Atlétika: siketen született, nyolc műtéten átesett – most kontinenscsúccsal Európa-bajnok lett

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.09.19. 12:52
null
Gál Nikolett kontinenscsúcsa az Eb-ről (Fotó: Mandiner)
Címkék
Gál Nikolett kontinenscsúccsal nyert a Siketek és Hallássérültek Európa-bajnokságán 100 gáton. Vele készített interjút a Mandiner, a következőkben ebből olvashatnak néhány részletet.

 

Gál Nikolettről 16 hónapos korában mondták ki, hogy semmit nem hall a világból. Siketségéből adódóan gyerekkorában több műtéten is át kellett esnie.

„Amikor túljutottunk ezeken az operációkon, sosem gondoltuk volna, hogy a belső egység többszöri meghibásodása miatt összesen nyolc fül-, és koponyacsontműtét vár majd a kislányunkra, ezt egyetlen szülőnek és persze gyereknek sem kívánom” – emlékezett vissza az édesanya.

„Én mindig a hallók között éreztem otthon magamat, és emlékszem, hogy első és második osztályban ott akartak tartani a kosárlabdázók között, de én futni akartam” – mesélte a Mandinernek saját sportkarrierje kezdeteiről Gál Nikolett.

„Sosem felejtem el, hogy kisbabaként is, ha gyalogolni kellett, akkor mindig ölbe kéredzkedett, ha futni lehetett, akkor örömmel futott” – fűzte hozzá az édesapa.

Gál tízévesen kezdett bele az atlétikába, mert nagyon mozgékony gyerek volt: minden érdekelte, amiben a gyorsaságát és ügyességét tesztelhette. Nagyon hamar kiderült, hogy fizikai adottságai tényleg az atlétikára teremtették őt, és mivel ezekben a számokban semmilyen hátrányát nem érezte a hallási nehézségeinek, töretlenül tudott fejlődni – hívta fel a figyelmet a Mandiner.

„Amikor edzésen vagyunk, én hallókészülékben futok, de amikor megérkezünk mondjuk egy ilyen világeseményre, mint a szczecini Eb is volt, akkor ott a stadionba érkezve le kell venni a hallókészüléket, már a call roomba sem vihetem be, mert kizárnak, szóval ilyenkor siketen kell futni. Bevallom, ez igen furcsa, mert ilyenkor a startpisztolyt sem hallom, hanem lámpás indításra rajtolunk, ami persze csökkenti a reakcióidőt is, mert az észlelés így lassúbb, mint amikor startpisztolyra indulok. Én ugye úgy élek, hogy mindent hallok ma már, de ilyenkor szájról kell olvasnom az utasításokat, emiatt persze a beszédem sem olyan tiszta, azt mondják. Az is roppant szokatlan nekem, hogy a taps helyett a kezüket feltartó és azt jobbra-balra forgató drukkerek ülnek a lelátón, a siketeknél ugyanis ez jeleni a tapsot” – mondta Gál.

A 19 éves sportolónő magabiztos versenyzéssel lett felnőtt Európa-bajnok 100 méteres gátfutásban a lengyelországi Szczecinben megrendezett Siketek és Hallássérültek kontinenstornáján. Továbbá három ezüstérmet is szerzett távolugrásban, 100 és 200 méteres síkfutásban az U20-as mezőnyben.

„Úgy gondolom, kint vagyunk a hosszú hullámvölgyből – mondta Majkut Gergely, Gál mestere, aki egy hosszabb térdsérülés miatti mélypontra utalt, amikor hullámvölgyet emlegetett. – A közel tíz év alatt, mióta Nikivel dolgozunk, most éreztem a leginkább koncentráltnak a versenyen. Már a bemelegítésnél látszott rajta, hogy határozott, de mégsem elbizakodott, nagyon akar, de közben mégis laza tud maradni. Ezek azok a dolgok, amik kellenek a jó versenyzéshez.”

A 2021-es Hallássérültek Világbajnokságán szintén Lengyelországban 100 gáton már bronzérmet is szerzett Gál Nikolett, s a legnagyobb célja a 2025-ös Tokióban soron következő Siketolimpián egy átütő eredmény megszerzése.

„Ez a fő számom, itt érzem igazán, hogy a legtöbbet képes vagyok kihozni magamból, száz síkon 12.69 egyelőre az egyéni legjobbam; de úgy érzem, hogy bőven vannak még bennem tartalékok. Tizenkilenc éves vagyok, és tényleg hiszek abban, hogy nincs lehetetlen. Jövőre is már minden erőmmel azon leszek, hogy nagyot faragjak a legjobb időmön, hiszen az U20-as korosztályos válogatottba is bekerültem idén már az épek között. Szeretnék minél kimagaslóbb eredményeket elérni az atlétikában, mert úgy érzem, itt csak rajtam múlik a siker.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik