságon elszenvedett vereség miatt. Ő akkor bronzérmes lett, én pedig hetedik.

Májusban világbajnokság, addig a gyógyuláson lesz a hangsúly, vagy indul még versenyen?
– Tervben van az antalyai Grand Slam-verseny, bár a taskenti jobban sikerült, mint vártuk, és sok olimpiai kvalifikációs pontot szereztem. Meg kell beszélnem az edzőkkel és a szövetségi kapitánnyal, hogy induljak-e még versenyen a világbajnokságig, vagy próbáljak teljes mértékben a vébére összpontosítani. Az év elején a párizsi, a taskenti és az antalyai versenyt terveztük be a naptáramba, de a sérülésem miatt borult minden. Törökország még benne van a pakliban.

 Tóth Krisztián újra a dobogón
 Az üzbegisztáni Grand Slam-verseny záró napja is tartogatott magyar sikert, Tóth Krisztián (28) ugyanis bronzérmet szerzett, ami idén már a harmadik nemzetközi viadalon elért dobogós eredménye, akárhol elindult eddig, ott érmet szerzett. Vasárnap két másik magyar dzsudoka is tatamira lépett, Gőz Roland (24) ugyanabban a súlycsoportban, mint Tóth (90 kg), az első fordulóban kiesett, Vég Zsombor (21) pedig hetedikként zárt a 100 kilogrammosok mezőnyében.
2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.