Figyelem, Debrecen! A svédek szerint csak most kezdődik a tánc…

Vágólapra másolva!
2009.07.22. 09:44
Szerda este a Kalmar otthonában lép pályára a Debrecen a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján. A magyar bajnok előnye megnyugtató, de a svédek még hisznek a csodában. Ráadásul a múlt alapján okkal bizakodhatnak: tavaly hasonló helyzetből jutottak tovább, igaz, akkor az UEFA-kupában.
Szerda este folytatódhat a tánc a labda körül...
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Szerda este folytatódhat a tánc a labda körül...
Szerda este folytatódhat a tánc a labda körül...
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Szerda este folytatódhat a tánc a labda körül...

KALMAR FF

  • Alapítás: 1910
  • Színek: piros-fehér
  • Stadion: Fredriksskans (8500)
  • „Albérlet": Európai kupamérkőzéseken az Elfsborg borasi arénáját is használják
  • Edző: Nanne Bergstrand
  • Legnagyobb sikerek: svéd bajnok (2008), svéd bajnoki ezüstérmes (1985, 2007), svéd kupagyőztes (1980–81, 1986–87, 2007)
Kedvező helyzetből várja a Debrecen a Kalmar elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóját, mivel a hajdúságiak egy hete hazai pályán 2–0-ra megverték svéd riválisukat. A kétgólos előny tekintélyes, mégis hibát követnének el a Loki játékosai, ha lefutottnak tekintenék a párharcot.

A miértre Joachim Lantz, a Kalmar védője adta meg a választ az egyik helyi lapnak, a Barometernnek nyilatkozva. „Nem vagyunk idegesek, voltunk már hasonló helyzetben. Az UEFA-kupa tavalyi selejtezőkörében idegenben 2–1-re kikaptunk a belga Genttől, aztán otthon 4–0-ra nyertünk. Az volt az egyik legjobb meccs, amit valaha játszottunk.”

Lantz szerint a magyar csapat aggresszívan kezdi majd a mérkőzést, hogy hamar gólt szerezzen, és ezzel eldöntse a továbbjutást. „Jó lenne, ha a Debrecen sokat támadna, mert akkor több területünk lesz helyzetek kialakítására. Úgy gondolom, képesek vagyunk megfordítani a párharcot, és 3–0-ra nyerünk.”

Némiképp meglepőnek tűnik a hátvéd érvelése, hiszen az tűnik logikusnak, hogy nem a magabiztos előnyét védő Debrecen, hanem a hazai pályán játszó Kalmar kezdi majd heves rohamokkal a találkozót – és erre lehet következtetni Nanne Bergstrand szavaiból is.

„Nincs sok választási lehetőségünk, támadnunk kell, ha életben akarunk maradni, mert a Debrecen hazai pályán tekintélyes előnyre tett szert. Megpróbáljuk a lehetetlent, olyan hittel futunk neki a mérkőzésnek, mintha minden fontos kérdés ezen a kilencven percen dőlne el, mintha nulla nulláról indulnánk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Kalmar vezetőedzője. – Ez lesz az alapállás: úgy játszunk, mintha minél nagyobb előnyt kellene szereznünk a második találkozóra. Tudom, hogy ez a párharc szerdán véget ér, de nekünk csak úgy van sanszunk, ha elhitetjük magunkkal: a tánc csak most indul.”

Herczeg András, a DVSC-TEVA klubmenedzsere szerint nem szabad, hogy az előny megzavarja játékosait, és akkor jó esélye lehet csapatának a továbblépésre. „A múlt héten a csapat gyönyörű eredményt tett le az asztalra, és mentalitásával, megalkuvást nem ismerő stílusával, harcosságával maga mellé állította a szurkolókat – ki merem mondani, talán a semleges szurkolókat is. Ugyanilyen elszántan kell pályára lépnünk Kalmarban is, az előny tudata nem zavarhatja meg a fejeket. Bátran, magunkat adva kell játszani. Két kulcsszót rejt a mondat: bátorság, játék.

A találkozó szerda este 19.00 órakor kezdődik a kalmari Fredriksskans Stadionban. A párharc továbbjutója a lengyel Wisla Kraków-val vagy az észt Levadia Tallinn-nal találkozik a sorozat harmadik selejtezőkörében.

A mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!


A KÖVETKEZŐ KÖRBEN IS OTTHON JÁTSZHAT A LOKI

Az MLSZ segítségének köszönhetően az Oláh Gábor utcában fogadhatja a Wisla Kraków–Levadia Tallinn továbbjutóját a DVSC–TEVA, ám ehhez Herczeg András csapatának még túl kell lépnie a Kalmaron – adta hírül a klub hivatalos honlapja, a dvsc.hu. „A Magyar Labdarúgó-szövetség közbenjárására klubunknak engedélyezték, hogy a csapat továbbjutás esetén az Oláh Gábor utcában játszhassa következő mérkőzését. Az olasz ellenőr által feljegyzett hiányosságok pótlása érdekében mindent megteszünk” – nyilatkozta a dvsc.hu-nak Szilágyi Sándor cégvezető. Mint ismeretes, az UEFA néhány napja bejelentette, hogy a Kalmar elleni Bajnokok Ligája-selejtező volt az utolsó nemzetközi mérkőzése a Debrecennek az Oláh Gábor utcában, mert a stadion nem felel meg az előírásoknak. A Magyar Labdarúgó-szövetség azonban nem hagyta ezt annyiban, és közbenjárt a cívisvárosiak érdekében. A svédországi visszavágó – amelyet a DVSC 2–0-s előnnyel várhat – szerdán 19 órakor kezdődik.


BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ


A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Kalmar: Wasta – Nouri, Olander, Lantz, Larsson – R. Elm, Rydström, Eriksson – Sobralense, D. Elm, Mendes. Vezetőedző: Nanne Bergstrand
Debrecen: Polekszics – Bernáth, Máté P., Mészáros, Leandro – Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Szakály P. – Rudolf, Oláh. Klubmenedzser: Herczeg András
  • Az első meccset a Debrecen nyerte meg 2–0-ra
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik