Rettenthetetlen – a legváratlanabb hős felelt Nagelsmann BL-kihívására!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.08.14. 17:24
null
Tyler Adams döntötte el az Atlético Madrid elleni BL-negyeddöntőt (Fotó: AFP)
Az Atlético Madrid kiejtésével az RB Leipzig története során először jutott el a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, most a győztes gólt szerző Tyler Adamset mutatjuk be kicsit közelebbről, de a klubbal kapcsolatos érdekességekre is kitérünk azért.



EMLÉKEZTETŐÜL
BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
RB LEIPZIG (német)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 2–1 (0–0)
Lisszabon,
José Alvalade Stadion,zárt kapuk mögött.Vezette:Marciniak (lengyel)
RB LEIPZIG:Gulácsi – Klostermann, Upamecano, Halstenberg – Sabitzer (Mukiele, 92.), Laimer (T. Adams, 72.), Kampl, Angelino – Nkunku (Haidara, 83.), Y. Poulsen, Olmo (Schick, 83.).Vezetőedző:Julian Nagelsmann
ATLÉTICO MADRID:Oblak – Trippier, Szavics, J. Giménez, Lodi – Koke (Felipe, 92.), H. Herrera (Joao Félix, 58.), Saúl, Carrasco – M. Llorente, Diego Costa (Morata, 72.).Vezetőedző:Diego Simeone
Gólszerző:Olmo (51.), T. Adams (88.), ill. Joao Félix (71. – 11-esből)

18 ÉVESEN LETT VÁLOGATOTT
Adams 14 évesen az amerikai U15-ös válogatottban szerepelt, egy évre rá pedig már az U17-esben, itt a transfermarkt.de statisztikái szerint 23-szor is pályára léphetett. 17 évesen már az U20-as együttesben bizonyított, megnyerték az U20-as kontinensbajnokságot, a világbajnokságon pedig a negyeddöntőig jutottak – a későbbi döntős Venezuela ellen hosszabbításban maradtak alul.

2017. november 14-én, 18 évesen és 9 hónaposan már a felnőtt nemzeti együttesben szerepelt. Eddig itt tízszer jutott szóhoz, Paraguay ellen gólpasszt adott, Mexikó ellen gólt szerzett az egyaránt 1–0-s amerikai sikerrel záruló összecsapáson.

A LEGVÁRATLANABB HŐS FELELT NAGELSMANN KIHÍVÁSÁRA

A BL-negyeddöntő előtt Julian Nagelsmann azt kérte a játékosaitól, hogy lépjenek elő, hogy pótolni tudják a Chelsea-hez távozó Timo Wernert, aki ebben az idényben 34 gólt és 13 gólpasszt jegyzett, míg rajta kívül csak a Marcel Sabitzer (16), Emil Forsberg, Patrik Schick (10-10) hármas jutott el legalább hatig! Nos, a legváratlanabb hős előlépett, így most már Adamsnek is van gólja!

Joao Félix beszállásával támadóbb lett az Atlético Madrid, és hamarosan meg is jött az áttörés a portugál titán kiharcolt, majd értékesített büntetőjével. Adamset eredetileg azért küldte pályára edzője, hogy az ellenfél fiatalját megfékezze, a jobbhátvédtől a belső középpályás posztjáig mindent játszó futballista az eddigi 27 meccsén egyszer sem volt eredményes, most azonban fordult a kocka, amikor a 88. percben helyzetbe került, és bár egy pattanás is kellett neki, de csak összejött az első találata, egyben BL-elődöntőbe juttatta csapatát. Nagelsmann filozófiájának alapját láthattuk a 21 éves amerikain, legyél képes a változtatásra, bárhol fel- és kitűnni a pályán, és használd ki a lehetőségeidet.

De honnan is jött az a fiú?

Az U20-as válogatottal kontinensbajnokságot nyert (Fotó: AFP)
Az U20-as válogatottal kontinensbajnokságot nyert (Fotó: AFP)



KEZDETEK – BÁLINT NAPI AJÁNDÉK

Tyler Shaan Adams 1999. február 14-én a New York-i Wappingers Fallsban született, tízéves korában került kapcsolatba a Red Bull-csoporttal, amikor is a helyi tehetséggondozó iskolába került, majd két évvel később csatlakozott a Red Bulls akadémia U13-as csapatába.

Hősünk az utánpótlás-csapatokat (és válogatottakat) kijárva 2015 márciusában a másodosztályú New York Red Bulls II történetének első igazolt játékosává vált.

A 4. LIGÁBÓL A 4 KÖZÉ – 7 ÉV ALATT!
A 11 éve alapított liipcsei klub hét esztendővel ezelőtt még a német negyedik ligában szerepelt, most pedig Európa legjobb négy csapata közé jutott. Az üstökösszerű fejlődésről írt cikkünket ide kattintva érheti el!

„Nagyszerű nap a klub, Tyler és a családja számára egyaránt – mondta öt éve Ali Curtis sportigazgató. – Ez a szerződés Tyler, valamint Bob Montgomery igazgató és az akadémiai edzői stábunk kemény munkájának eredménye. Tökéletes példa arra, hogyan számíthatunk a játékosfejlesztési modellünk működésére. Egy tehetséges helyi srácnak megadni minden lehetőséget, hogy kiteljesedjen az utánpótlásrendszerünkben, kiérdemelje magának a helyét az U17-es válogatottban, majd profi környezetbe váltson, hogy tovább fejlődhessen. Tylernek fényes jövője van, alig várjuk, hogy minden téren a klubunkat képviselje.”

„Már nagyon régóta rendkívül lelkesek vagyunk a szervezetnél Tyler miatt. Elképesztően tehetséges játékos, az akadémiai stábunk pedig remek munkát végzett vele, hogy minden területen fejlődni tudjon. Alig várjuk, hogy lehetőséget adjunk neki, hogy tovább tudjon fejlődni a versenyképes USL környezetében” – mondta akkori edzője, John Wolyniec.

KORREKORDER EDZŐ
Julian Nagelsmann bármit tesz, az nagyjából korrekordot jelent, nincs ez másként a BL-elődöntős szerepléssel sem. Korábban még senkinek sem sikerült ilyen fiatalon (32 évesen) az elitsorozat döntőjének kapujába vezetni az együttesét!

Az akkor még elsődlegesen védőt játszó Adams volt az első végzőse a Red Bull RDS programjának, ötcsillagos tehetségnek tartották, korosztályában pedig a posztoktól független rangsor harmadikjának.

„Nem tudom eléggé megköszönni Bob Montgomerynek és az edzői stábnak, hogy segített fejlődni, és elérni ezt a mérföldkövet. Ez egy valóra vált álom a számomra, és remek, hogy meg tudom osztani a családommal, amely folyamatosan támogatott a pályán és azon kívül is. Már tűkön ülök, hogy folytathassam a kemény munkát, nem győzöm várni a kezdetét” – mondta az akkor 16 éves futballista.

16 ÉVESEN MÁR A FELNŐTTEK KÖZÖTT DEBÜTÁLT HAZARD-ÉK ELLEN, MAJD BAJNOK LETT A TARCSIVAL

A tartalékoknál áprilisban debütált – a NY RB II történetének első sikere alkalmával –, majd a 2016-os idényben alapemberként segítette csapatát bajnoki címhez a USL-ben (a döntőben 5–1-re verték a Swope Park Rangerst).

BIZTOSAN LESZ MAGYAR DÖNTŐS!
A felső ágon Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata a Paris Saint-Germainnel találkozik, a franciacsapat másodedzője pedigLőw Zsolt,így a párharc mindkét résztvevőjénél van magyar érdekeltség, következésképpen a jövő vasárnapi fináléban is lesz.

Ilyenre az elmúlt 10 évben kétszer volt példa az elit sorozatban, a 2010–2011-es idényben Kassai Viktor játékvezetése mellett a Barcelona 3–1-re legyőzte a Manchester Unitedet a fináléban, míg a 2015–2016-os Real Madrid–Atlético Madrid meccsen Kassai negyedik számú játékvezető volt.

Addigra már réges régen túl volt a felnőttcsapatbeli debütálásán, ráadásul nem is kis név, a Chelsea ellen tehette meg mindezt. A Nemzetközi Bajnokok Kupája elnevezésű torna során 2015 júliusában az angol bajnok 4–2-es legyőzéséből ráadásul góllal vette ki a részét! A 16 éves játékossal olyan futballisták néztek szembe ezen a meccsen, mint Thibaut Courtois (bár a gólját már Asmir Begovicnak lőtte), Cesc Fabregas, Oscar, Nemanja Matics, Loic Rémy, Diego Costa, John Terry vagy éppen Eden Hazard...

Nem sokáig „kerülhette el”, hogy a felnőtteknél profi szerződést kössenek vele (2015. november 3-án jött el a nagy nap), 2016. április 13-án pedig bajnokin is bemutatkozhatott már a gárdában, mielőtt visszatért kölcsönbe a második csapathoz a bajnoki menetelésre.

A felnőtteknél a 2017-es idényben már rendszeres kezdőnek számított, a D. C. United ellen megszerezte első, majd második gólját is a 3–3-as döntetlen során, 2018 márciusában pedig góllal járult hozzá ahhoz, hogy a New York Red Bulls bejusson a CONCACAF Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

Gólt szerzett a CONCACAF Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
Gólt szerzett a CONCACAF Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)



MÉG A 20. SZÜLETÉSNAPJA ELŐTT EURÓPÁBA IGAZOLT – EGY RÉGI-ÚJ ISMERŐSHÖZ


Az látszott, hogy a New York-i csapat nem tudja már sokáig megtartani az időközben a transfermarkt.de-nél már 4.5 millió euróra taksált futballistát, 2019 első napján a Red Bull-csoport németországi képviselőjéhez, a RasenBallsport (avagy RB) Leipzighez került – a hírek 3 millió dolláros, nagyjából 2.63 millió eurós átigazolási költségről szóltak.

A 176 centi magas futballista itt együtt dolgozhatott korábbi edzőjével, Jesse Marschsal, aki azóta a lipcsei klub másodedzőjéből a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Red Bull Salzburg vezetőedzője lett.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Gyorsan visszakanyarodva Adamshez, nem kellett sokat várnia a Bundesliga-bemutatkozásra, már január 27-én pályára léphetett, nem is ment rosszul neki és a csapatnak sem, de az egész áprilist ki kellett hagynia egy közelítőizom-sérülés miatt.

„Mindenki nagyon segítőkész a klubnál a kezdetektől fogva, ez pedig eléggé megkönnyítette a gyors beilleszkedésemet – mondta tavaly májusban a fiatal futballista. – Megszoktam a lipcsei életet. Csak erről a városról tudok beszélni, de itt az emberek rendkívül kedvesek, nyitottak, és mégis hagynak személyes teret, ha be akarsz menni a belvárosba például.”

Fiatalemberként természetesen fura volt megszoknia kezdetekben a családja és a barátok hiányát, miután még a Red Bullsnál töltött ideje alatt is otthon lakott, és mindennap onnan utazott a New York-i csapathoz edzeni és a hazai meccsekre, de a német városban hamar felnőtt.

„Egyik város sem hasonlítható New Yorkhoz, ugyanakkor Lipcse számos dolgot tud kínálni, például a történelmi városközpontot, vagy különösképpen a rengeteg tavat.”


Természetesen kitért régi-új edzőjére, Jesse Marschra is.

„Ő volt, mondjuk úgy, az első alapkő itt, és már a kezdetektől fogva jó érzések töltöttek el itt. Továbbá a játékfilozófia majdnem ugyanaz, mint New Yorkban volt, ez megkönnyítette a dolgomat.”


Természetesen azt is igyekezett gyorsan hangsúlyozni, hogy a Bundesligában lényegesen gyorsabban kell cselekedni és döntéseket hozni, kiemelve a bajnokság remek színvonalát, és hogy minden meccs kihívást jelent. Igaz, számára ebből a kezdetekből nem túl sok adatott meg.

Szárnyakat ad... (Fotó: AFP)
Szárnyakat ad... (Fotó: AFP)



SÉRÜLÉSEK

Nem az áprilisi kiesés volt a fiatal amerikai egyetlen problémája Lipcsében, a nyári felkészülését egy ágyéksérülés húzta keresztül, és bár szeptember közepére ebből felépült, a következő bő egy hónapban erőnléti okok miatt nem tudott így pályára lépni.

Amikor már úgy tűnt, hogy lassan visszatérhet, jött az újabb közelítőizom-probléma, és már december 21-ét írtunk, amikor először játszhatott az új bajnokságban. Februárban jött ehhez egy izomrostszakadás a vádlijában, ezt követően pedig a koronavírus-járvány miatti szünet akadályozta meg a pályára lépését, így május közepéig csak öt Bundesliga-meccs állt a neve mellett ebben az idényben.

A hajrá szerencséjére már jobban alakult, rendre szóhoz jutott – többnyire védekező középpályásként, de jobb oldali védőként és középpályásként is játszott, sokoldalúsága pedig a bevezetőben említett szerepkörhöz juttatta csütörtökön, a többit pedig már tudjuk.

A labdaszerzések mestere (Fotó: AFP)
A labdaszerzések mestere (Fotó: AFP)


A RETTENTHETETLEN ÉS THIERRY HENRY
„Rettenthetetlennek írnám le magam. Szeretek sokat futni, és megtenni azokat a dolgokat a pályán, amiket mások nem akarnak. Szeretem megállítani az ellenfelet és szerelni. Nem tudok leállni a munkával, én próbálok lenni a csapat motorja. Nagyon céltudatos vagyok. Felnőve emlékszem, hogy Thierry Henryt néztük a tévében arra gondolva, hogy egy napon én is ott lehetek. A testvéreim és az apám segített abban, hogy elérjem ezt a célt. Legyen szó arról, hogy az udvaron eddzünk, hogy a bal lábamat fejlesszük – mert azzal nem tudtam passzolni –, ezek a fejlődések hozták meg az áttörést. A szüleim rengeteg áldozatot hoztak értem. Most visszanézve mondhatom, hogy jó lépéseket hoztam, elmentem a USL-csapathoz New Yorkba, majd aláírtam az első csapathoz. A következő lépcső az RB Leipzig volt, amely hatalmas klub. Olyan lehetőségeket kapok, amelyekre sohasem gondoltam volna” – mondta lipcsei hosszabbításakor.

ALIG EGY ÉV UTÁN ÚJ SZERZŐDÉST KAPOTT

Az előzőek után kissé meglepő lehet, de a lipcsei klub március elsején új szerződést kötött a most 14 millió eurós piaci értékre taksált futballistával, ennek értelmében pedig 2025 nyaráig kötelezte el magát a klubnál.

„Igazán boldog vagyok, hogy meghosszabbítottam a szerződésemet a Leipziggel és továbbra is ennek a fantasztikus és ambiciózus klub része lehetek. Szeretném megköszönni a klubnak, valamint a családomnak is azt a támogatást, amit kaptam tőlük.”

A bundesliga.com igyekezett megvilágítani, miért is volt ez kérdés nélküli húzás a lipcsei klub részéről, kiemelve, hogy rövid ténykedése alatt az övé volt átlagosan a legtöbb sprint a csapattagok között, csak ketten játszottak be még nála is nagyobb területet a meccseken, az összecsapásonkénti három passzlefülelés pedig a klub legkiválóbb mutatója volt.

„Kivételes érzéke van azokhoz a szituációkhoz, amikor labdaszerzésre van esély.
Ezt vártuk tőle, hogy folytassa az MLS-ben mutatott remeklését. Olyan, mintha már nagyon régóta a csapat tagja lenne” – mondta ezt a szerződéskötéskor Ralf Rangnick sportigazgató.

IZGUL AZ ELŐDÖNTŐ MIATT, DE A LIPCSEIEK BÍZNAK MAGUKBAN

GYEREKKORI ÁLOM
„Őszintén szólva azóta nézem a Bajnokok Ligáját, amióta az eszemet tudom, mindannyian erre vágytunk” – mondta még a sorozatba jutás kiharcolása után. Most pedig eljuttatta csapatát a legjobb négy közé.

„Nagyon-nagyon izgulunk a következő mérkőzés miatt, tudjuk, hogy a PSG jó csapat, láttuk ezt tegnap az Atalanta ellen is, igazán jó játékosai vannak a francia csapatnak. Most a pihenésen lesz a hangsúly, azután összeszedjük magunkat mentálisan, és dolgozunk az elődöntőbeli taktikán. Bízunk önmagunkban, ezt mindenki láthatta ma”– nyilatkozta a második Bajnokok Ligája-mérkőzésén szereplő lipcseiTyler Adams.

A cikkhez felhasznált források:
ESPN, bundesliga.com, Forbes, New York Red Bulls, transfermarkt.de

A NEGYEDDÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik