Torna: harminc fehérorosz kapott semleges státuszt

Vágólapra másolva!
2024.01.15. 21:04
null
Illusztráció: Getty Images
Harminc fehérorosz tornász és tisztségviselő kapott a nemzetközi versenyzéshez szükséges semleges státuszt a sportági világszövetségtől (FIG).

A versenyzők közül 14-en jutottak ilyen lehetőséghez, köztük a Tokióban gumiasztalon aranyérmes Ivan Litvinovics és a ritmikus gimnasztikázók összetett versenyében bronzérmes Alina Harnaszko is. Bár az még mindig kérdéses, hogyan tudnak majd kvalifikációt szerezni a párizsi olimpiára, ugyanis az európai szövetség decemberben közölte: nem támogatja az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését. Az ötkarikás indulási jogok egy részét a tavalyi antwerpeni világbajnokságon osztották ki, a maradék kvótákat az Európa-bajnokságon, illetve az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat alapján osztják ki. A vk-viadalok többségét Európában rendezik.

A FIG arra nem tért ki, hogy volt-e olyan fehérorosz sportoló, akinek a kérelmét visszautasították, illetve azt sem árulta el, miért nem szerepel orosz nemzetiségű tornász a listán.

„Ez a lista nem végleges, és folyamatosan frissíteni fogjuk – állt a közleményben, mely szerint – a FIG nem fogja részletezni egyik egyéni kérelmet sem.”

A két ország sportolóinak indulását 2022 márciusában tiltotta meg a FIG Oroszország – Fehéroroszország támogatását élvező – ukrajnai háborúja miatt. A szervezet végrehajtó bizottsága ugyanakkor tavaly júliusban bejelentette, hogy egyénileg, semleges színekben az oroszok és a fehéroroszok január elsejétől ismét részt vehetnek nemzetközi versenyeken, beleértve az ötkarikás kvalifikációs viadalokat is, ugyanakkor a jövő nyári, párizsi olimpián való szereplés ügyében nem született határozat, mivel „ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felelőssége”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik