Év sportolója: Dárdai, Tusup vagy Kulcsár – még három nap!

KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ, SMAHULYA ÁDÁMKOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ, SMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.01.09. 08:56
null
Dárdai Pál révén ismét van nemzetközi szinten jegyzett magyar labdarúgótréner (Fotó: AFP)
Dárdai Pál edzőként is hamar kivívta a tiszteletet, a Hertha trénerét immár a Bundesliga jelenlegi legjobb edzői között emlegetik.

 

Becsüljük meg! – Dárdai Pál

Rég volt nemzetközi szinten magasan jegyzett, az itthonról sokszor oly távolinak tetsző topbajnokságok egyikében huzamosabb ideig kimagaslóan irányító vezetőedzőnk, ám a Hertha élére 2015 februárjában kinevezett Dárdai Pál szakmai munkájára egy ideje már Berlinben is elégedetten csettintenek.

A fogyatékkal élő sportolók év edzője-jelöltjei
A fogyatékkal élő sportolók edzőinek versenyében paralimpiai arany- és ezüstérmeket szerző sportolók trénerei közül kerül ki a győztes. Aranyosi Péter, az ép férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya 2012-ben már megnyerte ezt a kategóriát, tavaly a riói paralimpián ezüstérmet nyert tanítványa, Csonka András. Riválisa, Beliczay Sándor mesteredző is győzött már (2013), a kerekes székes vívás hazai megteremtőjének tanítványai közül Rióban Osváth Richárd két ezüstöt, Hajmási Éva az egyéni 5. hely mellett csapatban ezüstérmet szerzett. A harmadik jelölt a korábbi úszó, Horváth Péter tanítványa, Tóth Tamás 2016-ban paralimpiai arany- és bronzérmet szerzett Rióban.

Sőt, a negyvenéves pécsi szakembert már a Bundesliga legjobb trénerei között emlegetik, nemrégiben a Wolfsburg akarta elcsábítani, ám ő udvariasan megköszönte a lehetőséget.

Ezer szállal kötődik a városhoz, a klubhoz, ahol a fiai is futballoznak, esze ágában sincs váltani. Ezért is imádják a szurkolók, velük éppúgy megtalálja a hangot, mint a játékosokkal, akiktől megköveteli a kemény munkát, ám ha úgy adódik, lazít a gyeplőn, és edzés helyett kávézni viszi játékosait. Csoda, hogy a korábban leírt bosnyák Vedad Ibisevic ismét rugdossa a gólokat?

A recept (kemény, következetes munka, alázat, szerénység és magyaros vagányság) pedig működik, s ennek köszönhetően erőn felül teljesít a csapat.

Miután a 2014–2015-ös szezonban csodával határos módon bent tartotta a csapatot az élvonalban, az előző idényben már az Európa-liga-selejtezőt érő hetedik helyen végzett az együttessel.

Noha az európai kupaszereplést a felkészülést és a bajnokságot szem előtt tartva gyakorlatilag feláldozta a Bröndby ellen a selejtezőben búcsúzó Hertha, „cserében" a Bundesligában tizenhat forduló elteltével a harmadik helyről várhatja a folytatást.

„Veszek majd egy újságot, fogok egy ollót, és kivágom a tabellát. Aztán bedobom a mélyhűtőbe, és májusban majd elővesszük. Reméljük, így marad az állás" – mondta erre sajátos, frappáns stílusában novemberben Dárdai.

Hogy csak a legnagyobb 2016-os sikereket említsük: a berliniek februárban és októberben is ikszeltek a Dortmunddal (0–0 és 1–1), márciusban és szeptemberben egyaránt 2–0-ra verték meg a Schalkét, novemberben 3–0-val küldték haza a Mönchengladbachot, és áprilisban elődöntőt játszottak a kupában.

„Lehet, hogy nem keresek annyit, amennyit más klubokban kaphatnék, de így vagyok boldog. Nincs két Ferrarim a garázsban, de nem éhezem. Van szalámi, kolbász, sonka, boldogok vagyunk a családdal" – nyilatkozta novemberben az M4 Sportnak Dárdai.

Mi pedig boldogak lehetünk, hogy ismét van nemzetközi szinten is jegyzett edzőnk. Becsüljük meg!

Együtt egymásért – Shane Tusup

Az edző-férj a tanítványát a jelenkor legsikeresebb női úszójává tette, miközben a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának köszönhetően Shane Tusup világszerte elismert tréner lett.

Shane Tusup és Hosszú Katinka neve immár elválaszthatatlan egymástól, és nem csak azért, mert a háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok úszó és edzője 2013 augusztusa óta házastársak; Hosszú edző-férje nélkül aligha lenne a jelenkor legsikeresebb női úszója, ahogyan amerikai párját sem emlegetnék világszerte elismert trénerként.

A páros tagjai Los Angelesben ismerkedtek meg egymással, mindketten a Dél-kaliforniai Egyetemen tanultak – Katinka, akinek a 2008-as játékokon 400 vegyesen a döntőbe sem sikerült bekerülnie Pekingben, csúfos olimpiai kudarc után érkezett az angyalok városába. Dave Salo edző az egyes pályára osztotta be őket – Shane hátúszó volt, ám egy műtét miatt abbahagyta a profi sportot.

Tusup aztán Salo mellett segédkezett, akinek – miután nem jutott elég ideje a magyar lányra – kapóra jött, hogy van, aki tehermentesítse az edzéseken. A két fiatal ráadásul időközben összemelegedett.

A 2012-es olimpián Shane már ott volt Katinka mellett Londonban, s attól kezdve Tusup látta el az edzői feladatokat. Az első évben még Katinka hathatós közreműködése mellett, hiszen Shane bizonytalan(abb) volt abban kérdésben, vajon jó-e, amit csinálnak.

Az olimpiát követő évben Shane Tusup lett az év edzője Magyarországon, amit két világbajnoki címmel – tanítványa mindkét vegyes távon a legjobb volt – érdemelt ki. Ekkorra a korábbi bizonytalanságnak már nyoma sem volt; az év végén Tusup a hazai szakma színe-java előtt tartott előadást úttörő módszerei(k)ről, tapasztalatairól.

A tehetős bankárszülők gyermekeként az Egyesült Államokban felnövő Shane Tusup az amerikai szemléletet hozta el Magyarországra, ami ugyancsak elengedhetetlen feltétele annak a sikersorozatnak, amelyet nejével évek óta produkálnak, s amely a tavalyi olimpia három arany- és egy ezüstérmében csúcsosodott ki.

A 28 éves trénert 2013 után 2014-ben is az év edzőjének választották itthon, 2016-ban pedig a világ legjobb edzőjének járó díjat is megkapta – pontosabban Michael Phelps (Bob Bowman) és Katinka edzője kapott elismerést, miután ők lettek az év úszói.

Mesteri karriercsúcs – Kulcsár Győző

Kulcsár Győző két évtizeden át volt a korszak világelső magyar párbajtőr-válogatottjának kiemelkedő egyénisége, mesterként Szász Emese riói győzelmével tette fel a koronát pályafutására.

A sportolóként négyszeres ötkarikás győztes és háromszoros világbajnok Kulcsár Győző mesterként tavaly harmadik sportolóját segítette olimpiai bajnoki címhez: Nagy Tímea és az olasz Maurizio Randazzo győzelme után Szász Emesével karöltve edzői pályafutása talán legkülönlegesebb diadalát aratta.

A magyar vívók az augusztusi Rio de Janeiró-i olimpián az 1972-es müncheni játékok után szereztek újra két aranyérmet, Kulcsár Győző egyedüliként volt részese mindkét sikernek. Az 1964-es tokiói játékokon a csapattal, négy év múlva, Mexikóvárosban egyéniben és a válogatottal is győztes, 1972-ben pedig újabb csapataranyéremmel gazdagodó párbajtőröző klasszis bevallása szerint trénerként sokkal nehezebb dolga volt az olimpiai bajnoki cím megszerzése.

Kulcsár annak idején ötkarikás aranyérmesként vette át Nagy Tímea munkájának irányítását, és – ahogyan ő fogalmaz – mint bajnok a bajnokkal dolgozott; a közös munka eredményeként a sydneyi játékok női párbajtőr egyéni versenyének győztese 2004-ben, Athénban megvédte bajnoki címét. Szász Emesével, a riói olimpia első magyar bajnokával ugyanakkor gyökeresen eltérő előzmények után ünnepelhetett. A 76 éves mesteredző a Vasas párbajtőrözőjével tizenhat éves kora óta dolgozik együtt, tanítványa – ahogyan gyakran megemlíti – nála lett kislányból nagylány, s tizenhét év közös munka után ért fel pályafutása csúcsára.

Mester és tanítványa másfél évtized alatt rögös utat járt be, amelyen a trénernek számos sérülés és csalódás okozta hullámvölgyön kellett átsegítenie versenyzőjét. A mélypont a 2012-es olimpia volt Londonban, amelyen Szász az első asszójában kikapott, ezt követően padlóra került, komolyan fontolgatta, abbahagyja a vívást. Az elmúlt ciklusban azonban új alapokra helyezte a munkát a páros, s az egyén(iség)re szabott felkészülés a legértékesebb medália megszerzésével fizetődött ki.

A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett Kulcsár Győző Az év edzője kategóriában volt már második (2004) és harmadik helyezett (2006, 2007), szövetségi kapitányként pedig harmadik helyet jegyez 2010-ből.

ÉV SPORTOLÓJA 2016
A kategóriák szűkített listája (ABC sorrendben)
Az év férfi sportolója:
Cseh László (úszó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Szilágyi Áron (kardvívó)
Az év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó), Kozák Danuta (kajakozó), Szász Emese (párbajtőrvívó)
Az év csapata: férfi labdarúgó-válogatott, női kajak kettes, női kajak négyes
Az év edzője: Dárdai Pál (Hertha BSC, labdarúgás), Kulcsár Győző (Szász Emese, vívás), Shane Tusup (Hosszú Katinka, úszás)
Az év labdarúgója: Gera Zoltán, Király Gábor, Nagy Ádám
Az év gólja: Ádám Martin gólja a Vasas-Újpest NB I-es bajnokin, Gera Zoltán találata a Magyarország–Portugália Eb-csoportmeccsen, Szalai Ádám gólja a Magyarország–Ausztria Eb-csoportmeccsen
(Ebben a kategóriában még tart a verseny: ITT SZAVAZHAT!)
Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Sors Tamás (úszó), Tóth Tamás (úszó)
Az év fogyatékos női sportolója: Biacsi Ilona (atléta), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó), Pap Bianka (úszó)
Az év fogyatékos csapata: férfi asztalitenisz válogatott, férfi 4x100-as atlétaváltó, női kerekesszékes vívóválogatott
Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Aranyosi Péter (Csonka András, asztalitenisz), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás), Horváth Péter (Tóth Tamás, úszás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik