K. B.
2023.01.26 18:59 Frissítve: 2023.01.26 19:27

Birkózás: új női szövetségi kapitány és Eb-győztes érkezett Oroszországból

Mint megírtuk, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) kezdeményezte a nagyapja révén magyar származású, oroszként háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztalvira honosítását. A szervezet csütörtöki hírleveléből kiderül, hogy a jövőben a klasszis versenyző szintén magasan kvalifikált edzője, Makszim Molonov irányítja a női válogatottat.

Balról: Süle László, a KIMBA kurátora, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, Orsus Sztalvira és Vatai László, a Csepel TC szakosztály-igazgatója (Fotó: Feledi László)

 

Az MBSZ a harmincéves Orsus Sztalvirát már benevezte a február elsején kezdődő zágrábi nemzetközi viadalra, amely a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) által szervezett rangsorverseny-sorozat első állomása. A Csepel TC-be igazoló kiválóság Orsós Sztalvira néven birkózik, amint megérkezik a magyar útlevele.

 
Háromszoros Eb-győztes érkezik a válogatottba

Orsus nem akárki, kétszer szerzett junior-világbajnoki ezüstérmet, valamint egy-egy alkalommal állt az U20-as és az U17-es Eb-dobogó második fokán. Felnőttként aztán emelt a téten, 2018-ban és 2019-ben egyaránt Eb-győzelmet ünnepelt az 53 kilogrammosok mezőnyében. Két évvel ezelőtt már egy kategóriával feljebb, 55 kilóban versenyzett, és akkor is megnyerte a kontinensviadalt. A 2021-es tokiói olimpiára nagy fogyást vállalt, 50 kilósként hatalmas csatában kikapott a későbbi bronzérmestől.

Orsus Sztalvira néhány hónapja Magyarországon él, itt is szeretne maradni, már a nyelvet is elkezdte tanulni, kifejezetten jól megy neki.

Ami a szakág szakmai vezetését illeti, a női válogatott élén Ritter Árpád nem folytatja a munkáját, ezért Orsus edzője, az 52 esztendős Makszim Molonov veszi át a feladatkörét, míg szövetségi kapitányi tevékenységét Martin Gábor segíti edzőként.

„Árpád tavaly döntött úgy, hogy nem szeretne tovább szövetségi kapitány maradni, régóta érlelődött benne a gondolat – mondta az MBSZ honlapján Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Elfogadtuk a döntését, és az MBSZ elnöksége jóváhagyta, hogy Molonov legyen az új szövetségi kapitány. Nagyon hálásak vagyunk Árpád mindvégig mutatott alázatos, kemény munkájáért, és sok sikert kívánunk neki a folytatáshoz. Új szakembert kellett találnunk a válogatott élére, s Makszim személyében szerencsére olyan mesterre leltünk, aki számos alkalommal bizonyította már, hogy képes nagy sikereket elérni. Természetesen pozitívan várjuk, mire lesz képes. Bízunk benne, hogy a kapcsolatrendszere által sportolóink minél több nemzetközi edzőtáborban készülhetnek. Nagyon fiatal, ügyes, ám egyelőre rendkívül tapasztalatlan a női csapatunk, amelynek rutinra van szüksége ahhoz, hogy igazán ütőképes legyen a nemzetközi porondon. A cél, hogy Makszim Molonov által ezt könnyebben megszerezzék a lányok. Sztalvira nagy esélyes arra, hogy kvótát szerezzen a 2024-es párizsi olimpiára, ha rajta kívül még egy magyar hölgy kvalifikálna, az nem lenne rossz.”

Makszim Molonov 1993-ban matematika és fizika szakon szerzett diplomát a Burját Állami Egyetemen, ott, ahol a sportkaron is végzett 2013-ban. Huszonkilenc éve házas, négy gyermek édesapja. Szabadfogású versenyzőként világ- és Európa-bajnoki ötödik helyig jutott. 2007 és 2012 között ő irányította az orosz U17-es leányválogatott felkészülését, a következő két évben az orosz felnőtt női csapatnál tevékenykedett.

Edzője volt az amerikai Helen Maroulisnak, aki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében a legendás Josida Szaorit lehetetlenítette el a negyedik ötkarikás aranyérmének megszerzésétől. (Maroulis egyébként épp Magyarországon, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián készül a jövő héten kezdődő zágrábi versenyre.) Molonov együtt dolgozott továbbá a finn Petra Ollival és az észt Epp Mäéval – előbbit a világbajnoki cím, utóbbit az Eb-aranyérem eléréséhez segítette. A szakmai „pedigréje” tehát kiváló.

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.

2023.03.25 22:48:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A ma húsz esztendeje elhunyt Molnár Dániel volt ugyanis a homo ludens, a játékos ember megszemélyesítője. Mindig, mindenhol, mindenkivel és mindent is játszott. Még játék közben is igyekezett valami mást is játszani.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.

2023.03.21 15:26:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A mai szerkesztőség négy, valamikor első osztályban sportoló belső munkatársának története.

2023.03.22 10:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megmutatjuk, mivel találkozott először az olvasó a standokon az elmúlt évtizedek során.