BL: döntött az UEFA, nem bünteti meg a PSG–Basaksehir játékvezetőit

Vágólapra másolva!
2021.02.11. 15:48
null
A botrány miatt félbeszakadt a PSG és a Basaksehir meccse (Fotó: AFP)
Nem tekinthetők rasszistának Sebastian Coltescu negyedik játékvezető a PSG–Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzésen elhangozott szavai, és ezért nincs szükség fegyelmi intézkedésekre a találkozó román játékvezetőivel szemben – ezzel az eredménnyel zárult  az UEFA fegyelmi és etikai bizottságának vizsgálata, amelynek jelentése a Prosport romániai sportportál birtokába került.

 

A december 8-i találkozón Coltescu, valamint Octavian Sovre asszistens is „ala negru” (magyarul „az a fekete”) kifejezéssel azonosította Ovidiu Hategan számára a török csapat kameruni másodedzőjét, Pierre Webót. Ezt a két csapat színesbőrű futballistái sértőnek találtak, és nem voltak hajlandóak folytatni a játékot.

A Prosport által idézett UEFA-jelentés szerint viszont nem számít rasszizmusnak Coltescu kifejezése. A jelentés elsősorban nyelvészeti, jelentéstani jellegű, amelyben a „negru” (fekete) szót pejoratív és negatív konnotációt nélkülöző melléknévként írják le.

„Egyébként is, a »fekete« szót széles körben használják a rasszizmus ellen küzdő szervezetek és több millió követőjük” – áll a jelentésben, amely azt a következtetést vonja le, hogy a „fekete” szó használata nem diszkriminatív és nem büntetendő viselkedés.

A jelentés készítője az utolsó bekezdésben leszögezi, hogy ezzel lezártnak kell tekinteni a Coltescu és Sovre elleni vizsgálatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik