Vívó-vb: nem sikerült az újabb bravúr, Várhelyi kiesett

Vágólapra másolva!
2013.08.09. 17:43
Várhelyi Anna számára a negyeddöntő jelentette a végállomást a női kardozók egyéni küzdelmeiben a budapesti vívó-világbajnokságon, miután 15:11-re kikapott a világranglista éllovasától, az ukrán Olha Harlantól. Márton Anna a legjobb 32 között búcsúzott, Benkó Réka pedig egy körrel korábban.

A NEGYEDDÖNTŐBENA NEGYEDDÖNTŐBEN

Bravúr kellett volna Várhelyi Annától az elődöntőbe jutáshoz, mégpedig nem is kicsi. Ugyanis a világranglista éllovasa, a csapatban olimpiai és világbajnok, egyéniben vb-ezüst-, illetve olimpiai bronzérmes ukrán Olga Harlan várt rá, aki első három mérkőzését 15:2-re, 15:7-re és 15:3-ra nyerte meg. Bombaformában volt tehát, és Várhelyi sem jelentett számára problémát, ám ezen a meccsen kellett a leginkább megizzadnia a győzelemért. Anna 4:2-re még vezetett, a következő három találat azonban az ukráné lett. Még 7:7-nél is együtt voltak a felek, ezután viszont már csak Harlan vezetett, és 15:11-es sikerrel foglalta el helyét a legjobb négy között.

„Nagyon szerettem volna nyerni, mert az érem mégiscsak érem – nyilatkozta az MTI-nek Várhelyi. – Most inkább csalódottság van bennem, de később biztosan örömmel fogok majd visszagondolni erre a napra. Mesterem, Fehér Gábor mondta az asszó előtt, hogy nekem itt most semmi vesztenivalóm sincsen, ezzel a tudattal vívtam. Harlannal 2010-ben csaptam össze legutóbb, akkor junior világbajnoki döntőben, és mindössze két tust tudtam neki adni. Most tizenegyet, tehát ez egyértelmű fejlődés.”

A magyar kardozó még hozzátette: borzalmas két idény van mögötte, de ez a világbajnoki szereplés feledtette.

„Nekem nagyon sokat jelentett, hogy hazai környezetben vívok, kiélezett helyzetekben a közönség biztatása segített” – mondta.

Várhelyi Anna a kiesés széléről jött vissza a legjobb 32 között, majd a nyolcaddöntőben simán nyert (Fotók: Mirkó István)
Várhelyi Anna a kiesés széléről jött vissza a legjobb 32 között, majd a nyolcaddöntőben simán nyert (Fotók: Mirkó István)

A NYOLCADDÖNTŐBEN

Amilyen izgalmas volt Várhelyi Anna előző mérkőzése, olyan sima a nyolcaddöntője, de ezt egyáltalán nem bántuk. A nála két évvel fiatalabb, 20 esztendős Béline Boulay-val találkozott, és nem sok esélyt adott neki. A francia 2:2-ig tartotta a lépést vele, ezután Várhelyi állva hagyta, és 8:3-as előnyre tett szert, innen pedig már nem volt visszaút Boulay számára, 15:7-es magyar győzelem született.

A 32 KÖZÖTT

Várhelyi Anna rendkívül fordulatos mérkőzést vívott Sandra Marcosszal, hol egyikük, hol másikuk volt előnyben. A spanyol 14:13-nál már csak egy találatra volt a továbbjutástól, de ezt nem sikerült bevinnie. Várhelyié lett a következő két tus, így ő készülhetett a nyolcaddöntőre.

Bujdosó Alexandra után Márton Annának sem volt esélye Csu Min ellen. A 25 éves kínai 7:2-re ellépett az asszó elején, és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme.

Márton Anna egy mérkőzést nyert meg a főtáblán
Márton Anna egy mérkőzést nyert meg a főtáblán

A 64 KÖZÖTT

Benkó Rékát feszültté tette a hazai közönség
Benkó Rékát feszültté tette a hazai közönség

Várhelyi Anna a németek 2010-es Eb-bronzérmesével, Sibylle Klemm-mel találkozott, és nagy csatában 15:13-ra győzni tudott.

Márton Anna még kiélezettebb küzdelemben jutott a legjobb 32 közé, miután 14:14-nél ő koncentrált jobban, így kiejtette az azeri Szabina Mikinát. Rá a kínai Csu Min várt, aki olimpiai bajnok kardvívónk, Bujdosó Imre német színekben versenyző lányát, Bujdosó Alexandrát verte meg.

Benkó Réka már az elején 3:0-s hátrányba került az argentin María Pérez ellen, és ez a különbség megmaradt az asszó végéig.

„Nagyon feszült voltam, nem tudom az okát. Jól ment a bemelegítés, nem értem, miért voltam ilyen ideges – nyilatkozta az MTI-nek néhány perccel később Benkó. – A fejemben sokszor lejátszottam, hogy mit fogok tenni, de nem tudtam megvalósítani. Hazai közönség előtt szerepelni kellemes élmény kellene hogy legyen, nálam ez fordítva történt. Mást ösztönöz a buzdítás, kihozza belőle a legjobbat, én meg feszült és ideges voltam.”

BUDAPEST, VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI KARD, EGYÉNI
A D
ÖNTŐBEN
Olha Harlan (ukrán)–Jekatyerina Gyacsenko (orosz) 15:12

A NEGYEDDÖNTŐBEN
Olha Harlan (ukrán)Várhelyi Anna 15:11

A NYOLCADDÖNTŐBEN
Várhelyi Anna–Béline Boulay (francia) 15:7

A 32 KÖZÖTT
Várhelyi Anna–Sandra Marcos (spanyol) 15:14
Csu Min (kínai)–Márton Anna 15:9

A 64 KÖZÖTT

Várhelyi Anna–Sibylle Klemm (német) 15:13
Márton Anna–Szabina Mikina (azeri) 15:14
María Pérez (argentin)–Benkó Réka 15:12

A végeredmény: 1. Olha Harlan, 2. Jekatyerina Gyacsenko, 3. Kim Ji Jeon (dél-koreai) és Irene Vecchi (olasz), ...8. Várhelyi Anna, ...20. Márton Anna, ...45. Benkó Réka, ...69. Varga Dóra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik