Egyszerűen lefocizva: az Arsenal kiütötte a Portót az Emiratesben

Vágólapra másolva!
2008.09.30. 22:45
Nagyon sima, 4–0-s győzelmet aratott az Arsenal az FC Porto ellen a Bajnokok Ligája G-csoportjának Londonban megrendezett mérkőzésén. Bár a „szuper sárkányok” 0–0-nál kapufáig és gólvonalig is eljutottak, az Arsenal vezető gólja után semmi esélyük nem volt, és az „ágyúsok” az egyaránt duplázó Van Persie és Adebayor találataival kiütötték őket. A csoport másik meccsén Fenerbahce–Dinamo Kijev 0–0.
Adebayor az Arsenal második találatát szerzi: Héltonnak és a Porto-védőknek pocsék napja volt...
Fotó: Reuters
Adebayor az Arsenal második találatát szerzi: Héltonnak és a Porto-védőknek pocsék napja volt...
Adebayor az Arsenal második találatát szerzi: Héltonnak és a Porto-védőknek pocsék napja volt...
Fotó: Reuters
Adebayor az Arsenal második találatát szerzi: Héltonnak és a Porto-védőknek pocsék napja volt...

ARSENAL–FC PORTO

Az Arsenal 22 meccse veretlen volt a BL-ben (illetve a selejtezőkben), az FC Porto meg még sosem nyert Angliában: ennek alapján bátor dolog lett volna fix kettesre venni az „ágyúsok” és a „szuper sárkányok” csatáját. A statisztika ezúttal nem hazudott: Arsene Wenger csapata magabiztosan győzött 4–0-ra az Emiratesben.

Az első öt percben heves semmittevést folytattak a csapatok, majd váratlanul Walcott került helyzetbe, de éles szögből csak az oldalhálót tudta megzörgetni. A Porto első akciójával jelezte, hogy nem átall veszélyeztetni Londonban: gyönyörű jobb oldali kontra után Rodríguez lövése előbb a földre vágódott, onnan pedig a felső kapufát érintve ment ki.

A vendégek a 26-27. percben két hatalmas lehetőséget is kihagytak: előbb Lisandro López bombáját tornázta szögletre Almunia, a korner után pedig egy hatalmas védekezési hibát követően ismét López lőhetett hat méterről, a labdát Clichy a gólvonalról vágta a mezőnybe.

Az azonnali büntetés nem maradt el: mondhatni tipikus, gyors, rövidpasszos Arsenal-akció gördült végig a jobb oldalon a 31. percben, Adebayor beadása után pedig Robin van Persie üres kapura szerezte meg a vezetést (1–0)

Kilenc perccel később megduplázta az előnyt a Wenger-csapat, Adebayor jó „geometriai érzékének” köszönhetően. Most Van Persie volt szögletből a feladó, a togói fejese előbb a földre, aztán a felső kapufa belső részére, onnan meg a hálóba vágódott (2–0).

Ha a portóiaknak maradt még volna harci kedve, azt Van Persie hamar elvette: a 48. percben egy óriási védelmi hibát követően a holland belépett a tizenhatoson belülre, majd spiccel a jobb alsóba lőtt (3–0).

A felszabadultan és rendkívül magabiztosan játszó Arsenal a következő tizenöt percben még kihagyott egy-két ziccert a nagyon gyenge lábakon álló portugál védelem asszisztálása mellett. A vendégek keserveit Freddy Guarín fokozta, aki teljesen feleslegesen felrúgta a tizenhatoson belül Bendtnert a 70. percben, a büntetőt meg Adebayor magabiztosan a hálóba küldte az elfekvő Hélton mellett (4–0).

A hátralevő időt könnyed játszadozással ütötte el a kiválóan és nagyon lazán focizó Arsenal, a reménytelenül játszó Porto pedig még mindig nyeretlen az európai kupákban Angliában, és BL-története legsúlyosabb vereségét szenvedte el.

Jellemző: miközben a londoniak ünnepeltek, a Porto-szurkolók úgy döntöttek 83 perc után, hogy inkább hazamennek…

FENERBAHCE–DINAMO KIJEV

Nem a török és az ukrán csapat összecsapása volt a forduló párosítása, és a mérkőzés nem is cáfolt rá az előzetes várakozásokra.

A Fenerbahce 40 000 fanatikusa előtt próbálta diktálni az iramot, többet volt a labda a hazaiaknál, ám az Arsenal ellen egyszer már bizonyító Kijev átlövésekkel jelezte: nem szabad félvállról venni a Dinamót.

Az ukránok sokkal összeszedettebb csapat benyomását keltik, mint egy éve, amikor az egész csoportkörben nem sikerült pontot szerezniük, most pedig két forduló után kettőt.

A Fener egyelőre hiába erősített például Dani Güizával a nyáron, a portói és az isztambuli mérkőzésen mutatott játék (és elért eredmény) nem azt jelzi, hogy ezúttal komolyabban kell számolni a "kanárikkal" a BL-ben.

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: London, Emirates Stadium
Nézőszám: 59633
Játékvezető: Herbert Fandel
Asszisztensek: Carsten Kadach, Mike Pickel (németek)

A KEZDŐCSAPATOK
Arsenal FC Porto
Almunia Hélton
Sagna Sapunaru
K. Touré Rolando
Gallas Bruno Alves
Clichy Benítez
Walcott Fernando
Fabregas Guarín
Denílson Raul Meireles
Nasri Tomás Costa
Van Persie Lisandro López
Adebayor Cr. Rodríguez
Menedzser: Vezetőedző:
Arsene Wenger Jesualdo Ferreira

Gólszerző(k): Van Persie (31., 48.), Adebayor (40., 71. – 11-esből)
Csere: Van Persie h. Bendtner, Nasri h. Eboué (64.), Walcott h. Vela (72.), ill. Fernando h. Lucho González (46.), Raúl Meireles h. Hulk (64.), Rodríguez h. Candeias (77.)
Sárga lap: Clichy (75.), ill. Tomás Costa (83.)

BAJNOKOK LIGÁJA


Helyszín: Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion
Nézőszám: 49 000
Játékvezető: Thomas Einwaller
Asszisztensek: Roland Heim, Norbert Schwab (osztrák)
A KEZDŐCSAPATOK
Fenerbahce Dinamo Kijev
Volkan D. Bogus
Gökhan G. Betao
Lugano Diakhaté
Edu Mihalik
Roberto Carlos el-Kadduri
Emre B. Vukojevic
Selcuk Alijev
Alex Ghioane
Maldonado Eremenko
Kazim Kazim Ninkovics
Güiza I. Bangoura
Vezetőedző: Vezetőedző:
Luis Aragonés Jurij Szemin

Csere: Alex h. Burak Yilmaz (77.), Emre B. h. Ugur Boral (85.), ill. Bangoura h. Sackih (46.), el-Kadduri h. Neszmacsnij (62.), Alijev h. Aszatiani (89.)
Sárga lap: Roberto Carlos (40.), Kazim Kazin (53.), Selcuk Sahin (63.) ill. el-Kadduri (35.), Alijev (68.), Bogus (90+1.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Arsenal 2 1 1 0 5–1 +4 4
2. Porto 2 1 0 1 3–5 –2 3
3. Dinamo Kijev 2 0 2 0 1–1 0 2
4. Fenerbahce 2 0 1 1 1–3 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik