Jó az iksz – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 23:08

MINDEN KEZDET nehéz, állapíthatjuk meg a kazah Tobol és a Ferencváros 0–0-s eredményt hozó Bajnokok Ligája-selejtezője után. Noha a Ferencváros 2019 óta sorozatban négy bajnoki címet nyert, aminek köszönhetően negyedszer indult a BL selejtezőjében, s ebből háromszor jutott be valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, mindez nem jelent garanciát arra, hogy sikerrel veszi a BL-selejtező első fordulóját a Tobollal szemben. Az esélyesség még nem jelent továbbjutást, valljuk be, ebben a párosításban csak az FTC-nek van veszítenivalója.

Emlékezzünk: a csapat Thomas Doll vezetésével 2015-ben második lett a bajnokságban, de az Európa-liga-selejtező második körében két vereséggel (0–1, 0–2) elbukott a Zeljeznicarral szemben, hiába ért kétszer annyit a játékoskerete, mint a bosnyákoké. Vagy jusson eszünkbe, hogy 2018-ban az El első selejtezőkörében a Maccabi Tel-Aviv búcsúztatta a Fradit.

A jelenlegi Ferencváros jóval masszívabb, ám az is tény, Sztanyiszlav Csercseszovnak ez volt az első nemzetközi kupamérkőzése a csapat élén. Noha az FTC sportigazgatója, Hajnal Tamás a Nemzeti Sportnak múlt héten vasárnap elmondta, az új igazolásokkal minden poszton versenyhelyzet van, az orosz szakvezető a Franciaországba távozó Miha Blazic helyén nem az új szerzemény holland Mats Knoestert küldte pályára, hanem a rutinos bosnyák védőt, Adnan Kovacevicet. Sztanyiszlav Csercseszov elöl sem kockáztatott, csupán az elmúlt idényben BL-csoportkörös Sheriff Tiraspoltól érkező mali válogatott Adama Traoré kapott helyet a kezdőcsapatban – a tízes poszton játékszervező francia Xavier Mercier bemutatkozása is várat magára.

Mondjuk ki, ilyenkor még messze a csúcsforma (ez a selejtező átka: jó formában kell lenni, hogy meglegyen a csoportkör, hogy aztán ott is a legjobbját nyújtsa az együttes...), a mérkőzés nem volt lüktető, ugyanakkor a kevés helyzetből itt is, ott is bemehetett volna egy-egy. Azt se tagadjuk, a Tobol elleni 0–0-s döntetlen ellenére egy hét múlva a nagyobb nemzetközi rutinnal felvértezett Fradinak hazai pályán kötelező a továbbjutás.

Ismerve az idegenbeli kupameccsek forgatókönyvét – főleg az idény első tétmeccsén –, állapítsuk meg: jó az iksz.

De itthon nyerni kell!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik