Asztalitenisz-vb: a felesége neve szerencsét hozott a svédnek, döntőzhet

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.27. 19:45
A királyszámban, azaz férfi egyesben kialakult a világbajnoki döntő párosítása, a vasárnap délutáni mérkőzésen a címvédő kínai Ma Lung kihívója a svéd Mattias Falck lesz.

A délutáni program a férfi egyes elődöntőjével kezdődött, először a két kínai, a címvédő Ma Lung és a világranglista-9. Liang Csing-kun lépett asztaloz. Jelenleg nem létezik olyan párosítás a férfiaknál, ahol, ha asztalhoz áll, ne Ma Lung lenne az esélyes. Zseniális pingpongos, 3-szoros olimpiai, 10-szeres világbajnok, a sportág története azon öt játékosának egyike, akik megcsinálták a „Grand Slamet”, azaz nyertek olimpiát, világbajnokságot és világkupát, s ő a második, aki ezt a három címet egy időben védte. A világranglistát 2015 márciusát követően egyhuzamban 34 hónapig vezette, összességében pedig 64 hónapon át állt az első helyen, s nem mellesleg ő az egyetlen, akinek a jelenlegi mezőnyben minden topjátékossal szemben pozitív a mérlege. Hozzá képest még Liang Csing-kun is kispályásnak számít, pedig ő sem akárki a „szakmában”, 22 évesen kétszeres junior-világbajnok, a world tour-versenyeken rendre ott van az élmezőnyben, itt Budapesten ő búcsúztatta a nyolcaddöntőben a világranglista-vezető Fan Csen-tungot, szóval nagyon tud, de hát ő mégsem Ma Lung...

A mérkőzés is ezt igazolta, a király a második játszmát és a harmadik első felét leszámítva végig uralta a játékot. Liang Csing-kun becsületére szóljon, nagyon küzdött, remekül játszott, így aztán pazar labdameneteket hozó látványos csata kerekedett. Ma Lung nem csak játékban, mentálisan is rendkívül összeszedett volt, még az is belefért nála, hogy az ötödik szettben a meccslabdáját az ellenfele csuszával hárítsa – néhány perccel később így is megnyerte az elődöntőt.

„Jól kezdtem a mérkőzést, de Liang Csing-kun feltámadt, a második szettben kiválóan játszott, de később a fontos pontoknál sikerült megfelelően koncentrálnom. Úgy érzem jó teljesítményt nyújtottam, de vár még rám egy nagy kihívás, készülök a döntőre” – mondta elégedetten Ma Lung.

A másik ágon a vb két meglepetésembere, a svéd Mattias Falck és a dél-koreai An Dzse Hjun találkozott. A skandináv amúgy eredetileg Mattias Karlsson, ám miután megnősült, felvette a felesége nevét, ami a jelek szerint szerencsét hozott neki: Karlssonként az eddigi legjobb vb-eredménye az volt, hogy két évvel ezelőtt bejutott a 32 közé, most Falcként elődöntőt játszhatott. Az ázsiai sztorija is különleges, hiszen a világranglista 157. helyezettje ritkán szokott ilyen magasságokba érni. A 19 esztendős dél-koreai a tudása alapján jobb annál, amit a pozíciója sejtet, de a viszonylag kevés nemzetközi szereplésnek ez a következménye. Akárhogy is, de tény, a két játékos óriási, talán a pályafutásuk során soha vissza nem térő lehetőség előtt állt, s ez érződött is: feszült, néhol hibákkal tarkított mérkőzést vívtak. Mivel a svédnek valamivel jobbak voltak az idegei és kicsivel kevésbé remegett a keze vasárnap ő lesz Ma Lung ellenfele a világbajnoki döntőben, vagyis az 1987-es Csiang Csia-liang–Jan-Ove Waldner párharc után 32 évvel újra kínai–svéd párharc lesz a férfi egyes világbajnoki aranyáért.

ASZTALITENISZ-VB
FÉRFI EGYES. ELŐDÖNTŐ
Ma Lung (kínai)–Liang Csing-kun (kínai) 4:1 (8, –6, 9, 9, 12)
Falck (svéd)–An Dzse Hjun (dél-koreai) 4:3 (–8, 7, –3, 4, 9, –2, 5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik