Ilyet többet nem látunk! Gulyás Michelle az öttusasportból kikerülő lovaglásról és felkészüléséről

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.04.14. 11:57
null
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy minden egyes olimpiai felkészülési nap egy kicsit a gyászfolyamat része, hiszen kikerül a lovaglás, az egyik legtradicionálisabb versenyszám a nagy múltú öttusasportból. Gulyás Michelle világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes versenyzőnk, a párizsi olimpia éremesélyes magyar indulója is így érez, amikor nap mint nap kimegy a Nemzeti Lovardába, ahova néhány hét múlva már nem kell többet kijárnia. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzett nyomozója a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában mesélt érzéseiről és arról, hogy mi mindent képes megtenni az olimpiai sikerért.

 

A TELJES BESZÉLGETÉS A CSISZTU SPORT CASTBAN ITT MEGNÉZHETŐ:

A mostani epizódban a Csisztu Sport Cast kitért arra, hogy mit vár az utolsó lovaglós olimpiától Gulyás Michelle, akinek épp a lovagláson úszott el a nagyszerű olimpiai szereplése Tokióban. „A lovasedzőim is figyelnek arra, hogy minőségi munkát végezzünk, változatosak legyenek az edzések, és sokféle személyiségű lovon üljek. Hogy mindenféle típusú lovat tudjak kezelni stresszhelyzetben”.

Persze még a legalaposabb felkészülés sem garancia a tökéletes lovaglószereplésre: „Nyilván nemcsak a versenyzőkön múlik a lovaglás, hanem azon is, hogy az adott rendezői ország milyen lóállományt biztosít a versenyzőknek. Nem is azzal van a baj, hogyha gyengébb lovakkal szolgál az adott ország, hanem ha aránytalan a feltétel, nagy a szórás a lovak tudása között.”

A korábbi világbajnok, Gulyás Michelle edzéseit koordináló edző, Tibolya Péter azt is elárulja milyen lovasnak tartja tanítványát. 

Mindenképpen a mezőny egyik legjobb lovasának számít. A lovaglásban azért benne van egy olyan faktor is – és ez némiképp a párkapcsolathoz hasonlít −, hogy hiába van egy jó ló meg egy jó lovas, nem mindig van meg köztük a kémia. Ráadásul a ló teljesen máshogy viselkedik a melegítőpályán, mint a versenypályán, ahol a saját szempontjából egyedül tartózkodik.”

Ha csak a lovak lennének a sportág problémái! Sajnos a magyar öttusasport az elmúlt években a botrányoktól, az egykori klasszisok közötti acsarkodástól, egymás feljelentgetéseitől volt hangos. A Mizsér Attila, Martinek János, vagy épp Vörös Zsuzsa körül kialakult turbulens helyzetnek – már Balogh Gábor elnök szerint is – a versenyzők voltak a kárvallottjai. Így nyilatkozott a sportági vezető az öttusasport belső problémáiról: „A versenyzők a legfontosabbak. És nagyon szeretném, ha a béketeremtési törekvéseim eljutnának az ő szintjükig, mert ennek ők kárvallottjai voltak. Innentől azt szeretném, ha a sajtóban az eredményekkel kerülne be az öttusa, nem azzal, hogy valakinek nem tetszik valaki működése. Azt szeretnénk éreztetni a versenyzőkkel, hogy itt már nincsenek olyan jellegű dolgok, mint korábban. Itt már senkit nem lehet megfélemlíteni – az olimpiára azok fognak kiutazni, akik az eredményeik alapján megérdemlik. Ebből nem engedünk” – mondja a vezető.

Etikai bizottságot kell létrehoznunk, pont azért, mert szeretnénk lezárni, és házon belül tartani ezeket a régi problémákat. Olimpiai eredmények kellenek, nem pedig egymást gyilkolászni!” 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik