Atlétika: Vindics-Tóth Lili Annának kvótát érhetnek a mezeifutó-sikerek

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.25. 13:54
Vindics-Tóth Lili Anna (Fotó: Török Attila)
Fantasztikusan alakul Vindics-Tóth Lili Annának a mezeifutó-világkupasorozat. A BHSE 25 éves atlétája egyre jobb formát mutat a legmagasabb, arany fokozatú versenyeken. Hatszor állt rajthoz, és erős ellenfelekkel szemben is sikerült mindig a legjobb tízben zárnia.

Nem kicsi a tét a 2021–2022-es idényben életre hívott mezeifutó-vk-sorozatban, az összetett pontversenyben legjobb helyen végzők olimpiai kvótát szerezhetnek. Ez jó lehetőség Vindics-Tóth Lili Annának is, hogy kiharcolja a részvételt a párizsi ötkarikás játékok 10 000 méteres versenyszámában. U20-as mezei futó Eb-ezüstérmes kiválóságunk menedzser nélkül is meghívást kapott a legnevesebb versenyekre.

„Az előző szezont követően leültünk edzőmmel, Berkovics Imrével, és közösen megbeszéltük, hogy ezen a télen a mezeifutó-világkupasorozattal készülünk a 2024-es idényre – mondta a Nemzeti Sportnak a fiatal futónő. – Kemény műfaj, mert hóban-fagyban és sárban is helyt kell állni, ezért nagyon jó alapot adhat a nyári főszezonra. Jól fejleszti az állóképességet és a fizikumot is.”

Ez a sorozat nagyon kemény erőpróba, amelyben olyan nagynevű ellenfelekkel kell felvennie a versenyt, mint a tokiói olimpián 5000 méteren a 7. helyen végző Nadia Battocletti, a 10 km-es utcai futás újdonsült U23-as Európa-csúcstartója, Megan Keith vagy a 3000 m akadályon spanyol csúccsal büszkélkedő Irene Sánchez-Escribano. Nem beszélve azokról az afrikai riválisokról, akiket európai futónak nagyon nehéz legyőzni. Volt olyan verseny is, amelyen 250-en álltak rajthoz, és még ott is sikerült a legjobb tízben zárnia. Az erős mezőny nem véletlen, mert párizsi repülőjegyekért megy a harc.

„Reménykedtünk benne, hogy jól szerepelek. Tinédzserkoromtól kezdve fekszik nekem a mezei futás. Mind a hat állomáson, amelyen részt vettem, stabilan versenyeztem, nem volt rossz futásom. A sorozat pontversenyébe a legjobb három eredmény számít bele, ezek nekem a negyedik, a hatodik és a hetedik helyezés. Bízom a kvótaszerzésben” – mondta Vindics-Tóth Lili Anna, aki úgy számol, hogy ha a február 25-i utolsó versenyén Portugáliában a legjobb ötben végez, jó eséllyel meglesz neki a kvóta.

Sokoldalúságát jól mutatja, hogy a 2021-es tokiói olimpián még 3000 méteres akadályfutásban ért el 9:30.96-os egyéni csúcsot, és lett 18., majd tavaly már 1500 méteren érte el élete legjobbját (4:11.08) a budapesti világbajnokságon. 2024-ben pedig a 10 000 méter mellett szeretne 5000-en is rajthoz állni néhány alkalommal.

„Pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye volt az olimpia. Úgy gondolom, hogy sikerült a maximumnál is többet kihozni a lehetőségből, életem legszebb emlékei között tartom számon. Tavaly május végéig úgy volt, hogy Budapesten is akadályon állok rajthoz, de az első versenyemen rosszul vettem a vizes árkot, és megfájdult a derekam. Úgy éreztem, egy időre szüneteltetnem kell az akadályfutást. A vébén így ötezer méteren szerettem volna rajthoz állni, ami egyetlen ranglistahelyezésen múlott. De nagy harcot vívtam a kijutásért ezerötszázon is, az utolsó pillanatig küzdöttem, és végül kvalifikáltam a vébére. Jó élmény volt, hazai pályán sikerült megfutni az egyéni csúcsomat, örülök, hogy kipróbálhattam magam, de nem ez a legerősebb versenyszámom” – beszélt 2023-as kitérőjéről a Magyar Honvédség sportszázadának katonasportolója.

Ismerve nagyszerű versenyzői adottságait, ha meglesz a párizsi kvóta, újfent nem okoz nekünk csalódást, és 10 000 méteren is emlékezetes teljesítménnyel rukkol ki a világ legjobbjai ellen.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik