V. J. 2021.03.16 21:42 Frissítve: 2021.03.16 22:33

Birkózás: alapításának 100. évfordulóját ünnepelte a magyar szövetség

Napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1921. március 16-án Budapesten, az Erzsébetvárosban, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében 17 szakosztály képviselői 1011 taggal megalapították a Magyar Birkózók Szövetségét.

Bacsa Péter, Kulcsár Krisztián, Schmitt Pál, Namig Aliyev és Nenad Lalovics az ünnepségen (Fotó: MBSZ/Feledi László)

 

A jubileumról a koronavírus-helyzet ellenére is méltó módon igyekezett megemlékezni az MBSZ, melynek keddi, szűk körű ünnepségén a koccintáson és tortavágáson részt vett Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a UWW-büró tagja és Namig Aliyev, az e heti budapesti európai olimpiai kvalifikáció technikai igazgatója.

Az MBSZ tájékoztatása szerint a szigorított előírások miatt nem lehetett ott a helyszínen, de a távolból fejezte ki jókívánságait Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, míg Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára éppen a Parlamentből üzent, ahol napirend utáni felszólalásában méltatta a jubileumot.

„A mögöttünk hagyott egy évszázad során összességében 129 magyar birkózó 429 érmet nyert világversenyeken a magyar nemzetnek. Köszönet érte a bajnokoknak" – fogalmazott Németh Szilárd.

Németh Szilárd köszöntette a szintén idén százéves nemzetközi szövetséget, amelynek elnöke, Nenad Lalovics az ünnepségen így reagált.

„A nemzetközi szövetség akkor lehet erős, ha a tagszövetségek is erősek, márpedig a magyar szövetség ilyen.”

Ahogy a UWW elnöke is utalt rá, az élet nem áll meg a következő évszázadban sem, hiszen csütörtöktől vasárnapig Budapesten, a BOK-csarnokban zajlik az említett európai olimpiai kvalifikáció, amelynek során a szakágankénti hat-hat olimpiai súlycsoport döntősei indulási jogot szereznek a tokiói játékokra.

2021.11.30 16:23:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Könyvcsomagok, ajándékkártyák, előfizetések, háztartási kisgépek – csak néhány az ajándékok közül.

2021.11.28 08:35:51

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

„Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra.”

2021.11.27 16:38:12

Egyéb egyéni B. D. K.

A cseh szépség saját magára énekesként és fitneszmodellként is hivatkozik.

2021.11.26 23:27:57

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Csökkent a létszám, számos szervezet kiesik – alapjaiban alakult át a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele.

MOB