Vívó-vb: Decsi legyőzte Szatmárit, Szilágyi is a legjobb 16 között férfi kardban

Vágólapra másolva!
2023.07.25. 15:13
null
Szatmári András (jobbra) Decsi András ellen a milánói vívó-világbajnokságon a férfi kard versenyének legjobb 16 közé jutásáért vívott asszóban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Szilágyi Áron és Decsi Tamás bejutott a legjobb 16 közé férfi kardban a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

 

A háromszoros olimpiai bajnok, a vb-n címvédőként induló Szilágyi Áron két nagyon könnyű győzelemmel melegített, a nyolcaddöntőben pedig a hazai közönség előtt szereplő Luca Curatolival csap össze.

A már negyvenéves Decsi Tamás előbb iráni ellenfelet győzött le, majd a román vívót búcsúztató, 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes, idén Eb-második Szatmári Andrással került össze. A magyar ütközet edzői támogatás nélkül zajlott, de kemény csatát hozott, volt benne többször videózás is. Mindkét fél komolyan vette az asszót, melyet az döntött el, hogy Decsi kiegyensúlyozottabban, illetve valamivel határozottabban vívott.

„Annak ellenére, hogy magyar meccs volt, odatettem magam, természetesen nyerni szerettem volna. Őszintén szólva nem is tudom, hogy mi történt, hogyan történt, ezt egyszer majd elemezni kell. Nem gondolom, hogy Tomi nyújtott kiemelkedőt, ha én jól vívok, ezt a meccset meg kellett volna nyernem. Versenyen eddig még soha nem kaptam ki tőle” – értékelt az MTI-nek a három tussal alulmaradó Szatmári, aki hozzátette: nem ígéri, hogy ezt ki tudja heverni a csapatversenyig.

„Nehéz másfél nap elé nézek, de természetesen megpróbálom összeszedni magam” – folytatta.

A negyedik magyar, Gémesi Csanád, aki a szombati selejtezős napon lehengerlően vívott, az első körben nagyot küzdött Matei Ciduval, 9:13-ról fordított 14:13-ra, aztán jött egy kétes megítélésű tus, az utolsót pedig egyértelműen román ellenfele adta. Edzője, Navarrete József az MTI-nek úgy összegzett, hogy Gémesi nagyon felpörgette magát, az akciók többségét első szándékból akarta végigvinni.

„Neki van repertoárja, többféle akcióval kellett volna próbálkoznia, mert amikor váltott, akkor sikerült is felzárkóznia” – mondta.

VÍVÓ-VB
FÉRFI KARD
A 64 KÖZÖTT

Decsi Tamás–Mohammad Rahbari (iráni) 15:9
Szilágyi Áron–Beka Bazadze (grúz) 15:4
Szatmári András–Radu Nitu (román) 15:10
Matei Cidu (román)–Gémesi Csanád 15:14

A 32 KÖZÖTT
Decsi–Szatmári 15:12
Szilágyi–Musza Ajmuratov (üzbég) 15:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik