Kelvin Kiptum maradéktalanul megvalósította az álmait

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 20:41
A vasárnap maratoni világrekordot döntő kenyai azért lett utcai versenyző, mert fiatalon nem volt pénze olyan helyekre utazni, ahol tud pályán futni.

Nincs még 24 éves, és a vártnál korábban megdöntötte a maratoni futás világrekordját. A kenyai Kelvin Kiptum tavaly év végén berobbant az atlétika világába, és nem kellett neki egy év ahhoz, hogy átírja a sportág történetét. A valaha futott hat leggyorsabb maratonból három az övé, ami azért különleges, mert összesen háromszor futott a klasszikus táv versenyén – tavaly decemberben Valenciában, idén áprilisban Londonban, valamint vasárnap Chicagóban, ahol elérte a 2:00:35 órás időt, amely egy darabig nem dől meg. Ebben az évben legalábbis szinte biztosan nem, bár még hátravan a november 5-én esedékes New York-i maraton…

Kiptum ugyan nem számolt azzal, hogy már most felülmúlja honfitársa, Eliud Kipchoge csúcsát, de tökéletes időjárási körülmények várták, és összesen csupán hetvenméternyi szintkülönbséggel kellett megbirkózniuk a futóknak. Az olympics.com oldalnak a chicagói viadal előtt nem sokkal adott interjújában Kiptum elmesélte, már kisgyermekként arról álmodozott, hogy egyszer a hazájáért fog futni, és fantasztikus versenyeket nyer meg.

A tévében látta néhány környékbeli ismerőse győzelmeit a nemzetközi maratonokon, reggelente iskolába menet csodálattal nézte az atlétákat, akik edzenek. Hozzá hasonlóan Chepkorióból származik Geoffrey Kamworor, aki kétszer lett első a New York-i majormaratonon.

Kiptum 13 évesen kezdett futni egy helyi csoportban, öt évvel később már 1:02:01-es idővel nyert félmaratont Kenyában. Rögvest az országúti versenyek felé fordult, mert a környékükön nem voltak pályák, és nem volt pénze, hogy oda utazzon, ahol voltak…

2019-ben már külföldi eseményeken indult, de akkor egy maraton lefutására még nem volt lehetősége – azt mondta magának, vár még két-három évet, aztán megpróbálja. 2020 decemberében hatodik lett a valenciai félmaratonon, 58:42-es masszív egyéni csúcsot ért el.

Két évvel később már maratont futott a harmadik legnagyobb spanyol városban, 2:01:53-mal mutatkozott be, ami bizonyosan megijesztette a vetélytársakat. Kiptum célja akkoriban a 2:04-2:05 körüli idő volt, aminél jóval merészebb terveket is szövögethetett volna, merthogy 2023 tavaszán Londonban már 2:01:25-tel nyert – a jó versenyben és a győzelemben ugyan bízott, abban azonban nem, hogy 16 másodpercre megközelíti Kipchoge világrekordját.

Mivel más tervei voltak, nem vállalta az indulást az augusztusi budapesti világbajnokságon, és nem jött létre az egymás elleni csatája Kipchogével Berlinben, de vélhetően cseppet sem bánja, pláne, hogy a német főváros valójában egy pillanatig sem szerepelt az úti céljai között.

Kelvin Kiptumnak – szokásos visszafogottságával – csak a versenycsúcs volt a célja Chicagóban, noha tudta, gyors pálya vár rá. Világrekord lett belőle, és a legnagyobb kérdés az, vajon már jövőre képes lesz-e két óra alatt futni hitelesített pályán. Most sokkal valószínűbb az igen, mint a nem.

Fotó: AFP

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik