Görkorcsolya Eb: a közönség a vérző térdet is feledteti

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2012.07.27. 14:03
null
Az olaszok továbbra is fölényesen vezetik az éremtáblát (Fotó: speedskating2012ec.info)
Izgalmas versenyeket tartogatott a görkorcsolya Eb 4. napja is Szegeden. Ezúttal a hosszú távok közül az eliminációs versenyeket láthatta a kilátogató közönség, amelyeken nemcsak az állóképességnek, hanem a figyelemnek és a kerekeknek is nagy szerep jutott.

 

A nőknél az eliminációs, vagyis kizárásos versenyek 10 000, a férfiaknál 15 000 méteresek. Ennek lényege, hogy a verseny második részében minden második körben valaki kiesik. Így nem csak az élboly tartogat izgalmakat, hanem a mezőny második felében is nagy a tolakodás, pofozkodás.

Az olasz csapat továbbra is a legeredményesebb, immáron 11 aranyéremmel, 16 ezüsttel és 7 bronzéremmel vezeti az éremtáblát. Mögötte a németek 6 aranyat, 3 ezüstöt és 6 bronzot szorgoskodtak össze. A magyaroktól ma délután, illetve a szombati váltók során várhatjuk a legjobb eredményeket, a pontgyűjtéses és eliminációs versenyek során.

A délelőtti futamok után a kadet nőknél a három szegedi lány, Deák Dóra, Sántha Blanka és Gardi Dominika jutott a 16.30-kor kezdődő döntőkbe. „Nincs egyéb elvárásom magammal szemben, szeretném a legjobbat kihozni magamból” – nyilatkozta a 14 éves Sántha, aki idén fejezte be az általános iskolát Szegeden. Ő egyébként a közönség biztatása mellett a hazai pálya előnyeit kihasználva meglepetést okozhat majd az élmenő olaszoknak.

A fiúknál Bejczi Botondnak szurkolhatunk, aki kora szerint még nem kadet, de tehetségénél fogva már indulhat az idősebbek között.

Junior B női kategóriában a csütörtökön szintén döntős Török Rékának sikerült a továbbjutás, a fiúknál az egyébként rövid távos, 300 méteren hétfőn 10. helyet elérő Hülber Dánielért szorít majd a közönség. A junior A férfiak mezőnyében is két továbbjutónk van, a Szombathelyen edző Molnár Márk, valamint a Szegeden készülő sándorfalvai Dékány Bence került a legjobb 20-ba.

A csütörtöki versenyek során is volt több magyar érdekeltségű szám, Dékány a 9. helyen végzett a 15 000 méteres eliminációs versenyben. „Tízből hatosra értékelem saját teljesítményemet. Nagyon elfáradtam a végére, bár az osztrákot előttem még megfoghattam volna. Mostantól a holnapi versenyre igyekszem összpontosítani”– mondta futama után. Ugyanebben a számban Molnár a 16. helyen zárt.

Junior B női kategóriában a 16. helyezést elérő Török Rékának szurkolhattunk, aki a délelőtti selejtezők során belefutott egy tömeges esésbe, így még délután is jóformán vérző térddel versenyzett.

„Fantasztikus dolog hazai közönség előtt versenyezni, eszméletlen élmény hallani, hogy az egész pálya nekem szurkol. Akármelyik kanyarban voltam éppen, mindenhonnan nekem kiabáló, engem buzdító hangokat hallottam. Sosem tapasztaltam még ilyet korábban. Nagyon várom a holnapot” – mesélte lelkesen a szegedi Tornádó klubnál edző fiatal lány.

A péntek délutáni döntők 16.30-kor kezdődnek, az élő közvetítés elérhető a verseny hivatalos honlapjáról, a részletes eredményeket pedig ide kattintva tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik