Videó: amikor Papiss Cissé „kiflit vitt” a Stamford Bridge-re

Vágólapra másolva!
2022.05.02. 10:23
null
Cissé ünnepel, a háttérben Chech nem… (Fotó: Getty Images)
Tíz évvel ezelőtt ezen a napon az európai kupaindulásért, sőt, BL-részvételért küzdő Newcastle United a hasonló célok eléréséért harcoló Chelsea otthonába látogatott, s a találkozó a Freiburgtól igazolt Papiss Cissé életének legemlékezetesebb mérkőzését hozta. A szenegáli támadó két góljával győzte le 1986 óta – és a Premier League-ben is – először a londoni klubot a Stamford Bridge-en a Newcastle United.

Az akkor 26 éves szenegáli támadó, Papiss Cissé a 2011–2012-es idény téli átigazolási időszakában a német élvonalbeli Freiburgtól került a Newcastle Unitedhez, amelynél a klublegenda, Alan Shearer által viselt 9-es számú mezt kapta, s hamar bizonyította is, méltó az örökségre, hiszen kis túlzással, kettesével rugdosta a gólokat – s ha csak egyszer volt eredményes egy meccsen, akkor az többnyire látványosra sikerült.

Cissé a tavaszi szezonban 14 bajnokin 13 gólt szerzett, s a koronát 2012. május 2-án tette fel a teljesítményére, amikor a Chelsea otthonában ötvözte a két tulajdonságot: duplázott – megszerezte a 12., majd a 13. gólját is –, ráadásul mindkét találat igencsak szépre sikerült.

Előbb a találkozó 19. percében pörgette fel magának Davide Santon balról érkező lapos passzát, majd kapásból a jobb felső sarokba zúdította a labdát, amivel a Newcastle megszerezte a vezetést. Ez sem volt éppen csúnya, a rendes játékidő letelte utáni ráadás 4. percében viszont még rátett jó néhány lapáttal: Shola Ameobi lekészítette elé a labdát a tizenhatos bal sarkától néhány méterre, s a kaputól 34 méterre jobb külsővel elképesztő lövést eresztett meg: a kapujából kicsit kint álló Petr Cechet nem lehet hibáztatni…

Cissé második találatát a bajnokság végén megválasztották az idény góljának, s később maga a szenegáli csatár is elismerte: valóban élete legszebb gólja volt ez.

A Chelsea 2–0-s legyőzése is hozzájárult ahhoz, hogy a Newcastle az 5. helyen zárt, s indulhatott az Európa-ligában, amelyben aztán a negyeddöntőig jutott. A „Szarkák” azóta sem jártak a nemzetközi kupaporondon, ellenben a 2016-os bajnoki kiesét követően egy idény erejéig a másodosztályban is szerepeltek.

Pappis Cissé a kieséssel zárult idényt követően Kínába igazolt, majd három év után a török élvonalban folytatta, s miután tavaly nyáron elhagyta a Fenerbachét, 36 évesen fél év kihagyás után idén februárban csatlakozott a Rizesporhoz. Itt eddig 10 mérkőzésen jutott szóhoz, egyszer volt eredményes, vagyis nem tudott segíteni a csapaton, amely minden bizonnyal az idény végén búcsúzni kényszerül az élvonaltól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik