Öttusa-vb: Felértékelődött a korábban megszerzett két kvóta – Martinek

Vágólapra másolva!
2023.08.30. 11:00
null
Martinek János (Fotó: Földi Imre, archív)
Nagyon megerősödött a nemzetközi mezőny, nehéz lesz odaérni a világversenyek dobogójára, ezzel felértékelődött a korábban már megszerzett két magyar párizsi kvóta – vélekedett Martinek János szövetségi kapitány a hétfőn véget ért bath-i olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság tapasztalatait összegezve.

 

„Vegyes érzelmek kavarognak bennem, amelyek hasonlítanak ahhoz, amit a legutóbbi, Bath-ban rendezett olimpiai kvalifikációs verseny, a 2019-es Európa-bajnokság után éreztem. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a lovaglással kapcsolatban déja vu érzésem van, megint az angol lovak okoztak nekünk problémát” – nyilatkozott az MTI-nek a szakvezető a hazaérkezés után.

Martinek János hozzátette, négy évvel ezelőtt a két legjobb magyar, Demeter Bence és Kovács Sarolta 260 pont körüli lovaglással a 7., illetve a 13. helyen végzett. Akkor ez a két helyezés kvótát ért, mert a kontinensbajnokságon nyolcat osztottak és egy nemzetből csak egy versenyző juthatott nemenként olimpiai kvalifikációhoz, illetve a vk-győztes eleve kiesett ebből a számításból.

„Nem csak mi szerepeltünk a vártnál gyengébben a lovaspályán, a három váltó negyvenhét lovaglásából például csupán kettő lett hibátlan, az egyéni versenyen pedig egy sem” – folytatta Martinek, majd arról beszélt, hogy bár nem sikerült elérni az előzetesen megfogalmazott célt, hogy minden számban harcban legyenek a magyar versenyzők az éremért, jó lovaglással Demeter Bencének lett volna esélye rá.

„Bencének vívásban nagyon kijött a lépés, az élen állt, de a lovaglással elszállt minden reménye. Gulyás Michelle is az első hatban végezhetett volna, ha nem zárják ki a lovaspályán. Bőhm Csaba a döntőben megnyerte a kombinált számot, és ezzel nagyot javított a lovaglás utáni helyzetén, hetedik helyével a legjobb magyar lett. Az ifjúsági korú Bauer Blanka sajnos a fináléban nem tudta megismételni az elődöntőben mutatott remek kombinált eredményét. A döntőbe nem jutott be a tavalyi év meglepetés Európa-bajnoka, Bereczki Richárd, aki azóta nem sokat mutatott, valamint Guzi Blanka, akiben fizikálisan benne van a lehetőség, de mentálisan erősödnie kell.”

A kapitány arról is beszélt, hogy nagyon erős lett a mezőny, a jövőben nehéz lesz odaérni az érmes helyekre, ahhoz mindennek össze kell jönnie.

„Gulyás Michelle és Bőhm Csaba révén két kvótánk már van, a látottak alapján ezek felértékelődtek” – szögezte le Martinek János.

Gulyás és Bőhm július 1-jén Krakkóban, az Európai Játékokon szerzett részvételi jogot a párizsi játékokra.

A délnyugat-angliai világbajnokságon alapesetben az első három hely ért kvótát, de azzal a megszorítással, hogy ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a 2024. június 17-én érvényes olimpiai világranglistáról töltik majd fel. Így végül a nőknél és a férfiaknál is egy-egy új kvótás lett: a brit Kerenza Bryson és a mexikói Emiliano Hernández.

Az olimpián egy országból nemenként két öttusázó nevezhető, így ha valahol több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt, hogy kit indít.

A bath-i vb-n a magyarok egy ezüsttel és egy bronzzal az ötödik helyen végeztek az éremtáblán. Második lett a Regős Gergely, Szép Balázs páros férfi váltóban, illetve harmadikként zárt a Bauer Blanka, Gulyás Michelle, Barta Luca összeállítású női csapat. Egyéniben a hetedikként záró Bőhm Csaba érte el a legjobb magyar helyezést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik