Görkorcsolya Eb: „Legszebb születésnapi ajándék a lányom 7. helyezése”

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2012.07.28. 17:04
A magyarok a szegedi görkorcsolya Eb 5. napján bebizonyították: a sportág jelentősen fejlődik hazánkban. A tavalyi eredményekhez képest 6-8 helyet javítottak, ráadásul sokkal többen kvalifikáltak idén, mint az előző években. Alighanem már a váltók döntői előtt kijelenthető: a magyar válogatott eddigi legeredményesebb Eb-je a szegedi. A hazaiak a középmezőny legjobbjai, alig lemaradva a legerősebb országok mögött. Nem lesz lehetetlen utolérni őket később.

Főként a szegedi Tornádó Team hozta az eredményeket, Sántha Blanka 6., Gardi Dominika pedig a 7. helyet szerezte meg az 5000m eliminációs versenyen, Deák Dóra 10. lett a leghosszabb távon. „Legszebb születésnapi ajándékom a lányom hetedik helye. Gyönyörűen versenyzett, nagyon örülünk neki” – hallhattuk a versenyek után Gardi Jánostól, aki versenybíróként dolgozik az Eb-n.


Klubtársához hasonlóan Sántha tavaly még fiatalnak számított korosztályában, akkor a 19. lett ebben a számban, 13 helyet fejlődött egy év alatt. „Valamennyi előnyt jelent, hogy most az idősebbek közé tartozom a korosztályomban, de igazából mindenki nagyon erős, a fiatalabbak is nagyon fejlettek. Mivel a célom pont az volt, hogy legjobb hatban végezzek, elégedett vagyok a teljesítményemmel” – nyilatkozta.


A fiúknál a szombathelyi Bejczi Botondnak szurkolhattunk a döntőben, aki idén szerepel életében először Európa-bajnokságon, és a 19. helyen esett ki az eliminációs versenyben.

 

„Mivel két-három évvel vagyok fiatalabb az egyébként kadét korosztályban versenyzőknél, nagyon nehéz dolgom volt. A saját korosztályomban dobogón állhatnék. Nagyon jó érzés ilyen közönség előtt versenyezni, annak ellenére, hogy nem vagyok szegedi, nagyon sokan szorítottak értem is. Ha kadét korúak lennénk, a váltóval is meg lehetett volna a döntő – mondta a Szombathelyi Sportiskola 12 éves tehetsége. – Kézilabda pályán edzünk, ha rendes körülmények között, pályán készülhetnénk, az is jelentene néhány helyezést.”


A junior B lányoknál Török Réka a 17. helyet szerezte meg a döntőben. „Nem vagyok teljesen elégedett, fejben nem voltam ott, elaludtam, ebben még három helyezés benne volt.” A fiúknál az első sorban sprinter Hülber Dániel a 19. lett.


Dékány Bencétől is remek szereplést láthattunk a férfiak junior A korosztályában, 7. helye ilyen, világbajnoki szintet közelítő mezőnyben hatalmas eredmény a 10000 m kombinált pontozásos és eliminációs versenyen. Molnár Márk 17. helyénél mindenképpen nagyobb volt az elvárás a szombathelyi fiúval szemben, ám a rajt utáni helyezkedés során a fűre gurulva meghúzta bokáját, így nem tudta tartani a tempót ellenfeleivel.


A legjobbak továbbra is az olaszok, tegnap kilencszer csendült fel nemzeti himnuszuk. Meglepetés, hogy a belgák legjobbja, a jégen is remekelő, titkon Sven Kramer leendő ellenfelének tartott négyszeres junior és négyszeres felnőtt világbajnok 21 éves Bart Swings hosszú távokon nem teljesít igazán jól. A francia Alexis Continnek, aki Swingshez hasonlóan ugyancsak a nagypályás gyorskorcsolya élmezőnyének tagja, szintén nem sikerült érmet elcsípnie.


A junior A férfiaknál a svájci Livio Wenger arrogáns versenyzése volt kirívó: a kétszeres Európa-bajnok görkorcsolyázó a befutónál nem tette magát oda igazán, úgy érezte, így is meg lesz neki a pontgyűjtéses verseny győzelme. Mivel azonban előrenyúlással a francia Yves Pierre Peridy megelőzte, ő kapta az ezért járó 3 pontot, Wengernek pedig a szerzett 2 pont kevés volt előnye megtartásához, lecsúszott az aranyéremről.


A hölgyeknél a legnagyobb meglepetést a junior A női versenyen láthattuk: Deborah Marchand két kört adott a teljes mezőnynek, kivéve a második helyezett olasz Sofia d’Annibalénak, de őt is egyszer lekörözte.


A ma délelőtti előfutamok során a tavaly ezüstérmes kadét női váltónknak harmadik idővel sikerült a továbbjutás, így értük szoríthatunk a délután 17.00-kor kezdődő döntők során.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik