Görkorcsolya Eb: olasz tarolás az esős kedd után Szegeden

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2012.07.26. 11:30
null
A magyar csapat
Olasz éremesőt hozott a Szegeden zajló gyorsasági görkorcsolya Európa-bajnokság harmadik napja.

 

A 2000-ben, Jászberényben rendezett gyorsasági görkorcsolya Európa-bajnokság után ismét hazánk adhat otthont a kontinensviadalnak, amelyet ezúttal Szegeden tartanak. 12 éve utcai versenyeket láthattak a helyszínre látogatók, idén a pályaversenyek kerülnek megrendezésre a tavasszal felújított szegedi pályán.

Az Eb kabalafigurája
Az Eb kabalafigurája

Az úszó Európa-bajnoksághoz hasonlóan Magyarország három hónapja vette át a szervezést a spanyolországi Pamplonától, ahol anyagi okok miatt az utolsó pillanatban lefújták az előkészületeket. Húsz ország képviselői mérik össze tudásukat kadett, junior B, junior A és felnőtt korcsoportban ezen a héten, amelyek közül Olaszország, Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia büszkélkedhet a legerősebb csapatokkal, de a hazaiaknak sincs miért szégyenkezni. A néhány éve még alig néhány főt számláló válogatott létszáma ezen a versenyen 17 tagú, kadett női váltónk pedig tavaly ezüstéremmel tért haza az Eb-ről.

Az eső áztatta második nap után csak szerdán kerülhetett sor az első versenynap 300 méteres egyéni indításos versenyeinek eredményhirdetésére, amely során az olasz himnusz hatszor csendült fel. A magyarok közül a kadett Gardi Dominika, a szegedi Tornádó Team versenyzője egy századdal csúszott le a döntőről, így a 13. helyen végzett. A döntőbe jutást első sorban a Szombathelyi Sportiskola növendékétől, a junior A korcsoportban versenyző Molnár Márktól várhattuk, ám néhány helyezéssel ő is kicsúszott a legjobb 12-ből, és 17. lett. A 300 méteres versenyek egyetlen magyar döntőse a junior B-s férfiak között versenyző szegedi Hülber Dániel volt, aki a 10. időt futotta a fináléban.

Szerdán az előző nap eső miatt elmaradt versenyeinek pótlása volt az elsődleges, 500, 1000 és 3000 méteres távokon került sor döntőkre. Az olaszok ismét taroltak, a 12 fináléból mindössze a felnőtt férfiak 500 m-es sprintversenyén nem sikerült egyiküknek sem dobogóra kerülni, a kadett nőknél a 3000 méteres pontgyűjtéses versenyen viszont mindegyik érmes az itáliai hölgyek közül került ki. Ebben a számban Gardi Dominika nyolcadikként végzett.

A belgák klasszisa, a négyszeres junior- és négyszeres felnőtt világbajnok, 21 éves Bart Swings is begyűjtötte első aranyérmét az idei Eb-n, míg a szám világbajnoka, a holland Michel Mulder kénytelen volt a bronzéremmel megelégedni. A magyaroktól kiemelkedő eredményt majd a hosszú távok, illetve a váltók során várhatunk leginkább.

A részletes eredményeket ide kattintva tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik