Atlétikai vb: Az aranyérem visszakerült oda, ahová tartozik – Warholm

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.08.24. 19:12
null
Karsten Warholm a budapesti győzelmét ünnepli (Fotó: Szabó MIklós)
Nehéz időszakában sokat tanult az életről a férfi 400 méteres gátfutás norvég világcsúcstartója, Karsten Warholm, aki a budapesti atlétikai világbajnokságon ismét felért a csúcsra, és a kétkedőknek is csattanós választ adott.

A VIKING ÚJRA A TRÓNON, a világcsúcstartó norvég Karsten Warholm harmadik világbajnoki címét ünnepelhette 400 méteres gátfutásban a Nemzeti Atlétikai Központban. Tette ezt azután, hogy tavaly Eugene-ben csak a hetedik helyen végzett, miután sérülés hátráltatta a felkészülését, ám ezúttal a célegyenesben esélyt sem adott riválisainak, 46.89 másodperces ideje győzelmet ért.

„Az aranyérem visszakerült oda, ahová tartozik – hangsúlyozta Warholm a szerda esti döntő után. – Harmadszor lettem világbajnok, ez a siker mégis más, mint a korábbiak, mert tavaly elveszítettem a címet, a sérülésem miatt nehéz szezonom volt. A pandémia idején sokszor versenyeztem üres lelátók előtt, szóval nagyon élveztem, hogy jó volt a hangulat a stadionban, sok néző előtt futhattam. Sohasem lehet tudni előre a forgatókönyvet, de amikor láttam, hogy az első gátak után néhányan előttem vannak, bíztam benne, hogy az erős kezdéssel sok energiát veszítettek. Az utolsó száz méter ezúttal az enyém volt, mindent beleadtam, és szerencsére jól bírtam a végét is.”

Karsten Warholm elmondta, a nehéz időszak után sokan leírták, ami egyáltalán nem törte meg, inkább motivációt merített azokból, akik nem hittek benne. Budapesten bizonyította, hogy tévedtek a kétkedők, de olimpiai bajnokként és háromszoros világbajnokként is éhes maradt a sikerre – elvégre a legjobb korban van, jövő februárban lesz 28 éves.

Karsten Warholm a célban (Fotó: Szabó Miklós)
Karsten Warholm a célban (Fotó: Szabó Miklós)

„Amikor eleinte jönnek a sikerek, az emberek a vállukon hordoznak, aztán elkezdenek kételkedni benned, ilyen az élet – ecsetelte a norvég klasszis. – Az edzőm egyszer azt mondta: »Utálom, Karsten, hogy ilyen fiatalon rá kellett döbbenned, hogy milyen cinikus világban élünk«, és eleinte valóban nem volt könnyű kezelni a kritikákat, de már nem vagyok naiv, az évek során rengeteget tanultam. Hogy őszinte legyek, a tavalyi világbajnokság előtt én is kételkedtem magamban, de visszatértem. Budapestre már úgy érkeztem, hogy nagyon jól sikerült a felkészülésem, ez az én döntőm volt!”

Warholm teljesítményét látva biztosak lehetünk benne, hogy a következő években jó néhány ilyen döntő lesz még nagy világversenyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik