Az elmúlt évben 34 százalékkal nőtt a bundagyanús sportmeccsek száma

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 12:21
null
A fogadási csalás napjainkban is komoly problémát jelent úgy a labdarúgás, mint más sportágak tisztasága szempontjából (Fotó: Getty Images)
Közzétette 2022-es jelentését a Sportradar, egy svájci székhelyű cég, amely számítógépes technológia és mesterséges intelligencia segítségével piacvezető a bundagyanús sportmeccsek figyelésében és a fogadási csalások megelőzésében.

A jelentés szerint 2022-ben 12 sportág 1212 bundagyanús mérkőzését jegyezték fel 92 országban, amely 34 százalékos növekedést jelent a 2021-es szinthez (905 gyanús mérkőzés) képest. A fogadási csalásban leginkább érintett sportágnak a labdarúgás bizonyult 775 gyanús mérkőzéssel, amelyet a kosárlabda (220 mérkőzés), illetve a tenisz (75 mérkőzés) követett a rangsorban.

 


 

A bundagyanús mérkőzések kontinentális szempontból is látványosan oszlanak el: a pálmát Európa vitte el (630 mérkőzés), a képzeletbeli dobogóra Ázsia (240 mérkőzés) és Dél-Amerika (225 mérkőzés) fér még fel.

A fogadási csalás miatt gyanús sportmeccsek közel felét tíz országból jelentették, a legtöbbet Brazíliából (152 mérkőzés), a második helyen Oroszország (92 mérkőzés) zárt, míg a nem túl megtisztelő harmadik helyet Csehország (56 mérkőzés) érte el. A fogadási csalások által leginkább érintett tíz ország listájára olyan államok kerültek még fel, mint Argentína, Kazahsztán, Kína, Görögország, Lengyelország, a Fülöp-szigetek és Thaiföld.

A Sportradar adataiból továbbá kiderül, hogy a fogadási csalás miatt gyanús futballmeccsek mindössze 17.53 százalékát rendezték meg élvonalbeli bajnokságban. A bundagyanús futballmeccsek mintegy kétharmadát az alsóbb osztályú országos bajnokságokban rendezték (a másodosztályú meccsek a vizsgált esetek 30.58 százalékát, míg a harmad- és alsóbb osztályú találkozók a vizsgált esetek 29.03 százalékát teszik ki.), míg a maradék 18–19 százalékot az ifjúsági, valamint a regionális bajnokságok mérkőzései teszik ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik