3+1 tipp, hogy kellemes időtöltés és ne feladat legyen a sport

Vágólapra másolva!
2022.04.27. 13:15
null
Fotó: 123rf.com
A mozgás szeretet velünk születik, hiszen testünk egy tökéletes gépezet, mely mozgásra lett kitalálva. A gyerekek még szívesen másznak, ugranak, húzódzkodnak, futnak és nagy elánnal vágnak bele bármilyen sporttevékenységbe, aztán valahogy ez sokunknál megkopik a felnőtté válás folyamán. Pedig a sport és a különféle mozgásformák a táplálkozás mellett a másik legfőbb garancia arra, hogy immunrendszerünk, keringési és légzőrendszerünk, izmaink, csontjaink egészséges és fitt maradjon. (x) 

 

Válasszunk bármilyen mozgásformát is, a kulcs a rendszeresség, és az, hogy jó kedvvel végezzük. Természetes, hogy vannak zökkenők, szakaszok az életünkben, mikor nehezebben vesszük rá magunkat erre, de szerencsére akadnak módszerek is, melyekkel átlendülhetünk a problémásabb időszakokon.

Mitől válhat „nyűggé” a sportolás?

Modern életvitelünk több szempontból sem kedvez az egészségünknek és a hosszú, boldog életnek. Rengeteget ülünk a monitor előtt, túl keveset mozgunk és haszontalan kalóriákkal bombázzuk az emésztőrendszerünket. Mindez már önmagában is elegendő ok, hogy a mozgás során problémákba ütközzünk. A túlsúly, és az abból adódó civilizációs ártalmak; fájdalmas ízületek, gerincbántalmak, lustaság, vércukor problémák, magas vérnyomás, gyengülő immunrendszer elkerülhetőek lennének némi akaraterővel és egy kis kreativitással.

Az ízületek kopása elsősorban a negyvenév felettieket érinti, de ha nem gondoskodunk már fiatal felnőttkorban pl.az ízület támogatásról, akkor akár 30-on túl is egyre gyakoribb panaszokkal szembesülhetünk. A mozgásszervi ártalmak, fájdalmak, sajgó testrészek az egyik legfőbb oka, hogy leállunk a minimális mozgással is, holott ez egy ördögi kör, és minél renyhébbek leszünk, annál több gondunk lesz.

Bárki érhet olyan életszakaszba, mikor elszáll minden motivációja. Egy betegségből való kilábalás, anyagi nehézségek, párkapcsolati problémák, költözés vagy akár a gyász is olyan emberi problémák, melyek hatására nem marad lelki erőnk a fizikai aktivitásra. pedig jó tudni, hogy a mozgás hatására ezeken is könnyebben átlendülhetünk, mivel a sport sok jótékony hormont szabadít fel, valósággal felfrissül tőle a lelkünk, szellemünk, akár olyan új gondolatok, célok ugorhatnak be mozgás közben (wow élmény), ami a kanapén fekve biztosan nem jut eszünkbe. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel!

3+1 tipp, hogy legyen kedvünk sportolni és mozogni

Válasszunk okosan!

Hogy pontosan melyik mozgásforma illik hozzánk, azt két dolog is befolyásolja. Egyrészt csakis olyan sportágat válasszunk, amit élvezni tudunk, másrészt el kell döntenünk, hogy mi a célunk vele. Nem kell mindenkinek a maratonra gyúrnia, ha fut, és nem kell, hogy célunk legyen egy fitnesz bajnokság, ha konditerembe járunk. Ha kezdők vagy újra kezdők vagyunk, legyen az a cél, hogy jól érezzük magunkat, és fokozatosan egyre meghaladjuk a saját határainkat. Ezek az apró sikerek aztán hatványozódni fognak és visszatér a mozgás szeretete.

Ha úgy érezzük, nem jött még el az ideje a futásnak, akkor bátran próbáljunk ki lassabb mozgásokat, látogassunk meg egy jóga órát, menjünk el bringázni a hétvégén a családdal vagy a barátokkal, de csak lazán, vagy kezdjünk pár kört gyorstempóban sétálni a kutyával. Ha a zene a mindenünk, keressünk a neten egy kezdő tánckurzust, vagy iratkozzunk be a fitnesztermi csoportos órákra, melyeken általában kellemes és motiváló pop zene szól.

Természetesen az is elengedhetetlen, hogy az adott sportágba a teherbírásunknak megfelelő szinten vágjunk bele!

A sérüléseket el kell kerülni

Jól végzett bemelegítés nélkül pillanatok alatt fájdalmas élmény lehet a mozgás, sőt a sérülés veszélye is fennáll. Egy okosan megtervezett bemelegítés mindössze négy-öt percet vesz igénybe, utána azonban lényegesen jobb teljesítményre leszünk képesek. Nemcsak a mozgásszervrendszerünket, hanem a keringést és a légzést is felkészítjük ilyenkor a “munkára”. Nem szabad megspórolni ezt, mert ha már az elején lesérülünk, garantáltan nem fogjuk újrakezdeni.

Az edzés végén pedig ne maradjon el a lazítás, a levezetés sem! Ez ugyanolyan fontos a szervezetnek. Ilyenkor kellemesen hatnak a nyújtógyakorlatok, és bevethetünk olyan eszközöket, mint az önmasszírozó SMR szivacshenger.

Csak fokozatosan

Ne akarjunk nulláról élsportolók lenni. Nagyon jó a hirtelen elszántság, és az ide nekem az oroszlánt elv, csak éppen a fentebb említett sérülésekhez vezethet. A fokozatosság elvének betartása kulcsfontosságú, ha valóban élvezni szeretnénk a mozgást, és megszabadulnánk a fájdalomtól, túlsúlytól. Már a sportág kiválasztásakor is vegyük figyelembe az aktuális egészségügyi állapotunkat. Ha egyből maratont szeretnénk futni, garantált a csalódás és a kudarc. Kezdjük egy kis sétával, majd kocogással, majd futással, és válasszunk egyre hosszabb és nehezebb távokat.

Testünknek idő kell, hogy alkalmazkodjon az új életformánkhoz, ne legyünk tehát türelmetlenek! Megéri a befektetés és a türelem az elején, legyünk tudatosak!

Mozgás megfelelő támogatással

Ha nincs épp toppon a szervezetünk, akkor érdemes megfontolni az edzést és a regenerációt megtámogató étrend-kiegészítők fogyasztását. Nem kell túlzásokba esni és felvásárolni a legújabbnak kikiáltott csoda-pakkot, de akinek gondjai vannak a térdével, bokájával, vállával, az mindenképp szedjen ízület támogató komplex készítményt. Aki fogyni vágyik a mozgás mellett, böngéssze át az aminosavak választékát, mert ezek között vannak a legjobb energizálók és anyagcsere gyorsítók.

Ahhoz pedig, hogy az immunrendszerünk is bírja a kezdeti túlterhelést, ne feledkezzünk meg a vitaminkomplexekről, például a C- és D-vitaminról, és az idegrendszert is támogató B-vitaminokról!

Amikor rossz napunk van, ne erőltessük a testmozgást, hiszen csak ártanánk magunknak. A kudarcélmény hosszú távon sokkal rosszabb hatással van ránk, mint egy-egy kihagyott nap. Engedjük meg magunknak néha-néha a restséget, de amikor kicsit is érezzük az erőt, vágjunk bele - betartva a fenti tudatosságot!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik