Asztalitenisz: világbajnoki erősségű mezőny Budapesten

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.07.10. 14:01
null
Madarász Dóra három számban is érdekelt, egyesben, párosban és vegyes párosban is indul (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A megújított nemzetközi versenynaptár csúcseseménye, a Grand Smash Budapestre hozataláért dolgozott az elmúlt hónapokban a hazai szövetség, ám ezt aláírt kormányhatározat hiányában el kellett halasztani, mégsem marad kiemelkedő asztalitenisz-verseny nélkül a magyar főváros: a Grand Smash eredetileg tervezett két hetében az európai nyári sorozat keretében három tornát is megrendeznek a BOK-csarnokban.

Ebből az első, az úgynevezett star contender-verseny hétfőn kezdődik, s mivel a nemzetközi élmezőny a Grand Smash elhalasztása ellenére is majdnem teljes létszámmal nevezett, túlzás nélkül kijelenthető, hogy világbajnoki mezőnyt köszönthetünk Budapesten.

Ha a teniszhez szeretném hasonlítani, ez olyan, mintha ATP 1000-es erősségű versenyt rendeznénk” – mondta Nátrán Roland, a szövetség elnöke. Való igaz, a jelenlegi rendszerben efölött már csak a Grand Smash és a champions-verseny áll – jó hír, hogy utóbbi a korábban említett európai nyári sorozat egyikeként július 18-tól ugyancsak lesz a BOK-csarnokban.

Az addig hátralévő egy hét azonban a star contenderé, amely valóban igazi sztárkavalkádot ígér: a világranglista első 25 helyezettjéből a férfiaknál 24-en, a nőknél pedig 23-an eljönnek Magyarországra. A legnagyobb hiányzó kétségkívül a férfi világranglistát vezető kínai Fan Csen-tung, rajta kívül viszont tényleg mindenki felvonul a BOK-csarnokban, aki kicsit is számít ebben a sportágban. Így a férfiaknál itt lesz többek között a sportág történetének talán legnagyobb alakja, az ötszörös olimpiai, 12-szeres világ- és 9-szeres világkupagyőztes, nem mellesleg a 2019-es budapesti világbajnokságot is megnyerő kínai Ma Lung, a svéd új generáció csillaga, a tavalyi vb-n ezüstérmet szerző, hatszögletű ütővel játszó 20 éves Truls Möregaardh, vagy a japánok csodatinije, a még mindig csak 19 esztendős Harimoto Tomokazu.

A nőknél megcsodálhatjuk például a tokiói olimpiát megnyerő, világranglista-vezető kínai Csen Menget, a Karib-térségből – de nyugodtan ide számíthatjuk Dél-Amerikát is – első női játékosként a világranglistán a top 10-be kerülő Puerto Ricó-i Adriana Díazt és a marosvásárhelyi születésű, a világ és Európa élmezőnyéhez tartozó, mindig közönségkedvenc Szőcs Bernadette-et is.

Ami a mieinket illeti, a rajt előtt nem sokkal megbetegedő Hartbrich Leonie-t leszámítva a válogatott keret tagjai is asztalhoz állnak, s mivel hazai versenyről van szó, az ilyenkor szokásos szabadkártyáknak köszönhetően a szokásosnál többen kerültek a főtáblára. A program pedig a megszokott, hétfőn és kedden a selejtezőkre kerül sor, majd szerdától kezdődik az igazi show, végül a főtáblás küzdelmek a vasárnapi döntőkkel zárulnak. A verseny természetesen pénzdíjas, a férfi és női egyes győztesei 10 ezer dollárt kapnak.

A MAGYAR INDULÓK
FÉRFIAK
EGYES

Főtábla: Majoros Bence (világranglista-135.), Szudi Ádám (156.), Ecseki Nándor (173.), Lakatos Tamás (179.)
Selejtező: András Csaba (207.), Kishegyi Ákos (469.)
PÁROS

Főtábla:
Ecseki, Szudi; Lakatos, András

NŐK
EGYES

F
őtábla: Póta Georgina (57.), Madarász Dóra (70.), Bálint Bernadett (171.), Dari Helga (227.)
Selejtező: Nagyváradi Mercédesz (225.), Imre Leila (248.), Fejős Anna (613.)
PÁROS

Főtábla:
Póta, Madarász. Selejtező: Nagyváradi, Imre; Fejős, Dari

VEGYES PÁROS
Főtábla: Ecseki, Madarász

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik