Cselgáncs: kiáll az orosz és fehérorosz sportolók mellett a nemzetközi szövetség

R. D. P.R. D. P.
Vágólapra másolva!
2023.01.27. 09:23
null
Marius Vizer elmondása szerint a Nemzetközi Cselgáncsszövetség megveti a diszkriminációt (Fotó: AFP)
Kiáll az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi eseményeken való részvétele mellett a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség: az IJF a hivatalos honlapján közölte, hogy a diszkriminációmentesség és a sportszerűség elveit képviseli.


„A Judo a békéért nevű programunk több mint tizenöt éve fut, szerte a világban, legyen szó menekülttábornak otthont adó zónákról vagy éppen olyan országokról, ahol társadalmi és politikai konfliktusok folynak. Mindent megteszünk a békéért, meggyőződésünk, hogy a sport hozzájárulhat konfliktusok megoldásához. A Dzsúdó a békéért program célja a diszkrimináció elleni küzdelem – az IJF jelentős múlttal rendelkezik ezen elvek védelmében, amelyek egyben a dzsúdó lényegét is alkotják”írta a Nemzetközi Cselgáncsszövetség a hivatalos honlapján.

A szövetség elnöke, Marius Vizer így fogalmazott a közleményben:

„Az IJF a békét, a barátságot és az egységet képviseli mindenütt, ahol a dzsúdó sportága megnyilvánul. Az orosz és a fehérorosz dzsúdósok nemzetközi versenykörbe való újraintegrálása megdöntethetetlen érveken alapszik. Az Olimpiai Charta alappillére, hogy a sportolók kivétel nélkül diszkriminációtól mentesen versenyezhessenek.

Az orosz és a fehérorosz dzsúdósok soha nem vettek részt katonai tevékenységben, valamint kerülték a politikai- és pártpropagandát, mivel úgy döntöttek, hogy a sportban maradnak. Folytatták a felkészülést, várva a pillanatot, amikor visszatérhetnek a versenyekre.

A sport mindig is az egység, a szolidaritás és a barátság legfontosabb platformja volt, és az is marad – ha a nemzetek között nem is, de az emberek között biztosan. Az olimpiai mozgalom és a tágabb értelemben vett sportmozgalom az egyetlen híd, amely ebben a nehéz pillanatban képes nyílt párbeszédet folytatni.

Miután két korábbi olimpián a kormányok megakadályozták saját sportolóik részvételét, ma olyan szélsőséges helyzetben vagyunk, amikor a kormányok megtiltják a nem sajátjuk, hanem más országok sportolóinak részvételét a nemzetközi sporteseményeken.

Túlzó és elfogadhatatlan intézkedésnek tartom azoknak a sportolóknak az elítélését, akik a sportban való részvételükkel nyilvánvalóan az emberiesség szellemében támogatják a békét, a barátságot és a szolidaritást.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik