Asztalitenisz-vb: szenzáció – afrikai, észak- és dél-amerikai férfi a nyolc között

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.11.27. 17:16
null
A nigériai Quadri Aruna a vb-k történetében az első negyeddöntős afrikai férfijátékos (Fotó: WTT)
A Houstonban zajló verseny már azzal különlegessé vált, hogy ez a sportág történetének első amerikai világbajnoksága, ám a jelek szerint nem csak emiatt lesz az idei a legek vb-je.


A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség hosszú évek óta azon dolgozik, hogy a sportág maga mögött tudja a „két kontinenses” jelzőt – hosszú ideig ez Európa és Ázsia játszótere volt –, s úgy tűnik, a most zajló houstoni világbajnokság az egyik fontos állomás lesz ezen az úton, miután a mieink számára pénteken, a Póta Georgina, Madarász Dóra kettős nyolcaddöntőbeli vereségével véget érő vb végjátéka sorra szállítja a szenzációkat.

A királyszámban, azaz férfi egyesben a vb-k történetében először jutott be afrikai asztaliteniszező a legjobb nyolc közé, a 33 éves nigériai Quadri Aruna fehérorosz, brazil, indiai és svéd játékoson verekedte át magát. A szereplése persze csak első olvasatra tűnik meglepőnek, ugyanis Aurna a 17. helyen áll a világranglistán. A házigazdák nem kis örömére Kanak Jha is ott van a negyeddöntőben, amerikai férfijátékos legutóbb 62 évvel ezelőtt, 1959-ben járt ilyen magasságban. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a brazil Hugo Calderano is negyeddöntős – az ő esetében ez szinte már nem is meglepetés –, akkor könnyen kiszámolható, hogy a legjobb nyolc között öt kontinens képviselteti magát: három ázsiai, természetesen kínai, két európai és egy-egy afrikai, észak-amerikai és dél-amerikai van még versenyben a vb-aranyért. A végén persze minden bizonnyal valamelyik kínai lesz a befutó, ám a mezőny összetétele így is kuriózum.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a legendás pingpongdiplomácia 50. évfordulója alkalmából az ITTF azzal az ötlettel állt elő, hogy a két ország fagyos politikai viszonyát valamelyest enyhítendő amerikai, kínai vegyes párok induljanak a vb-n. Az ötlet a jelek szerint bejött, ugyanis a férfi világranglistán 7. helyen álló kínai Lin Kao-jüan és a nőknél a 30. amerikai Lily Zhang társulásából még érem is kisülhet: a duó ott van a legjobb nyolc között, s a negyeddöntőben egy számukra verhetőnek tűnő francia párossal találkoznak.

Érdemes még a női párosra is figyelni, ahol egy luxemburgi kettős szállítja a szenzációt: a Kínából honosított 58 éves(!) Ni Xialian a feleannyi idős, azaz 29 esztendős Sarah de Nuttéval – utóbbit korábbi szövetségi kapitányunk, Téglás Péter készítette fel az elmúlt években – ugyancsak vb-éremért játszik, ráadásul a négy közé jutásért éppen a Póta, Madarász egységet búcsúztató indiai Kamath, Batra páros ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik