Dakar: Peterhansel és Sainz bukott, al-Attijah nagy előnnyel vezet

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2023.01.06. 16:35
null
Nasszer al-Attijah nagy előnnyel vezet (Fotó: dakar.com)
Stéphane Peterhansel és Carlos Sainz bukott – előbbi ki is esett –, Nasszer al-Attijah nagy előnnyel vezet, Kovács Miklósék viszont nem tudtak elrajtolni a Dakar rali pénteki szakaszán.

 

Ahogy megírtuk, kényszerpihenőt tart a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió. Miután pályafutása első Dakarját szenzációsan kezdte, a csütörtöki szakaszon motorgondjai támadtak, és bár a csapat egész éjszaka szerelt, reggelre nem sikerült megoldani a problémát.

„Az első három, sziklás, köves rázós nap során hajszálrepedés keletkezett a légszűrőházon, amelyen keresztül a finom sivatagi por beszivárgott a motorba – nyilatkozta Kovács Miklós. – Ilyen problémát még sohasem tapasztaltunk, ez is jól szemlélteti, milyen elképesztő terhelést jelent a Dakar a járműveknek is. Van megoldás, úgyhogy, ha van egy kis szerencsénk, és lesz megfelelő alkatrészünk, hamarosan visszaállhatunk a versenybe. Ha már itt vagyunk, mindenképp el akarjuk juttatni a magyar zászlót a dammami célba.”

Hogy miként? A Dakar-szabályok lehetővé teszik, hogy azok az egységek, amelyeknek gondjuk támad, három szakaszon belül visszaállhatnak a mezőnybe, és külön értékelik őket.

A verseny pénteken egy iszonyatosan hosszú, több mint 900 km-es szakasszal folytatódott az útvonal-módosítás miatt, amelyre az esőzések miatt volt szükség. Az autós mezőnyben Nasszer al-Attijah idei harmadik szakaszgyőzelmét (összesen 47-nél tart) aratta, és bár a Dakaron senki sem mehet biztosra, ha a katari versenyző nem követ el valami hatalmas hibát, vagy a technika ördöge nem kísérti meg, akkor kényelmes előnyt oszthat be az elkövetkező napokra.

Pénteken ugyanis a két legfőbb, audis riválisa bajba került: a 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel balesetet szenvedett, navigátora, Edouard Boulanger megsérült, és kórházba kellett szállítani, úgyhogy számukra véget ért a küzdelem. A szakasznak ugyanazon a pontján, a 212. kilométernél Carlos Sainz is bukott, ő a türelem erényét gyakorolta, hosszasan várta a szervizcsapatot. Az eddig harmadik Jazid al-Radzsi technikai gondok miatt volt kénytelen ugyanerre, így al-Attijah előnye tényleg kényelmessé vált.

45. DAKAR RALI
Az állás az 6. szakasz (Ha'il–Rijád, össztáv: 917.74 km, ebből szelektív szakasz: 358 km) után. Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 24:00:48, 2. Lategan, Cummings (dél-afrikai, Toyota Hilux) 1:06:50 ó h., 3. Moraes, Gottschalk (brazil, német, Toyota Hilux) 1:13:19 ó h. Motorosok: 1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 26:31:52, 2. Price (ausztrál, KTM) 3:31 perc hátrány, 3. K. Benavides (argentin, KTM) 7:01 p h., ...34. Gyenes Emánuel (romániai) 5:15:22 óra h., ...93. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 22:36:07 ó h. Kamionosok: 1. Martin Vandenbrink, Rijk Mouw, Erik Kofman (holland, Iveco) 28:43:27, 2. Loprais, Pokora, Valtr Jr. (cseh, Praga) 37 mp h., 2., 3. Van Kasteren, Rodewald, Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 26:30 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik